home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gólyák a szülőfalunak
Tóth Tibor
2011.08.03.
LXVI. évf. 31. szám
Gólyák a szülőfalunak

Takács József, Antal Mihály és Fujkin István az álló gólyát szemlélik - Fotó: Szabó AttilaKözelmúltban beszélgettünk a Kanadában élő, horgosi származású Fujkin István képzőművésszel, aki egy gólyakompozíciót készít a felújítás alatt levő horgosi művelődési háznak. Az álló, hím gólya már elk...

Takács József, Antal Mihály és Fujkin István az álló gólyát szemlélik - Fotó: Szabó Attila

Közelmúltban beszélgettünk a Kanadában élő, horgosi származású Fujkin István képzőművésszel, aki egy gólyakompozíciót készít a felújítás alatt levő horgosi művelődési háznak. Az álló, hím gólya már elkészült, most a fészekben ülő tojón végzi az utolsó simításokat a művész, ezt követően a bronzba öntés marad hátra, amit a szabadkai Antal Mihály öntödéjében végeznek majd el.
- Az öntést Antal Mihály végzi - mondta Fujkin István. - Sokéves gyakorlata van, s azon kevés mesterek közé tartozik, akik alaposan dolgoznak, és számukra a végeredmény a fontos. Eltolódik a művelődési ház elkészülte, így a szobor bronzba öntése is késhet. Az öntés előtt is hazajövök, s Mihállyal elkészítjük a fészket, mely hangjegyeket ábrázoló huzalokból áll majd. Először úgy gondoltuk, hogy a szobor alja 80 cm-es magasságra kerül, végül a műterembe betérők javaslatára úgy döntöttünk, hogy 50 cm-es magasságra tesszük, így az átlagmagasságú ember számára a szoborra való rálátás sokkal hatásosabb. Egyik kézimunkázónk említette, hogy az álló gólyából erő, férfias tartás sugárzik, amikor azonban a tojót is mellé helyezzük, akkor nyugalmat, egy érzelmi egyensúlyt vetít a szemlélődő felé.
A képzőművészt örömmel tölti el, hogy szülőfaluja megkérte a gólyakompozíció elkészítésére. Ez az első olyan szobra, amely öntvényként nyeri el végleges formáját.
- Éppen a napokban beszéltünk arról, hogy a pályámat Horgoson kezdtem, itt készült el az első festményem, és az első, kiöntött szobrom is a szülőfalumhoz kötődik. A dolgok spirálként fordulnak vissza, aztán persze, minden megy tovább a maga útján, de ez a visszahajlítás érdekes. A gyökerekhez való visszatérés, az újrakötődés néhány évvel ezelőtt az indiánokról tartott horgosi előadásomon kezdődött, s úgy néz ki, hogy a későbbiekben is lesz folytatása. Amikor elmentem, nem égettem fel magam után a hidakat, s ezek a hidak továbbra is használhatóak - mondta Fujkin.
A két gólyát ábrázoló bronzszobor a horgosi művelődési ház előcsarnokában kap helyet. Takács József, a horgosi helyi közösség elnöke elmondta, hogy két éve merült fel az ötlet: Fujkinnal együtt tegyenek valamit közösen a szülőfalujukért.
- Tavaly novemberben szó volt arról, hogy jó lenne, ha a horgosi és a Horgosról elszármazott művészek is hozzájárulnának a művelődési ház ékesítéséhez, otthonosabbá tételéhez. Fujkin az elsők között ragadta meg az alkalmat, és ajánlotta fel a gólyakompozíciót, amit saját tervei és érzései szerint próbál szoborba önteni. Szeretnénk, ha a művelődési ház minél előbb elkészülne, de a gazdasági helyzet miatt a Tartományi Nagyberuházási Alap is gondokkal küzd, és most a munkálatok állnak - mondta Takács.
- A szobor bronzba öntése az én kezem alatt történik, 1-2 segédmunkás közreműködésével - mondta Antal mester, a 80 éves öntőműhely tulajdonosa.
- Jó munkához idő kell, hiszen ez a szobor nem néhány évig áll majd, hanem száz vagy akár kétszáz évig is. Minél hosszabb ideig dolgozik egy szobron az ember, annál inkább talál rajta valami polírozni, cizellálni valót. Amikor a művész és a mester megtalálja a közös nyelvet, és mindketten azt mondják, hogy a mű elkészült, akkor valóban minden a helyén van.
A művészekben megfogalmazódott, hogy a Horgoson született és a faluhoz kötődő művészek számára egy állandó galériát kellene létrehozni, ahol bemutathatnák alkotásaikat a művészetkedvelő közönségnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..