home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Generációk közti üzenetváltás
(mko)
2012.03.28.
LXVII. évf. 13. szám
Generációk közti üzenetváltás

Kegyeletadás Podolszki József sírjánál- Szabó Attila felvételeA rendezvénysorozat szombat délután kezdődött kegyeletadással: a bácsfeketehegyi születésű Podolszki József, Vajda Gábor, Juhász Géza és Sárközi Ferenc sírjára helyezték el az emlékezés virágait az összegyűlt rokonok, barátok, ism...

Kegyeletadás Podolszki József sírjánál- Szabó Attila felvétele

A rendezvénysorozat szombat délután kezdődött kegyeletadással: a bácsfeketehegyi születésű Podolszki József, Vajda Gábor, Juhász Géza és Sárközi Ferenc sírjára helyezték el az emlékezés virágait az összegyűlt rokonok, barátok, ismerősök. Ezután a Kultúrotthonban megkoszorúzták Podolszki József költő és publicista emléktábláját, majd Nemes Fekete Edit keramikusművész megnyitotta a Vékony házaspár -- Vékony Oltványi Irén textiltervező és Vékony Lajos keramikus -- A képzelet szárnyán című első közös tárlatát. A selymen és agyagban megörökített műremekek után a fénykép kapott hangsúlyos szerepet. Kórizs József és Sárközi Otília: Fényképek Bácsfeketehegy múltjából és jelenéből című kötetet Bordás Győző szerkesztő és Németh Ferenc, az újvidéki Fórum Könyvkiadó Intézet igazgatója méltatta. ,,A Podolszki-emléknap jelentősen hozzájárult a helyi jellegű kiadványok megjelentetéséhez. Az első 1997 húsvét utáni vasárnapján jelent meg. A Megtartó egyház című könyv a bemutató napján 900 példányban kelt el. Azóta sem tudom elfelejteni ezt a sikert'' -- mondta Bordás Győző. A rendezvény égisze alatt jelentek meg 3 kötetben Sárközi Imre bácsfeketehegyi gyűjtései, valamint 4 könyvben Podolszki József életműve. ,,A kulturális hagyatékok mentése mindannyiunk közös feladata, hogy szellemi kincsünket megvédjük az idő enyészetétől, és megőrizzük a gyökereinkre való emlékezést, hogy hidat verjünk a múlt és a jelen között'' -- nyilatkozta Kórizs József bácsfeketehegyi helytörténész. ,,Mint ahogyan a szó jelentése is sugallja, a fény-kép egy olyan felejthetetlen, soha vissza nem térő, 'fényes' pillanatot örökít meg életünkből, amelyről szívesen beszélnek mind az idősek, mind pedig a fiatalok. Az egykori események, történetek, rendezvények, személyek, tárgyak, utcák... emlékei így öröklődnek át nemzedékről nemzedékre'' -- fejtette ki véleményét Németh Ferenc. A látottak-hallottak jó ,,előszó”-nak bizonyultak a további műsorhoz. A színházban ugyanis egy pódiumjátékot nézhettünk végig Generációk címmel, melyben a fiatalok magukról beszélve kifejtették a világról és a környezetükről -- az életterükről alkotott véleményüket versben, zenében -- képekben. Az előadást Hajvert Lódi Andrea rendezte. Közreműködtek a Podolszki Versmondó Kör tagjai: Bede Noémi, Bede Anett, Molnár Anna, Szarka Ákos, Fice Árpád, Farkas Hajnalka, Lódi Csilla, Kormos Irén, Farkas Beatrix és Simonyi Lili.
A rendezvénysorozat záróakkordjaként sor került a Podolszki József publicisztikai pályázat eredményhirdetésére is. A felhívásra beérkezett 33 pályaművet Molnár K. Olga újságíró, Nagy Farkas Dudás Erika író, publicista és Sáfrány Attila író-újságíró bírálta el. A legtöbb pályázó a saját életérzéseiből, illetve a kisebbségi lét problémaköréből merítette témáját. Műfajilag az interjú látszólagos biztonságába kapaszkodtak, a cikk, a jegyzet, a tárca, a kommentár, a karcolat ezúttal méltánytalanul a háttérbe szorult.
Az értékelés után az első díjban részesült Balog Anikó (Szabadka) olvasta fel A kétnyelvűség melankóliája című munkáját. A pályázat második helyezettje Berényi Emőke (Királyhalma) lett Fészekrakó fészekhagyók című írásával, harmadik pedig Lennert Tímea (Doroszló) Ilyen a jazz... című interjújával. A Hét Nap hetilap különdíját Bartus Bella (Kishegyes) kapta az Antika: a tízes bűvöletében című munkájáért. A zsűri dicséretben részesítette a bácsfeketehegyi Szarka Ákost (Menni vagy nem menni?), a zentai Kókai Zsoltot (A békeharc. Avagy szürreális válasz a szürreális valóságra) és a pacséri Cérna Lenkét (Akiknek az Otthon az otthonuk), pályaművüket megjelentetésre ajánlva. A díjakat Dudás Károly író-újságíró, Csóré Róbert kishegyesi polgármester, Bojtos Béla, a feketicsi helyi közösség tanácsának az elnöke és Pál Károly, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke adta át a szép számban megjelent közönség előtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..