home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Freskók a középpontban
Bíró Tímea
2021.04.29.
LXXVI. évf. 17. szám
Freskók a középpontban

A Szabadkai Városi Múzeumban a mai napon nyílt meg a Schervitz Mátyás (1702—1771) budai festő című kiállítás, mely július 4-éig tekinthető meg.

A megnyitó Molnár Krisztina fuvolaművész játékával kezdődött, majd a folytatásban az intézmény igazgatója, Mihájlovity Bába Anikó mondta el köszöntőbeszédét, melyben elhangzott, hogy ezzel a kiállítással Korhecz Papp Zsuzsanna tíz éve tartó programsorozatának a hatodik állomásához érkeztek.

Lángi József festő-restaurátor művész a megnyitón a következőket emelte ki:

— Egyrészt Schervitz Mátyást ünnepeljük, aki egy kiváló képességű művész, és a török hódoltság utáni egyházi, illetve művészeti megújulásnak egy jelentős személye volt. Alig néhány alkotását ismertük, így hát fel kellett fedezni ezt a búvópatakot, ezért a kiállítás restaurátorát is ünnepelném, aki ezt a nagyszerű anyagot megismerhetővé tette számunkra. Nagyon keveset tudunk a XVIII. század első felében és közepén a történelmi Magyarországon tevékenykedő festőkről. Rendkívül érdekes számomra Schervitznek a társadalomban és az egyházban elfoglalt helye, illetve ahogyan a megbízásokat kapta, de a kutatások a szakmai kapcsolatairól is érdekes adatokat hoztak napvilágra.

A nyolc eredeti, XVIII. századi mű Schervitz Mátyás freskófestészetét tárja a látogatók elé. Ezek az alkotások hosszú időn keresztül, nyolc-tíz év alatt készültek el. Magyarországról, Boszniából és Horvátországból érkeztek az intézménybe, de megtalálható közöttük a zombori Szentháromság-templom egyik oltárképe is.

Schervitz Mátyás művei a ferenceseknek köszönhetően jutottak el a XVIII. században a Délvidékre, így érkezett meg a zombori Szentháromság-templomba az a festménye is, amely a Szent Ferencnek szentelt mellékoltárt díszíti. Mivel a művész egyetlenegy festményét sem írta alá, sokáig nem lehetett tudni az alkotó nevét.

A kiállítást Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor, a tárlat szerzője nyitotta meg.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..