home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Főszerepben a fúvós hangszerek
Bíró Tímea
2018.03.07.
LXXIII. évf. 9. szám
Főszerepben a fúvós hangszerek

Nyolcadszor is Femus

Klarinét, szaxofon és fuvola. Bármelyik hangszert is szeretné megszólaltatni az ember, érdemes minél korábban elkezdenie a tanulást. A Femus lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy bemutatkozzanak, fejlődjenek, és szép díjakkal térjenek haza.

Több hónapos szervezés és készülődés előzte meg az idei Femus fúvószenei fesztivál létrejöttét is, az Electe művészeti egyesület jóvoltából. A VIII. Femust február 16-a és 18-a között tartották meg. Radetić Ádám kiváló szaxofonista és zenetanár, ezenkívül az Electe aktív tagja, elégedetten mesélt nekünk az idei versenyről és fesztiválról.


Milena Radović és Radetić Ádám (Zdenko Štricki felvételei)

— Az előző évekhez viszonyítva nehezebb munkánk volt, mivel az egyesület tagjai közül mindössze hárman dolgoztunk a fesztiválon, a többiek most egyéb elfoglaltságok miatt nem tudtak aktívak lenni. A Szabadkai Zeneiskola diákjai szívesen önkénteskedtek, ők leginkább a versenyzőkkel foglalkoztak. Mrđanov Anita a regisztrációért volt felelős, Miloš Radović volt a főkoordinátor, én pedig a zsűri titkáraként tevékenykedtem. Kiderült, hogy kevesen is el tudjuk végezni ezt a munkát, viszont nagyon hiányzott a többiek segítsége. Nagy előnynek számított, hogy már szeptemberben tudtuk, kik lesznek a zsűritagok. Nappal folyik a versenyprogram, melyet a zeneiskolában terveztünk megrendezni, az állami ünnepnapok miatt viszont kérdéses volt, hogy a zeneiskola a rendelkezésünkre tud-e állni. Mivel azonban mi nem tartozunk az intézményhez, hanem csak igénybe vettük volna, sikerült ott megtartanunk a megmérettetéseket.

Az idei versenyre 93-an jelentkeztek, ebből az influenzajárvány miatt 4-en lemondták a jelentkezést, így 6—18 éves korig 89 versenyző mérte össze a tudását.

— Minden évben három kategóriát hirdetünk meg, mégpedig fuvola, szaxofon és klarinét, ezen belül az életkor alapján öt kategóriába csoportosítjuk a versenyzőket, tehát összesen tizenöt kategóriánk van. A zsűritagokat rendkívül egyszerűen választottuk ki, mivel az a koncepciónk, hogy olyan művészeket kérünk fel, akik egyetemi tanárok is. A fuvola terén Lévai Aksin Laura fuvolaművész volt a zsűritag, aki immár harmadik alkalommal volt jelen a fesztiválon. A klarinétos versenyzőket a Horvátországból érkező Davor Reba professzor úr értékelte, aki már tartott klarinétkurzusokat Szabadkán. Szaxofon kategóriában pedig a szlovéniai Lev Pupis szaxofonművész mérte fel a diákok tudását. Ő jelenleg a Grazi Egyetemen tanít, Belgrádban már több alkalommal tartott kurzust, Szabadkán viszont most járt először.


A díjazottak

A diákok napközben a zeneiskola tantermeiben mutatták be a tudásukat, esténként pedig koncertekre került sor a városháza dísztermében. A február 16-ai nyitóhangversenyen a Boros Krisztián klarinétos vezette trió lépett fel, melynek tagjai Újvidékről érkeztek, és a romantika korából származó műveket játszottak a hallgatóságnak. Február 17-én Anja Malkov fuvolaművésznő lépett fel, Filip Milisavljević zongorakísérete mellett. Február 18-án, a gálaesten a kategóriagyőztesek szerepeltek, akik a Femus fődíjáért versenyeztek. A legjobb fuvolistának járó elismerést a valjevói Anica Mićić, a második díjat Bubreg Márton szaxofonista, a harmadikat pedig Börzsönyi Imola kapta a klarinétjátékáért. A közönségdíjat Anica Mićić kapta. A legjobb pedagógusok is elismerésben részesültek, a fuvola terén Karla Škarpa Polšek, a szaxofontanárok közül Nikola Macura, a klarinét kategóriájában pedig Gyulai Endre kapott oklevelet. A legjobb korrepetitornak járó kitüntetést Lovász Gábor (fuvola), Németh György (szaxofon) és Bubreg-Dobay Linda (klarinét) érdemelte ki. Lugosi Eszter (klarinét) és Vasić Jana (fuvola) a versenyrészen kívül bemutatott produkciójukért kaptak elismerést.


Anica Mićić

A fesztiválnak szerencsére az idén is voltak segítői, támogatói, ami nagymértékben megkönnyítette a részvevők utaztatását, elszállásolását és vendégül látását.

— Elsősorban a Szabadkai Zeneiskolát szeretném kiemelni, mely intézmény nélkül nem tudtuk volna olyan színvonalasan megrendezni a versenyt, mint az idei esztendőben. Dragana Nikolić igazgatónő nagyon segítőkész volt, mindenben támogatott bennünket, és ez jelentősen megkönnyítette a munkánkat. Támogatónk volt még a Pionir gyár, a keszthelyi Media and Music Kft., a Vila Modena, a PianoLand, az Euro Petrol, a Paradox group, a Halo Taxi, a Subotica Online, a Subotica.com, a Szabadkai TV, a Pannon RTV és a YuEco RTV.

Szabadkán a február 17-ei és 18-ai hétvégén több színvonalas kulturális programra egyidejűleg került sor, és ez alaposan csökkentette a Femus nézőinek számát, ám a szervezők ennek ellenére elégedettek az idei fesztivállal. A legközelebbi Electe-koncertet áprilisban vagy májusban rendezik meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..