home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
,,Fontos közéleti kérdésekben vállalunk szerepet”
din
2008.03.13.
LXIII. évf. 11. szám

* Az elmúlt hetekben serény munka folyt az MNT-n belül. Elnök Úr, mivel magyarázza ezt?- Most ért be a helyzet. Lezajlottak a főszerkesztői pályázatok a Magyar Szónál és a Hét Napnál, tisztázódott egy csomó fejlesztési elképzelés a Magyar Szónál, ahogyan e két médiumnak, illetve a Vajdasági...

* Az elmúlt hetekben serény munka folyt az MNT-n belül. Elnök Úr, mivel magyarázza ezt?
- Most ért be a helyzet. Lezajlottak a főszerkesztői pályázatok a Magyar Szónál és a Hét Napnál, tisztázódott egy csomó fejlesztési elképzelés a Magyar Szónál, ahogyan e két médiumnak, illetve a Vajdasági Művelődési Intézetnek az elmúlt évi tevékenységéről szóló jelentés is elkészült, illetve zárszámadásuk is napvilágot látott. Ezen túlmenően megalkotásra kerültek a folyó évi munkaprogramok is. A költségvetés meghozatalára azért volt mód és alkalom, mert a Magyar Nemzeti Tanács költségvetési támogatása mostanra számszerűsödött.
* Információink szerint a közelmúltban Ön is találkozott az EBESZ munkatársaival. Miről tárgyaltak?
- Előre kell bocsátanom: nem magas rangú tisztségviselőkről van szó. Ezt a fámát azok a pártelnökök dobták be a köztudatba, akik ezzel a minősítéssel a saját fontosságukat szeretnék hangsúlyozni. A belgrádi székhelyű EBESZ-misszió munkatársai jártak nálunk, akik nem döntéshozók, akik ún. field officer-ek, vagyis terepi munkatársak. Függetlenül attól, hogy egyikük a misszió vezetőhelyettese, s természetesen van olyan helyzetben, hogy sugallhat állásfoglalásokat az EBESZ döntéshozói testületei számára - az őáltala mondott vélemény semmiképpen sem tekinthető az EBESZ végleges döntésének. Ettől eltekintve hosszú idő után nekem is az az impresszióm, hogy egy fontos és konkrét témát ők másként látnak, mint a vajdasági magyarság. Nevesül, a nemzeti tanácsok választása során alkalmazandó választási rendszert. Az EBESZ itt megjelent képviselői nem támogatják a külön kisebbségi választói névjegyzék létrehozását. Én viszont rámutattam arra, hogy bizony a vajdasági magyarság fontosnak tartja, sőt a demokrácia előremozdítását látja benne. Nemcsak azért, mert fölösleges és meddő - közösségen belüli - vitákra lehet ezzel pontot tenni, hanem azért is, mert kétségtelen, hogy ha a kisebbségi választói névjegyzéken ott szerepel a közösség választókorú polgárainak több mint a fele, akkor az magasabb fokú legitimitással bír, mint az elektori választás. Viszont azt is alá kell húzni, hogy az elektori választás legitimitásának mértéke kielégítő. Nem lehet ezt csak azért negatív előjellel illetni, mert vannak olyan pártok, amelyek nem vesznek részt ezen a megmérettetésen. Mindazonáltal megítélésem szerint az EBESZ-küldöttséggel folytatott vitának a jelentősége nem nagy, mivel most arra kell koncentrálni, hogy a nemzeti tanácsok hatásköréről minél jobb, pontosabb rendelkezések kerüljenek be a törvénybe. A választási rendszerrel kapcsolatban úgy látom, hogy belföldön az eddigi kormányzati körök részéről nincs akkora ellenállás. Ha visszaterelem a témát a belpolitika porondjára, akkor már nem vagyok annyira pesszimista, mint az EBESZ-szel való tárgyalások után.
* Hogyan látja a nemzeti tanácsok jog- és hatáskörének törvényi rendelkezését?
- Nincs világos perspektívája ennek a problémának. Ez elsősorban akkor várható, ha ebben az országban a törvényhozás fontos és egyre inkább torlódó kérdésekkel is foglalkozik, nem kizárólag Kosovóval. Az a görcs, amelyben jelenleg Szerbia van, megakadályozza a törvényhozói munkát. Ha minden rendben menne, akkor sem tartom valószínűleg, hogy az év végéig erre sor kerülhetne.
* Kevés szó esik az MNT alapítványáról, amely szintén a közelmúltban tartotta kuratóriumi ülését. Hogyan látja és értékeli a Szekeres László Alapítvány munkáját?
- Elérkeztünk egy olyan pillanathoz, amikor valóban fontos közéleti kérdésekben vállalhatunk szerepet. Folyamatosan futó programunk a kisvállalkozásokat támogató kölcsön, második alkalommal hoztunk döntést a kisösszegű kulturális, oktatási intézmények és hasonló szellemi szférák támogatásáról. Most indítottuk be a diplomahonosítással kapcsolatos anyagi költségek visszatérítési rendszerét. A január elseje óta igényelhető kapcsolattartási támogatás is a Szekeres László Alapítvány révén fut. Csak ez a négy terület önmagában olyan problémákat próbál orvosolni, amelyek szélesebb rétegek számára valós gondokat jelentenek.
* Említette a diplomahonosítást. Anyagiakban ez konkrétan mit jelent a kérvényezők számára?
- Ezt a támogatást utólag - a költségek megtérítése után - lehet megpályázni. Ma még nem tudok pontos választ adni arra, hogy sikerül-e minden kérvényezőnek az összes költségét megtéríteni, mivel egy külföldön szerzett diploma honosításával kapcsolatban felmerülnek fordítói költségek, illetékek és az egyetemek által felszámított bizottsági honoráriumok. Sőt egyéb költségek is. Mi úgy gondoljuk, hogy ennek a támogatásnak az a funkciója, hogy kiegyenlítse az esélyeket azok számára, akik külföldön végezték tanulmányaikat, hogy az itthoni boldogulásuknak, az itthoni munkavállalásuknak anyagi akadályai ne legyenek. Az volna a kívánatos, hogy akkora összeggel rendelkezzünk, amely összeg ezeket a költségeket fedezné. No de ennek a programnak a kezdőtőkéje 10 millió forint dinárellenértéke. Ehhez még két forrásból várunk pénzt. A fő gond az, hogy jelen pillanatban nem tudjuk, hogy hányan fognak jelentkezni, hogy közülük hányan tudják számlákkal igazolni a tényleges kiadásaikat, de azt sem tudjuk még, hogy az igények beáramoltatásának és a kifizetéseknek az egyenlege pozitív lesz-e, esetleg negatív. Mindettől függetlenül eltökéltük, hogy ezt az támogatási formát folyamatosan működtetjük, különböző forrásokat mozgósítunk ebbe az alapba.
* A Magyar Nemzeti Tanács is részt vesz a 48-as forradalom és szabadságharc megünneplésében. Minek apropóján és hol fognak Szabadka városában Kossuth-szobrot leleplezni?
- Mivel a forradalom és szabadságharc 160. évfordulóját ünnepeljük - tehát jubileumi évről van szó -, a Magyar Nemzeti Tanács egy koordinációs feladatot vállalt fel. Felkérte a művelődési szervezeteinket, illetve az ügyben érdekelt magánszemélyeket arra vonatkozó elképzeléseik benyújtására, hogy ki mikor milyen programot kíván szervezni, valamint hogy milyen emlékhely-felújítások finanszírozására van szükség. Ekkor kristályosodott ki az a szereposztás, amely most március idusán fog realizálódni, s amelyben az MNT is részt vállalt a szabadkai központi emlékünnepség megszervezésével. Ekkor leplezzük le Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész Kossuth-alkotását, mely a Népkör MMK homlokzatában kerül elhelyezésre. Az emlékünnepség díszvendége Vizy E Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke lesz. A programot a Népszínház szabadkai társulatának tagjai, valamint a Népkör táncegyüttese teszi emlékezetessé.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..