home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Folytonosság, fejlődés, biztonság
(bús)
2004.10.19.
LIX. évf. 42. szám
Folytonosság, fejlődés, biztonság

* Polgármester Úr, engedje meg, hogy a Hét Nap szerkesztősége nevében gratuláljak a megválasztásához. Szoros küzdelem volt, emberpróbáló, két apait-anyait beleadó, más-más értékrendet, más-más nézeteket képviselő férfiember között. Egy megfontolt, kimért, családközpontú jelölt, és egy minde...

* Polgármester Úr, engedje meg, hogy a Hét Nap szerkesztősége nevében gratuláljak a megválasztásához. Szoros küzdelem volt, emberpróbáló, két apait-anyait beleadó, más-más értékrendet, más-más nézeteket képviselő férfiember között. Egy megfontolt, kimért, családközpontú jelölt, és egy mindenáron győzni akaró ifjú titán között. Polgármester úr, hosszú volt az út?
- Hosszú és rögös. Rengeteg időt és energiát igényelt, de megérte. Csapatmunka volt, úgyhogy ki is használom az alkalmat, és nyilvánosan köszönetet mondok mindazoknak az embereknek, akik felsorakoztak mögöttem, és végig, a legkritikusabb pillanatokban is kiálltak mellettem. Nélkülük aligha sikerülhetett volna. Köszönöm a község minden polgárának. Azoknak, akik rám szavaztak, azoknak is, akik nem, meg azoknak is, akik otthon maradtak, hiszen valamilyen formában ők is véleményt nyilvánítottak. Soha, egy másodpercre sem szabad megfeledkeznünk róluk. Éppen ellenkezőleg: az elkövetkező időszakban meg kell találnunk a hozzájuk, feléjük vezető utat, hogy bebizonyítsuk nekik, szükség van rájuk a társadalmi életben, szükség van rájuk az önkormányzat munkájában. Ne higgyék el, ha valaki mást mond nekik! Sokan vagyunk, sokfélék, és én azt szeretném, ha nem a különbségeket keresnénk egymásban, hanem azt, ami közös, azt, ami összeköt bennünket. Nem jó, ha valaki árkot ás közénk. Én minden községbeli polgártársam polgármestere szeretnék lenni. Mindegy, kire szavazott, mindegy, melyik pártnak a tagja. Nekem az a dolgom, hogy az árkokat betemessem. Az elmúlt másfél évben is azon dolgoztam. És ezt a község polgárai pontosan tudják. Különben nem tiszteltek volna meg a bizalmukkal. Augusztus 13-án, amikor a jelöltetésemhez szükséges dokumentációt átadtuk a községi választási bizottságnak, azt mondtam, hogy az olimpiai eszme szellemében tiszta, férfias küzdelmet szeretnék a választási hadjárat során, és jól döntöttem, hiszen a polgármesteri választásokon itt, Szabadkán, az olimpiai eszme győzelmet aratott. Történtek ugyan kísérletek arra, hogy különböző doppingvizsgálatokon kizárassák a győztest, a doppingtesztek azonban mindig negatívak voltak, úgyhogy végül mégis a választói akarat érvényesült. A fiatalság nem erény. Attól, hogy az ember fiatal, még nem biztos, hogy jó városvezető is válhat belőle, hiszen a fiatalság egyik lehetséges velejárója a forrófejűség, és ez október harmadikán, a második forduló éjszakáján sajnos be is igazolódott. Sohasem szabad előre inni a medve bőrére. Főleg annak, aki egy egész községet szeretne vezetni.
* Folytonosság, fejlődés, biztonság - a választási hadjárat során e három fogalomra alapozta üzeneteinek nagy részét.
- Ez valóban így van, hiszen én pontosan tudom, hogy csak és kizárólag komoly alapokra lehet építkezni, homokra nem. És hogy mi ez a komoly alap? A Vajdasági Magyar Szövetség és a szabadkai önkormányzat több mint egy évtizedes munkája. Amelynek jómagam is részese voltam. Különösen az elmúlt másfél esztendőben, amióta megválasztottak a képviselő-testület élére. Ez az időszak jellemzi talán a leginkább azt, amit üzenni szerettem volna a polgároknak. Az utóbbi hetekben többször beszéltem már az elmúlt másfél esztendő eredményeiről, úgyhogy nem szívesen ismételném önmagam, azt mindenesetre ezúttal is határozottan állítom, hogy nincs mit szégyellnem. Azt tettem, amit lehetett, azt tettem, amit tehettem. Nem mondom, hogy nem szerettem volna többet, az adott körülmények között azonban ennyire futotta. Nos, ez az alap. És amikor a folytonosságról beszéltem, nem statikus folytonosságra gondoltam, jóllehet a választási hadjárat hevében többen így szerették volna magyarázni. A folytonosságot én úgy képzeltem el, mint egy felfelé ívelő görbét, amely a fejlődést is magában hordozza. Olyan folytonosságról beszéltem tehát, amely biztosítja, hogy a holnapunk szebb lesz a mánál. A harmadik kulcsszó a biztonság. És amikor a biztonságot említem, nemcsak a közbiztonságra, nemcsak a kisebbségi jogaink tiszteletben tartására gondolok, hanem arra a fajta biztonságra is, amely mindannyiunk abbéli biztos tudatából fakad, hogy holnap is lesz az asztalunkon tej és friss kenyér; hogy van munkahelyünk, és lesz a gyerekeinket miből taníttatni; hogy nem fázunk majd a télen, és orvosra is, gyógyszerre is jut. Ez a legfontosabb. Minden érdek közül az első, a legmagasabb rendű.
* A községi-képviselő testület megtartotta ugyan alakuló ülését, a tanácsnoki mandátumok hitelesítését követően azonban megszakadt az ülés. Mikorra várható a folytatás?
- Ez elsősorban a koalíciós megbeszélések végkifejletétől függ, amelyek - nyilván nem árulok el titkot - elég vontatott menetben haladnak csak előre. Nehezítő körülmény, hogy az önkormányzatokról szóló köztársasági törvény egy teljesen új helyzetet teremtett. Én csupán merem remélni, hogy a pártközi egyeztetések során azok az irányelvek kerekednek majd felül, amelyek lehetővé teszik a község további fejlődését, nem az önös érdekek. Számtalan ígéret elhangzott a közelmúltban. Többségük köszönőviszonyban sem volt a valósággal, ezért is fontos, hogy ne személyekben, hanem közös, megvalósítható célkitűzésekben gondolkodjunk. És ha már tudjuk, hogy mit és hogyan akarunk, próbáljunk meg egy olyan, lehetőleg szakemberekből álló csapatot felállítani, amelyik a közös célok megvalósításán fáradozik. Előre csak úgy haladhat a szekér, ha mindannyian egy irányba toljuk. A különböző tisztségek betöltése sajnos mindig kényes kérdés volt. A pártközi egyeztetések talán ezért is haladnak egy kicsit lassabban, én azonban töretlenül hiszek abban, hogy a koalíciós tárgyalások végén a képviselő-testületben olyan erők alkotnak majd többséget, amelyek képesek lesznek jó döntéseket hozni a város érdekében. Az én feladatom pedig az lesz, hogy ehhez egy olyan operatív csapatot rendeljek, amelyik a gyakorlatban megvalósítja majd mindazt, amiről a képviselő-testület határoz. Olyan emberekre van szükség - és ez az én személyes kívánságom is -, akikben maradéktalanul megbízom, hiszen csak úgy alakulhat ki jó csapatszellem, ha az emberek értik egymás nyelvét, ismerik egymás gondolkodásmódját.
* Milyen érzés úgy a polgármesteri székben ülni, hogy nem a tanácsnokok, hanem a választópolgárok akaratából lett az Öné?
- Felemelő érzés tudni, hogy a polgártársai megbíznak az emberben. Jó másfél évvel ezelőtt, amikor a VMSZ javaslatára kineveztek a községi képviselő-testület élére, azt mondtam, ha kell, éjjel-nappal a polgárok szolgálatában leszek, és az elmúlt időszakban ennek igyekeztem is megfelelni. A helyzet azonban ezúttal sokkal összetettebb, hiszen tegnaptól már nem a tanácsnokok jóvoltából, hanem a választópolgárok akaratából állok a község élén. És ez rendkívül megtisztelő, ugyanakkor óriási kötelezettséget is jelent, hiszen a község mind a százötvenezer polgárának a sorsáért egyaránt felelős vagyok. Korábban sem titkoltam ugyan, hogy én minden szabadkai polgármestere szeretnék lenni, a választók akaratából azonban most már az is vagyok. És én úgy szeretnék minden szabadkai polgármestere lenni, hogy a megbízatásom végén büszkén a szemébe nézhessek minden községbeli polgártársamnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..