home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Folytatódik a Népszínház építése
K. R.
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Folytatódik a Népszínház építése

A tartományi kormány támogatásának köszönhetően folytatódhatnak a munkálatok a szabadkai Népszínház épületén. A 2011-ben leállt építkezésen most megkezdődik a régi, a műemlékvédelmi szempontból védett épületrész és az oszlopok felújítása. A munkálatokat pénteken megtekintette Pásztor István, a tartományi parlament elnöke, Bojan Pajtić tartományi kormányfő és Modest Dulić, Szabadka polgármestere.

Modest Dulić polgármester kiemelte, hogy a tartomány támogatása nélkül nem tudnák befejezni az épületet, és habár a Nemzeti Kulturális Tanács nemzeti jelentőségűnek ítélte meg a Népszínházat, ameddig ezt a határozatot köztársasági szinten nem támasztják alá anyagi támogatással is, addig a kezdeményezést nem tekintik elegendőnek, illetve mérvadónak. Dulić kiemelte: egy ilyen fontos intézmény sorsa nem múlhat politikai kapcsolatokon, meg kell találni a közös hangot Belgráddal. A polgármester elmondása szerint a már felépített szintek lebontása nem szerepel az eddigi tervek között. Hozzátette: az épület munkálatai akár két és fél éven belül is befejeződhetnek. Bojan Pajtić elmondta: a tartomány eddig is eleget tett kötelezettségeinek a szabadkai Népszínház építésével kapcsolatosan. A következő három évben 500 millió dinárral támogatja a munkálatokat. Hozzátette: a szabadkai Népszínház óriási kincs, hiszen Európában azon ritka kulturális intézmények közé tartozik, ahol három nyelven játszanak előadásokat: magyarul, horvátul és szerbül — ezáltal fontos szerepet tölt be, jelképezi Szabadka és Vajdaság kulturális sokszínűségét. A régi épületrész rekonstrukciós munkálatainak idején elkészül az épület végleges terve is — mondta Pásztor István, majd hozzátette, hogy amíg a rekonstrukciós munkálatok folynak, elkészülhet az épület átdolgozott főterve is. „Fontos, hogy kimozdultunk a holtpontjáról. A következő három évben egy olyan színházépület jön majd létre, amely kielégíti a színház és a színházlátogatók igényeit is”. A tervek szerint a beruházás értéke 10 millió euróból kell hogy megvalósuljon.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..