home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Folyosó
Gyurkovics Virág
2013.03.20.
LXVIII. évf. 12. szám
Folyosó

Topolyai fiatal alkotók tárlata — Tavaly a padláson keresték elveszettnek vélt kincseiket (Padlás címmel 2012 februárjában megnyílt kiállításukon); az idén pedig ajtók és átjárók között mozognak Topolya és környékének fiatal alkotói, akik Folyosó címmel állították ki műveiket március 8-án a topolyai Art Galleryben.

És hogy mégis miért izgalmas hely a fiatal művészek számára a folyosó? Azért, mert ez az a hely, ahol a külső és belső terek között a legszabadabban tudnak mozogni; ajtókon ki-, be- és átjárni; tudást és titkokat felkutatni; sőt kockázatot vállalni, hiszen az ajtók mögött ismeretlen dolgok is rejtőzhetnek. A megismerés folyamata tehát ez, a lélek és jellem kitárulkozása, az átjárhatóság megtapasztalása.

Amint a tárlatot megnyitó Zsáki István, az Art Gallery művészeti vezetője is hangsúlyozta, az ifjú művészek más-más elképzelések szerint alkotnak. Sok teret, gondolatot, világot kell megjárniuk ahhoz, hogy a folyosó végére érjenek. Ez a mozgás magában rejtheti a múlt elől való menekülést, a jelen és jövő lehetőségeinek útját. Ők azok a fiatalok, akik megállítanak, gyönyörködtetnek, elgondolkodtatnak, vagy épp kicsit felzaklatnak bennünket. Alkotásaikkal az eltérő világok és valóságok példáját adják, éppen ezért az üresen maradt falfelületek a világok közötti átjárókat, tereket szimbolizálhatják. Érdemes megfigyelni azt is, hogy egy-egy művész bemutatott összeállításai között milyen párbeszéd alakul ki; hogyan formálódik a fogalmak, tárgyak, stílusok egymásra hatása, illetve egymásmellettisége.

A köszöntőbeszéd elhangzása után rendhagyó divatbemutatóval folytatódott a tárlat. Az Art Gallery „Folyosó”-kifutóján Klájó Adrián autentikus, mégis progresszív ruhakollekcióját csodálhatta meg a közönség. A modellek egy-egy vajdasági lány figuráját voltak hivatottak ábrázolni. A hét kreáció alapjául népi viselet, fehér alsószoknyák és ingblúzok szolgáltak. Ezekre kerültek a vászonzsákok felhasználásával, illetve bőr és patentok alkalmazásával készült kiegészítő darabok, melyektől a ruhák karaktere „harcossá” vált. A kollekció tehát nem a mai trendekhez kívánt igazodni, sokkal inkább egyfajta szubjektív társadalomkritikának felelt meg. A tervező ugyanis ezt a kifejezési formát vélte a legalkalmasabbnak arra, hogy rámutasson a mai világ helyzetére, melyben a parasztlányokat formázó modellek a fehér batyut vállukra vetve, hajukat feltupírozva bátran vágnak neki a nagyvilágnak.

A tárlat tizenhat művésznövendék munkásságát mutatja be, Belgrádtól Budapestig a művészeti középiskolák és egyetemek diákjai, hallgatói. Velimir Andrejević, Petromarkov Aleksandra, Stefan Preradović, Vass Szabolcs, Szenti Lilla, Damjan Jaksić és Buljovčić Nikoletta az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatója. Kiss Eleonóra és Gurbity Bettina a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium; Klájó Adrián az újvidéki Bogdan Šuput Formatervező Középiskola növendéke. Fekete Dénes a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar; Hódi Anita és Bacsa Melinda a szegedi Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanulója. Mentus Hella a budapesti Moholy Nagy Művészeti Egyetem; Lovra Éva az Újvidéki Egyetem szabadkai Építőmérnöki Karának, Sinkovics Laura és Lidia Sakal pedig az újvidéki Műszaki Szakfőiskola hallgatója.

A kiállítás megnyitóján hegedűjátékával közreműködött Tóth András. A tárlat április 5-éig látogatható Topolyán, az Art Galleryben.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..