home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Föld-napi megmozdulások
B. T. , M. I. és LŐRINC Natália
2013.04.30.
LXVIII. évf. 18. szám
Föld-napi megmozdulások

A Föld napját a környezetvédelem iránt elkötelezett földlakók világszerte április 22-én ünneplik meg, amikor is a környezetkímélő gondolkodást, magatartást és eljárásokat népszerűsítik.

Muzslyán tavaszi nagytakarítást szerveztek. Az önkéntes munkában részt vettek a helyi közösség tanácsának tagjai, a civilszervezetek, a VMSZ helyi szervezete és azok a polgárok, akik szívügyüknek érzik a falu tisztaságát.
A VMSZ Női Fórumának muzslyai tagjai virágpalántákat ültettek a községháza előtti parkba, a VMSZ tagozatának tagjai pedig lefektették a szennyvízelvezető-csatornát a Piros Csizma udvarában.

Sörös Teodóra, a Női Fórum alelnöke elmondta: a nagytakarítás célja a hulladék eltávolítása a természetből az egészségesebb környezet megteremtéséért, Borbély Tivadar, a helyi tanács tagja pedig hozzáfűzte: arra szeretnék felhívni a figyelmet, szétdobált szemét nélkül mennyivel szebb a környezetünk. A tiszta környezetért bárki bármikor cselekedhet, a legjobb megoldás mégis a megelőzés, azaz: ne szemeteljünk!

A sikeres megmozdulásban több százan vettek részt, munkájuk eredményeként pedig szebb, tisztább, rendezettebb környezetben élhetik mindennapjaikat a muzslyaiak.

Bemeszelték a nyárfák törzsét

Jóformán még meg sem száradt a tinta az Erzsébetlaki Független Ifjúsági Klub (BENOK) bejegyezési okiratán, tagjai máris bizonyították tettrekészségüket. Első, a Föld világnapjához is szervesen kapcsolódó megmozdulásuk keretében meszelték be a falujuk főutcáját szegélyező nyárfák törzsét. A munkához a helybéli nyugdíjasok is szívesen csatlakoztak — olvasható a klub Facebook-profilján.

Kuriózumszámba megy, hogy az ifjúsági tömörülés tagjainak létszáma — mindenekelőtt pártatlanságából eredően — röpke három hét alatt a harmincfőnyit is meghaladta. Célkitűzéseik között szerepel a környezetvédelem, a település külcsínének gondozása, a helyi kulturális, sport- és egyéb közösségépítő események megrendezésében való részvétel. Kezdeményezéseikről természetesen a nyilvánosságot is tájékoztatni kívánják.

Ügyességi és csapatjátékok

Kisoroszon a Torontál Magyar Művelődési Ifjúsági és Oktatási Központ szervezésében emlékeztek meg a Föld napjáról.

A kézimunkacsoport tagjai virágot ültettek a Tájház udvarában. Az óvodás és kisiskolások ügyességi játékokat játszottak: akadálypályán, vízhordásban, célba dobásban, találós kérdések megfejtésében, szemétgyűjtésben, Puzzle-játék kirakásában, fűszedésben stb. mérték össze ügyességüket, gyorsaságukat.

A gyerekek a Föld napjával kapcsolatban rövid előadást hallgattak meg, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola felsős diákjai (Oláh Anita, Biacsi Nikolett, Vladuc Ágota, Hoffmann Delilla) bemutatták környezetvédelmi plakátjaikat, és beszéltek a környezetbarát háztartásról, a növény- és állatvilág megóvásáról, az éghajlatváltozásról stb. A csapatok tesztlapokat is kitöltöttek.

Az akció keretében néhány üzletben elhelyezett plakátokkal arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy tőlünk, emberektől függ bolygónk további sorsa. 
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..