home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fogynak, de kitartanak
Tóth Tibor
2012.10.10.
LXVII. évf. 41. szám
Fogynak, de kitartanak

A Tarcal-hegységen (Fruška gorán) túl, de még a Száván innen létezik egy magyar művelődési egyesület, amely október 13-án, szombaton 17 órai kezdettel ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

A tömbmagyarságtól távol, messze a szórványban magyarnak lenni sem könnyű, de művelődési egyesületet alapítani még nehezebb. A nyékincai magyarok, a 73 éves Hegedűs János nyugdíjas biológia- és testneveléstanárral az élükön 2002-ben mégis úgy gondolták, hogy valóra váltják a többéves álmukat.
— Ebben nagy segítséget kaptam Gudeljević Annuska alelnöktől, Galambos Lászlótól, Csábi Sándortól, Novák Évától, Rumán Erzsébettől, Vivód Katicától és a többiektől. Alakuló közgyűlésünket 2002. november 16-án tartottuk, kezdetben 45-50 személy tagosodott be az egyesületbe, ma már 150-en vagyunk — tudom meg Hegedűs Jánostól, a nyékincai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnökétől.
A helybeliek kezdetben egy kicsit idegenkedtek az egyesülettől, de aztán szép lassan megszokták, hogy ilyen is létezik a 2500 lakost számláló településen. A 260 magyar nemzetiségű polgár közül egyre többen kezdték második otthonuknak  tekinteni az egyesületet, de nem érheti szó a más nemzetiségűeket sem, hiszen az elmúlt tíz évben semmilyen atrocitás sem érte a nyékincai magyarokat, még bántó falfirkára sem volt példa. Anyanyelvű oktatás 1963-tól nem folyik a településen, magyar nyelvű katolikus istentiszteletet csak Szent Antal ünnepén hallhatnak a helyiek, így a havonta egy alkalommal tartandó református istentiszteleten részt vesz a katolikus magyarság is, hiszen legalább ekkor magyar szót hallhatnak. Az egyesület egyik fő célja a magyar öntudat felébresztgetése volt, hiszen a magyar értékes nemzet, amit többek között a tizenhárom magyar Nobel-díjas is bizonyít. Megalakulásuk után azonnal megszervezték a 80-as évek eleje óta szünetelő anyanyelvápolást nemcsak Nyékincán, hanem Herkócán és Platicson is.
— A két szomszédos falu gyerekeivel együtt az első évben 50 diákunk volt. Az akkori tanító néni megbetegedett, így négy évig én tanítottam a gyerekeket. Az érdeklődés növekedésével Herkócára és Platicsra is eljártunk, az előbbi településen a paplakban és az udvaron folyt az oktatás, az utóbbin pedig katolikus templom híján egy család fogadott be bennünket. Mostanában a szabadkai származású Jovanović Edit tartja az anyanyelvápolási órákat. Szép eredménynek számít, hogy a legutóbbi tanévben nálunk 18, Herkócán 13, Platicson pedig 10 gyermek járt anyanyelvápolásra — mondta az elnök.
Az első évtől kezdve sikeresen működik a néptánccsoport, az énekcsoport, a versmondó szakosztály is, s a fiatalokat gyakran kirándulni is elviszik, mégpedig történelmi magyar helyekre, hiszen meg kell ismerniük nemzetük történelmét.
— Nagyon sokat jártunk táborba Bácsfeketehegyre, Maradékra, Újvidékre — kapcsolódik be a beszélgetésbe Gudeljević Anna, az egyesület alelnöke. — Gyakran tizenkét gyerek is velünk volt, s az ott megszerzett tudást átadtuk az itthon maradtaknak. Az idén a pénztelenség miatt nem rendeztek táborokat, nekünk pedig nincs annyi pénzünk, hogy néhány napos tábort szervezzünk. Az elmúlt években többször is jártak nálunk a titeli Tiszavirág Művelődési Egyesület, az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai, külföldről pedig Romániából és a szlovákiai Rimaszombatról is voltak vendégeink. Rendszeresen fellépünk a rumai nyári találkozón, a szerémségi magyar művelődési egyesületek találkozóján (a másodiknak mi adtunk otthont), a Gyöngyösbokrétán és a Kőketáncon. Büszkék vagyunk arra, hogy tavaly felsős néptánccsoport kategóriában a Csicsóka táncegyüttes bronz oklevelet érdemelt ki a Kőketánc vetélkedőn. A díj jelentőségét növeli, hogy szórványban működő egyesületnek akkor még nem sikerült díjat szereznie ezen a rendezvényen. Azóta a mitrovicaiak is szereztek egy harmadikat. Rendkívül jó a kapcsolatunk a többi szerémségi magyar művelődési egyesülettel, kevesen vagyunk, s talán ezért esetünkben az összefogás még kifejezettebb.
Történetének egyik legnagyobb elismerése tavaly érte az egyesületet, amikor meghívást kaptak Budapestre, a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett gálaműsorra, ahol a nyékincai néptáncosokon kívül Szerémségből még a dobrádópusztai énekkórus és az újvidéki Petőfi szavalói is felléptek. A másik kiemelkedő elismerésben pedig Hegedűs János, az egyesület elnöke részesült, aki az idén a Magyar Kultúra Napján a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségtől a délvidéki magyar kultúra érdekében kifejtett sokéves tevékenységéért plakettet vehetett át a zentai ünnepségen, majd a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítványtól a Magyar Kultúra napján való sikeres szereplésért is elismerésben részesült. Az egyesületben nagyon hálásak Pál Károlynak, a VMSZ ügyvezető alelnökének, a Feketics ME elnökének, aki felkarolta a szórványt és a bácsfeketehegyi szüreti napokon rendszeresen vendégül látja a szórványtelepülések csoportjait, valamint Ali István táncoktatónak, aki tanítja a szerémségi magyarokat a szép magyar táncra.
Az egyesület 10. születésnapján rendezendő műsorra ugyanennyi egyesületet várnak Mitrovicáról, Dobrádópusztáról, Satrincáról, Kátyról, Maradékról, Újvidékről, Bácsfekete-hegyről, Tordáról és Nyékincáról.
— Reméljük, még sokáig folytathatjuk a magyarság érdekében kifejtett tevékenységünket. Azon leszünk továbbra is, hogy életben tartsuk a magyar öntudatot, összefogjuk a magyarságot, habár ez mind nehezebb, hiszen egyre kevesebben vagyunk. Édesanyám mindig azért küzdött, hogy magyarok maradjunk, s tevékenységemmel az általa elkezdett úton haladok tovább — zárta a beszélgetést Hegedűs János, a nyékincai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület elnöke.
Sajnos, Nyékincán is fogy a magyarság, de amíg a Hegedűs Jánoshoz és segítőihez hasonló emberek szívükön viselik nemzettársaink sorsát, addig biztosak lehetünk abban, hogy a nyékincai magyarok kitartanak magyarságuk mellett.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..