home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Felzárkóztatási szórványkörúton
Martinek Imre
2013.03.13.
LXVIII. évf. 11. szám
Felzárkóztatási szórványkörúton

Február derekán kaptuk a hírt ürményházai kültudósítónktól, hogy a dél-bánsági falucska helyi közösségének tanácstermében ismeretterjesztő előadások kezdődtek, pontosabban újraindultak. Az előadássorozatot ugyanis, mely a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) Szülők iskolája nevű projektumának a folytatása, az Ürményházi Ifjúsági Klub is felkarolta.

Ez egy integrációs célú kezdeményezés, mely mindenekelőtt a szórvány-, illetve a szigetmagyarság szellemi felzárkóztatását tartja szem előtt. A szerb nyelvű újságokban és tévéműsorokban, a munkahelyeken, a hivatalokban, sőt nemritkán már a nyelvileg homogén házasságokban is az állam nyelvén kommunikálnak, a szórványközösségek lakóinak kényszerű beolvadásról nem is beszélve. Az előadássorozat céljairól, szakmai részleteiről lapunknak elsőként a szervező, mgr. Viola Lujza magyartanárnő nyilatkozott.
— Sajnos a tavalyi rendezvénysorozat pénzhiány miatt elmaradt. Az idén a pályázat útján nyert pénzösszegből mégis meglett a költségkeret, melyből az iskolaév folyamán a bánsági részen 5-5 előadást szeretnénk megszervezni. Nemzeti ünnepünk kapcsán történelmi visszaemlékezésekről és föltárásokról hallunk majd, az autonómia évéhez kötődően pedig a Kárpát-medencei, illetve az európai autonómiák létformáiról. Neves lelki gondozó, ápolónő, nőgyógyász, pszichológus és szívspecialista előadásaira számítunk, ugyanakkor a magyar tannyelvű beiskolázással kapcsolatos kérdésekre keressük a választ. Szemelvények hangzanak el továbbá magyar festőink és zeneszerzőink életéről és munkásságáról, emellett népi hangszereink és népdalaink is napirendre kerülnek, Lukács Attila rövidfilmjével pedig várhatóan a Bánság természeti örökségeit is bemutathatjuk. Az előadók egy-egy szakterület avatott ismerői. Mindegyik témakörünk szorgalmazza, hogy a felnőtt lakosság kapcsolata ne szakadjon meg a magyar kultúrával. Ha a fiatal szülők nemzeti önazonosság-tudatát sikerül megerősítenünk, talán abban is reménykedhetünk, hogy a későbbiekben még többen íratják majd be gyermeküket magyar tannyelvű tagozatra.
Az ürményházai nyitóelőadást Dulka Andor történelemtanár tartotta meg Történelmi autonómiák a Kárpát-medencében és Európában címmel. Dulka tanár urat a bánsági helyszínekről, a helyi szervezőkről, a meghívott előadókról, valamint a rendezvények dátumáról kérdeztük.
— A dátumokat és a helyszíneket az előadók határozzák meg. Ez az egy előadásom van, melyet Beodrán, Nezsényben és Homokréven is szeretnék megtartani. Viola Lujza a magyar zene fejlődését és a zeneszerzők életét, továbbá a zenei stílusokat foglalta össze, dr. Zakar Péter pedig az 1848/49-es magyar forradalomról és szabadságharcról beszél Ürményházán és Nezsényben. Kedvező visszajelzést kaptunk nt. Kiss Nándor nagybecskereki tiszteletes úrtól és a feleségétől, valamint Apró Bakai Magdolna pszichológustól. Az előadások ütemtervét az érdeklődés mértékétől függően a szervezők határozzák meg. A nagybecskereki rendezvényt Lukács Gabriella, a bókait Molnár Urbán Éva, a homokrévit Szirák Katalin, a magyarittabéit Petes Erzsébet, a beodrait Dulka Gyöngyi, a nezsényit pedig Ábel Kornélia koordinálja. Az említetteken kívül Nagykikindán, valamint Nyugat-Bácskában és a Szeremségben is tartanak előadásokat.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..