home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Felvenni a ritmusát
Bíró Tímea
2023.03.19.
LXXVIII. évf. 11. szám
Felvenni a ritmusát

Az immár háromkötetes Kormányos Ákost egyre gyakrabban nevezik a test költőjének, hiszen kertelés nélkül és buzgón veti bele magát a test feltérképezésébe, az anatómiai labirintusok átjárásába. Olykor meg is illetődik az olvasó a versek befogadása közben, mert úgy érezheti, a fiatal költő a bőre alá bújik.

A 2019-ben debütáló Paraván című, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelenő verseskötetben a boncasztalra helyezett testről és annak eltakart, rejtegetett szégyenfoltjairól íródtak versek a költő tollából. Ezt követte 2021-ben, szintén a Forum kiadásában, a verses vallomásként is megnevezett Töredezettségmentesítés címet viselő könyv, mely egy mozgáskorlátozottsággal élő ember mindennapjait meséli el. Mindössze egy évet kellett várni az újabb kötetre, a Légzéstechnikákra, mely a Fiatal Írók Szövetsége és a Forum Könyvkiadó Intézet közös gondozásában látott napvilágot. A Töredezettségmentesítés témája, hangulata és letisztultsága, illetve az, hogy a lírai én távol tartja magától az önsajnálatot, tényként közli a nehézségeket, egy olyan erős kötetet alkot, amelyet nehéz felülírni. Ez a Légzéstechnikáknak sem sikerült, viszont érdemes nem is ilyen elvárással olvasni a művet. Egy igazán lassú, aprólékos, részletekbe menő, a befogadó andalgó szerelmi költészettel találkozhat, amelyet Csizmadia Molli illusztrációi egészítenek ki. A kötet két ciklusát az Ügyfélfogadás című vers előzi meg, mely az egyik legszebb szövege is a könyvnek, és rögtön az elején meghatározza, hogy mennyire is szereti a lírai én a társát, hiszen még az angyalait is a másik nevére íratja. Innen indulunk a Belégzés, majd a Kilégzés ciklus versei felé. A huszonhárom versben most is a test áll a középpontban, de ezúttal a szerelmes test beszél a szerelme tárgyához, a szerelmes mozdulatok formálják a verset, vezetik a sorokat. A lírai én nem a lelkéből szólaltatja meg az érzéseit, hanem a testéből. A szerelmi líra újfajta megközelítése csendet, elmélyülést, már-már meditálást kér a befogadótól. Ha át akarjuk élni ezeket a verseket, akkor nem lehet őket futva, menet közben olvasni, mert úgy nem kapjuk meg azt a líraélményt, amelyért íródtak. A másikkal lenni megnyugvás, levegővétel, közelség, távolság, aggódás, beteljesülés, szabadság, ajándék, béke, életcél, félelem, megfogható álom, megfoghatatlan valóság. Kormányos Ákos versei tűpontosan ábrázolják, hogy mit is jelent megérkezni és elveszni vagy otthonra lelni a másikban.

 

Üvöltés
Az üvölt, akinek nincs más eszköze.
Hogy ne hallja más,
én csuklyádba harapva, könnyezve üvöltök.
Így tompa hang csupán.
Kivájnám a szemem, kitépném a nyelvem,
letépném a fülem, az orrom,
lenyúznám a bőröm,
és idegszálat idegszállal összekötve,
neked adnám érzékszerveimet.
Hogy úgy éld meg és tapasztald magad,
ahogy én éllek meg, ahogy én tapasztallak téged.
Egyelőre marad az üvöltés.
Bevérzett a torkom.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..