home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Felújítás télvíz idején, szükségből
Martinek Imre
2013.01.16.
LXVIII. évf. 3. szám
Felújítás télvíz idején, szükségből

Ahhoz persze nem fér kétség, hogy a nagyjavításokat legcélszerűbb a nyári szabadságok idején végezni, mégis egyre többen teszik fel a kérdést, vajon a torontálvásárhelyi iskolaépület esetében is helyénvaló-e ez. A decemberi-januári szeszélyes időjárás meg a vallási és állami ünnepek által is korlátozott munkálatok részleteiről Balogi Andrást, a Moša Pijade Elemi Iskola igazgatóját kérdeztük.

— Iskolánk az elmúlt év tavaszán a tartományi energiaügyi titkárság pályázatán 910 ezer dinár vissza nem térítendő támogatáshoz jutott központi kályha megvásárlására. Az 1 460 100 dináros beruházáshoz szükséges különbözetet az antalfalvi község állta. Igen, van tudomásom arról, hogy többen is szóvá tették: az ilyen jellegű munkálatokba nem télvíz idején szokás belekezdeni. Részben jogosan, de tudni kell azt is, hogy az új fűtőtest csak december utolsó napjaiban érkezhetett meg iskolánk udvarába, új műszaki és logisztikai kihívások elé állítva a szerelőket. A tervek szerint a második félév kezdetéig maradéktalanul el szeretnénk végezni ezt a munkát. A január eleji kedvező időjáráson kívül kezünkre játszott az is, hogy a munkálatokat vállaló nagylajosfalvi/padinai Miša-Term magáncég már december végén túlesett a karácsonyi ünnepkörön.
• Az új kályha beépítésével mennyiben változik meg a fűtés módja? A pályázaton ugyanis csak azok az oktatási és közintézmények vehettek részt, amelyek növényi eredetű energiaforrásokat is használnak fűtésre.
— A klasszikus tüzelőanyagokat egyelőre mi sem tudjuk teljesen kiiktatni, de a mezőgazdasági vagy faipari melléktermékként keletkező brikettet is egyre nagyobb részarányban kívánjuk fűtésre használni. A tartomány máris 30 tonna brikett leszállításáról biztosított bennünket, ami jelentős megtakarítást fog eredményezni.
• Többen is tudni vélik, hogy a megvásárolt kályha kereken száz kilowattal szerényebb kapacitású a kiiktatottnál, vagyis csupán 400 kilowattos. Megfelel-e az igényeknek?
— Való igaz, hogy a lecserélt kályha nagyobb fűtőképességű volt, de 1969 óta leszolgálta már a magáét. Szinte az utolsó pillanatig állta a sarat. A kritizálók túl könnyen átsiklanak a fölött a tény fölött, hogy a fűtőrendszerek hatékonysága a fűtőtestektől is függ, de ezek cseréjére jelen pillanatban nincs elegendő pénzünk. Biztató, hogy a régi kályhát máris átvette a nyersanyag-felvásárló, a befolyt összeget pedig az első adandó alkalommal a radiátorok teljes felújítására fordítjuk.
• A szóban forgó munkálatokkal párhuzamosan több tanterem felújítása is folyik, a falak és a mennyezet belső vakolása és festése.
— Ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére sem a tél a legmegfelelőbb időszak, ellenben a szükség esetükben is törvényt bontott. A költségvetésből megtakarított pénz öt tanterem felújítását teszi most lehetővé, noha az iskola legtöbb termére, folyosójára és egyéb helyiségére is ráférne a festés. Uniós donációból legutóbb tizenkét évvel ezelőtt az iskolaépület ablakszárnyait korszerűsítettük. A szóban forgó tantermek esetében rengeteg vakolatjavítással is számolnunk kellett, ami a költséget 306 ezer dinárra növelte, és az előttünk álló esztendőkben is marad bőven felújításra váró tanterem. Voltaképpen meg tudom érteni a külső szemlélők aggályait is, de sajnos csak addig nyújtózkodhatunk, ameddig a takarónk ér. Követjük a pályázatokat, tárgyalunk az antalfalvi községgel, amely nemcsak ígéretekkel, hanem ténylegesen is támogat bennünket. A községi költségvetésből ötmillió dinárt kaptunk, s ezt az összeget belátható időn belül iskolánk vízgócainak és illemhelyeinek a rendbe tételére fordítjuk.
• Említette, hogy a felsoroltakon kívül egy sokkal nagyobb veszéllyel is szembe kellett nézniük: a belvíz pár évvel ezelőtt alaposan lesüllyesztette az egész objektumot. Kínálkozik-e bármilyen megoldás a kár szanálására?
— Noha egyesek a vízzel elárasztott pincénk betemetését javasolják, mindenképpen szakemberrel kellene konzultálni. Mivel az objektum teljes felújításának a külső falak hőszigetelését is magában kellene foglalnia, badarság lenne bármit is tenni addig, amíg nem tudjuk, számolnunk kell-e a hordozófalak további süllyedésével.
• Modern mindennapjaink hordaléka az a bizonyos „párhuzamos világ”, amely az interneten, pontosabban annak egyik legnépszerűbb közösségi portálján kapott létjogosultságot. A közelmúltban itt tanúi lehettünk egy sajátos „tetemrehívásnak” is, amelyre reagálva ön több, gazdálkodási témával kapcsolatos kérdésre igyekezett korrekt válaszokat adni...
— Nem is annyira a kérdésekkel volt a gond, hanem a megközelítési móddal. Tulajdonképpen én lennék a legboldogabb, ha az említett problémákat önerőből is orvosolni tudnánk. Iskolánk nem rendelkezik saját pénzforrással, és szinte a legapróbb beruházáshoz is pályáznunk kell. Ez viszont pénz- és időigényes, s csak elvétve hoz jelentősebb összeget a számlánkra. Újabban a cseh nagykövetség pályázatára is jelentkeztünk, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél pedig a riasztóberendezések beépítésére szükséges összeg elnyeréséért szálltunk versenybe. Az MNT által odaítélt 30 ezer dinárból pedig — amelyhez községünk további 70 ezret adott hozzá — térmegfigyelő kamerákkal látjuk el tanintézményünk belterét. Folyamatban van továbbá az ún. 2-es számú informatikai tanterem funkcióba helyezése, pontosabban a helyiség korszerű áramellátásának biztosítása, illetve az iskolaépület két szárnyát egybekapcsoló vörös folyosó revitalizálása. Az első művelet 50 000, a második mintegy 150 000 dinárt olvaszt majd le a folyószámlánkról.

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..