home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fél évszázada a gyermekek szolgálatában
Tóth Tibor
2007.05.03.
LXII. évf. 18. szám
Fél évszázada a gyermekek szolgálatában

A vendégek és a közönségKedden nagy ünnepség helyszíne volt Gunaras, ez a Topolya és Óbecse között elterülő, főleg mezőgazdasági termelésből élő falucska. A településre érve azonnal szembe tűnt az ünnepélyes ruhába öltözött fiúk és lányok népes hada, a gyerekek sietve lépkedtek a helybeli D...

A vendégek és a közönség

Kedden nagy ünnepség helyszíne volt Gunaras, ez a Topolya és Óbecse között elterülő, főleg mezőgazdasági termelésből élő falucska. A településre érve azonnal szembe tűnt az ünnepélyes ruhába öltözött fiúk és lányok népes hada, a gyerekek sietve lépkedtek a helybeli Dózsa György Általános Iskola irányába. A tanintézmény ugyanis április 24-én ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.
Az iskola régi épülete az 1880-as évekből származik, először négy-, majd hatosztályos iskola működött benne. Akkoriban a régi épületen kívül - ahova két tagozat járt - a helyi iroda épületében - a mai eskető terem és bank helyiségeiben - folyt a tanítás, szintén két tagozaton. A tanárok, tanítók ide-oda cikáztak az épületek között, s csak 1952-ben lettek nyolcosztályos iskolává. 1956-ban végezte el az első generáció 16 tanulója a nyolcadik osztályt, közben községi beruházással épült az új iskola, melyhez a szülők és a diákok fizikai munkával járultak hozzá. 1957 októberében már az új épületben indult a tanítás, de a hivatalos átadásra, vagyis az új iskola felavatására november 29-én került csak sor. Az új objektumban három tanterem, a tanári és a műhely kapott helyet. Cserépkályhák, kandallók álltak az osztályokban, a tüzelőanyag tárolására pedig a mai képzőművészeti terem szolgált. A két takarítónő a téli időszakban hajnali négy órakor kezdte a fűtést, hogy a távoli tanyákról - Kavilló, Kevi, Törökfalu, Mileševo - határából hóban, sárban érkező tanulókat meleg termek várják. 1972-ben községi segítséggel és a gunarasiak helyi hozzájárulásával felépült a tornaterem, valamint még két tanterem.
Csikós Hermina, a gunarasi Dózsa György Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy az iskolának elsőtől nyolcadik osztályig mintegy kétszáz tanulója van, de sajnos a diákok létszáma évről évre valamelyest csökken.
- Régebben egy osztálynak két tagozata is működött, mára viszont oda jutottunk, hogy minden osztályból csak egy-egy tagozatunk van. Az osztályokban tanulók létszáma húsz körül mozog, csakúgy, mint az óvodában, ahol a kis- és a nagycsoportban is átlag húsz gyermek készül az iskolakezdésre - mondta Csikós Hermina igazgatónő.
A nyolcadikosok számára lassan közeledik a tanév vége, a ballagás, s ilyenkor bizony a diákok és szülők gondolata a pályaválasztás körül forog.
- Falunkban változó a továbbtanulni szándékozó végzős általános iskolások száma. Ez elsősorban a család anyagi körülményeitől, a gyerekek érdeklődési körétől függ, valamint attól, hogy a szülők mennyire foglalkoznak gyermekükkel az előző évek során. Sajnos, sok szülő már elveszítette a reményt, úgy vannak vele, miért is tanuljanak tovább a gyermekek, amikor munka szinte sehol sincsen. Állandóan arra biztatjuk a gyerekeket, hogy a diploma elfér, eljön az idő, amikor majd szükség lesz még rá. A két éve végzett generációból szinte mindenki továbbment, de akadt olyan év is, amikor fele osztály sem tanult tovább. Az előzetes felmérések szerint a jelenlegi huszonhárom nyolcadikosnak a fele készül tovább valamelyik környékbeli középiskolába - tudom meg az igazgatónőtől.
Az állami juttatások nem elegendőek az iskolák zavartalan működéséhez. Nincs ez másként a gunarasi általános iskola esetében sem. Az iskola vezetősége azonban nem ül ölbe tett kézzel, hanem különböző akciók segítségével megpróbálja előteremteni a szükséges anyagiakat.
- Szombaton jótékonysági bált rendeztünk az iskola tornatermében, amelyen 270 személy vett részt. A szülők, a vendégek és az adományozók jóvoltából nagyon szép összeg jött össze, amelyet az iskola korszerűbbé, szebbé tételére fordítunk. A járda felújítását elkezdtük, az épület külső és belső festését már elvégeztük, de nagyon sok munka még hátra van: a nyílászárók cseréje, a vizesblokkok és a tornaterem felújítása, a sportpályák építése, a tantermek padlózatának cseréje, de emellett sporteszközöket is szeretnénk vásárolni, szóval a pénznek rengeteg helye lesz - ecseteli az iskola terveit az igazgatónő.
Az ünnepi műsor kezdetén Csikós Hermina köszöntötte Bábi Attilát, Topolya polgármesterét, a társult iskola képviselőit, Faragó Ferencet, az első nyolcosztályos generáció tagját és Kancsár Eszter nyugalmazott tanítónőt, aki 1956-ban kezdte tanítói pályafutását ebben az iskolában.
A több mint egyórás, színvonalas ünnepi műsorban az iskola tanulóinak tolmácsolásában verseket, fogalmazásokat, énekeket hallhatott, kiváló táncprodukciókat láthatott, valamint George Orvell: Állatfarm című darabján szórakozhatott a tornatermet megtöltő közönség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..