home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Fantomfájdalom
Molnár Krekity Olga
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Fantomfájdalom

Az első világháború, Trianon, a második világégés és a vagyonelkobzás... mind-mind olyan tabutémák voltak a családunkban, mint maga Isten (nem)létezése vagy a templomba járás. Igen, végeredményben tanultam minderről az iskolá(k)ban, de hidegen hagyott. Minket ez nem érintett, zártam le magamban a témát, s úgy tanultam meg a leckét, mint mindenki más. Bemagoltam. Hittem is, nem is, amiről oktattak, okítottak bennünket az öntudatosabb magyar- és történelemtanárok.

Aztán nővéreim egyike a fejébe vette, hogy családfát készít. Derült égből villámcsapás! Apám örök szótlanságot fogadott, anyám nem akarta feltépni a régi sebeket, így hát testvérem a rokonoknál kezdett kutakodni. A Magyarországra szakadt apai nagynénémnél, aki — a Kádár-rendszer megszigorításai ellenére is — hébe-hóba azért mégis „hazalátogatott”, hogy fenntartsa a kapcsolatot a Jugoszláviának nevezett országban rekedt nővérével és öccsével. A húsvéti ünnepi asztal mellett említették fel először „a” Babos nagymamát — apám édesanyját, aki amolyan fekete báránynak, a családját megtagadó istenverte „fattyúnak” számított. Ujjongva emeltem fel a fejem a tányér fölül: „Van élő, igazi nagymamám?!” Merthogy ötödik gyerekként nekem már csak egy másodnagymama, azaz mostoha jutott (valódi felmenőim addigra elhaltak), s bár jóhiszemű asszony volt, nem tudtunk lélekben közel férkőzni egymáshoz. Ő a filkót, a fröccsöt meg a vaskos tréfákat szerette, én meg narancsra, csokira, zsebpénzre, cirógatásra áhítoztam.

Szóval a fátyol fellebbent a családi titokról. A Babos nagymama a trianoni békeszerződés hírére, még mielőtt a határokat véglegesen lezárták volna, egy éjszaka suttyomban megszökött. Elhagyta nagybirtokos, tehetős nagyapámat és három gyermekét. Magyarországon telepedett le, s ott alapított új családot. Hogy a régi átkozta-e ki, vagy ő égetett-e fel maga mögött minden hidat — ez már sohasem derült ki. Meghalt. Élve eltemettük... Most már tudom, hogy neki sem lehetett könnyű. Hazátlanul, vagyontalanul új gyökeret ereszteni. És nem volt könnyű nagyapámnak és nagynénémnek és apámnak se megemésztenie a trianoni árvaságot. A néha-néha felsejlő fantomfájdalmukat igazából csak most, miután én is átéltem Jugoszlávia szétesését s ennek tragikus kivetülését családomra, tudom tiszta szívemből, mélyen megérteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..