home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Fájdaloműzés japán módra
Bíró Tímea
2021.06.28.
LXXVI. évf. 25. szám
Fájdaloműzés japán módra

Az olvasóknak már bizonyára feltűnt, hogy sok témát hozunk a zentai Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás magánrendelő háza tájáról. Ennek az az oka, hogy a kínálatát folyamatosan bővítő központban olyan újdonságok segítik a gyógyulást, amelyekkel korábban nemigen találkozhattunk térségünkben. Az intézmény vezetője, Süli Mónika sportorvos és okleveles gyógytornász ezúttal a kineziológiai tapasz hatásairól mesélt nekünk.

* Mi a kineziológiai tapasz története? Mikor és hogyan robbant be az orvostudományba?

— Dr. Kenzo Kase, a kineziológiai szalag feltalálója Japánban született az 1940-es évek elején. Dr. Kase inkább természetgyógyász-gondolkodású volt, vagyis a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, illetve véleménye szerint komplex, többlépcsős megoldásokban kell gondolkodni a gyógyítás terén, és azt is egyénre szabva. Nincsenek előre meghatározott sablonok, szabályok, hiszen mindenkinek más és más a problémája, tünete és betegsége. Dr. Kase együtt dolgozott orvosokkal, sebészekkel, gyógytornászokkal, gyógymasszőrökkel és természetgyógyászokkal azon, hogy létrehozzon egy kapcsolatot a különböző kezelések között. Amit ma integrált orvoslásnak hívunk, azt ő már régóta alkalmazta. Az orvostudomány, a pszichológia, a komplementer medicina segítségével összpontosított a megelőzésre, az egészség fenntartására, a beteg-orvos kapcsolatra, és nemcsak a páciens fizikai kezelésére, hanem a mentális, érzelmi állapotára is. Dr. Kase manuálterápiás kezelései az ízületekre irányultak, de sokszor nem voltak elég hatékonyak, mert sok esetben rövid idő eltelte után minden visszatért az eredeti állapotba. Ekkor kezdett el azon gondolkodni, hogyan is tudná meghosszabbítani a kezelések hatékonyságát, tartósságát. Így született meg a kineziológiai szalag. A széles közönség számára a kinesio tape szalagok talán a 2008. évi pekingi olimpián részt vevő sportolók révén tűntek fel, a sportszervezők nem kis fejfájását eredményezve. Elsőre nem tudták eldönteni, hogy legális-e a használatuk, vagy sem. Doppingnak minősülnek-e, vagy sem. Mivel semmilyen kémiai anyagot nem tartalmaztak, szabad utat kaptak. Rá négy évre, a 2012. évi londoni olimpián már a sportolók egyharmada alkalmazta a kineziológiai szalagokat. Azóta már nemcsak a sportolóknak, de a komplex rehabilitációnak is nélkülözhetetlen pillére ez az eszköz.


Süli Mónika sportorvos és okleveles gyógytornász (a Medica Netter felvételei)

* Hogyan fejti ki a hatását?

— A felhelyezett tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebbé válik, javul a vérkeringés, és a fájdalomreceptorokra nehezedő nyomás is csökken. Stabilizálja az izmokat, ízületeket, mentesíti a sérült szövetek terhelését, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a gyulladások bekövetkezésének lehetőségét. A kineziológiai szalag lényegében egy dinamikusan rögzítő, mechanikus tapasz, mely kiegészítő terápia az ízületi fájdalmak, izomfájdalmak, mozgásszervi problémák kezelésében. Gyors, hatékony és fájdalommentes segítséget nyújt a sportsérülések, a gerinc-, illetve a végtagfájdalmak kezelésekor, a ficamok, húzódások esetében. A tapasszal a különböző ragasztási eljárások segítségével korrigáló, regeneráló, erősítő hatást lehet elérni. Meglepően gyorsan segít, főleg a rövidebb távú fájdalomcsillapításban, valamint a mozgástartomány-növelésben, izomsérülés, gerincsérülés, „ostorcsapás” nyakigerincszakasz-sérülés, krónikus vállfájdalom és hátfájdalom esetében is.

* Milyen területeken és milyen gyakorisággal alkalmazhatjuk?

— A kinesio tape technikát sikeresen alkalmazzuk a következő esetekben: keringési panasz, illetve duzzanat, gyengült izom esetén, fájdalomcsökkentésre, ízületi mozgásterjedelem növelésére, sérült idegek esetén, instabilitás támasztásához, nyirokkeringési problémáknál is. A technika ezenkívül akut fájdalomra, hegkezelésre is alkalmas, kismamáknál pocakragasztás segíti a hátizmok tartását, vagy sportversenyek előtt (ha engedélyezett) a sérülések elkerülésére is kiváló. Több héten keresztül is lehet viselni, de időszakos pihenők beiktatásával, hogy a bőrünk fellélegezzen egy picit.

* Különböző színű tapaszokról tudunk. Miben térnek el egymástól?

— A színek közti különbségnek a színterápiában van szerepe. Tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy a rajtunk lévő színek lelki- és egészségi állapotunkat is képesek kedvező irányban megváltoztatni. Minden színnek megvan a biológiai hatása, mely használható a gyógyításhoz és a harmonizáláshoz, valamint a mélyebb szövetszerkezetek stimulálásához. A meleg színek energetizálnak, míg a hideg árnyalatok hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal a gyulladás csökkentésére alkalmasak.

 

Kék — nyugalom: Hűsítő, nyugtató, pihentető szín, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatású.
Fekete — erő: Fokozza a piros és a kék hatását.
Bézs — semleges: Testszínű, semleges hatású, egyáltalán nem feltűnő, esztétikai okokból gyakran használt.
Pink — lazítás: Nyugtató hatással van a testre, az izmokat is ellazítja.
Narancs — serkentés: Meleg, aktív szín, enyhíti az izom feszültségét és görcseit. Az immunrendszert egészében erősíti, ezzel együtt felerősíti a test összes öngyógyító erejét.
Vörös — aktivitás: Melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Energetizál, fokozza a vérkeringést. Legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén nagyon ajánlott, gyulladáskor azonban inkább a hideg színek közül válasszunk.
Lila — kiegyenlítődés: Egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását.
Zöld — harmónia: Relaxációs és nyugtató hatású. Ízületi gyulladásra ajánlott.
Citromsárga — élénkítés: A nap színe, meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatással van a bőrproblémákra, a reumára, valamint az ízületi gyulladásra.
Fehér — tisztaság: A fény, a tisztaság, az egyszerűség jelképe. A fehér nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is.


A kineziológiai tapasz felhelyezését csak szakemberre bízzuk

* Lehet-e valaki allergiás a tapaszra, és ha igen, az milyen tüneteket produkál?

— Minden eredeti kineziológiai tapasz hipoallergén, bőrbarát. A szalagok felhelyezése után nagyon ritka esetben fordulhat elő allergiás reakció, de sajnos rosszabb minőségű, utángyártott típusok is kaphatóak, melyek nem kívánt reakciót tudnak előidézni. A szalag alatt és körül viszkető, égő érzet jelentkezik, ilyen esetben a nagyobb bőrirritáció elkerülése érdekében el kell távolítani. A levétel előtt ajánlott egy kicsit átáztatni meleg, szappanos vízzel, és utána óvatosan lehúzni a bőrről.

* Ki helyezheti fel a páciensre a tapaszt?

— Ahhoz, hogy valóban szakszerűen és jó helyre legyen feltéve, nem elegendő egy tape-tanfolyamot elvégezni, hiszen nem önálló szakma, hanem ráépül az orvosok, gyógytornászok, természetgyógyászok, humánkineziológusok, védőnők, edzők, testnevelők stb. képzéseire és tudására, ismerni kell a terület anatómiáját, tudni kell, mi okozza a panaszt. A kineziológiai szalagnak sokféle felhelyezési technikája van — mint izomtechnika, fascia technika, ín/szalagtechnika, nyiroktechnika, korrekciós technika stb. —, melyek közül a szakembernek ki kell választania a megfelelő változatot. Fontos, hogy a szövetek milyen irányban vannak elhúzva, hiszen ha nem megfelelően, akkor nemhogy csökkennének a tünetek, hanem még növeljük is a fájdalmat, vagy elzárhatjuk a nyirokereket, és ödémát idézhetünk elő.

* Lehet-e vele fürödni, kitehető-e napsütésnek, és milyen esetben nem ajánlott az alkalmazása?

— Természetesen érintkezhet vízzel, arra azonban ügyelni kell, hogy minden fürdés/tusolás után a szalagot hajszárítóval óvatosan szárítsuk meg, ne maradjon fent nedvesen az ízületen. Vannak esetek, amikor nem javallott a felhelyezése, ezek a következők: mindenféle bőrbetegség, hámhiány, égési sérülés, nyílt seb, nagyobb anyajegyek, erősen visszeres területek, trombózisveszély, ha vérzékenységre való hajlamról tudunk, daganatos megbetegedés, a terhesség első három és utolsó hónapja főleg a deréktájékon és a hason, valamint sajnos akkor is, ha a páciens allergiás a kineziológiai szalag anyagára vagy a ragasztóra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..