home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Eredménytelen tárgyalások Brüsszelben
Markovics Annamária
2022.08.25.
LXXVII. évf. 34. szám
Eredménytelen tárgyalások Brüsszelben

„Nem született megállapodás, de ez még nem a történet vége” — így összegezte Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Albin Kurti koszovói miniszterelnök közötti brüsszeli tárgyalásokat. A megbeszélés célja az észak-koszovói feszültség enyhítése volt, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy az eredménytelen tárgyalások folytatásán túl mire készül a két fél.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától. 2013-ban brüsszeli közvetítéssel tárgyalás kezdődött a két fél között. Ivica Dačić és Hashim Thaci miniszterelnökként írta alá a megállapodást, mely számos nyitott kérdésre megoldást nyújtott volna. A dokumentumban foglaltak nagy része azonban máig nem valósult meg. Ami a szerb fél számára a legfájóbb, az a koszovói Szerb Községek Közössége megalakításának az elmaradása. Ez nagyobb autonómiát szavatolna a Koszovó északi részén élő szerb kisebbségnek, a pristinai kormány viszont éppen ezt a nagyobb önállóságot nem akarja megadni.

A korábbi koszovói kormányok inkább csak hallgattak és kivártak, amióta viszont Albin Kurti vezeti Koszovót, egyértelművé vált, hogy semmilyen szerb követelést nem fog teljesíteni. Albin Kurti eddig minden kompromisszumos megoldást elutasított.

Legutóbb július végén okozott feszültséget Belgrád és Pristina rendezetlen kapcsolata. Mivel a koszovói dokumentumokkal és rendszámmal érkezőknek Szerbiába lépve ideiglenes igazolványt és ideiglenes rendszámtáblát kell igényelniük, az Albin Kurti vezette kormány bejelentette: ugyanezt fogja ezentúl elvárni a Koszovóba belépő szerbektől is, a reciprocitás elve alapján. Vagyis mindazok, akik szerb dokumentumokkal és szerb rendszámtáblával jönnek, az adminisztratív átkelőkön ideiglenes „papírokat” kapnak. A hír hallatán a koszovói szerbek felkerekedtek, és úttorlaszokat állítottak fel az átkelők közelében. Az Egyesült Államok kérésére végül Pristina augusztus 1-jéről szeptember 1-jére halasztotta az intézkedés bevezetését. Az úttorlaszok eltávolításánál már a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó misszió, a KFOR is jelen volt, és figyelt.

Brüsszel azt remélte, ha egyéves kihagyás után asztalhoz tudja ültetni a feleket, megoldódik a helyzet. A szerb fél is abban bízott, hogy az uniós diplomaták követelését már Albin Kurti sem lesz képes szemtől szemben elutasítani. Pedig ez történt. A koszovói kormányfő mindenre nemet mondott, csak azzal értett egyet, hogy folytatni kell a tárgyalásokat. Albin Kurti korábban közölte, nincs miről tárgyalnia Belgráddal mindaddig, amíg Szerbia nem ismeri el független államként Koszovót. A szerb politikusok viszont többször is egyértelművé tették, ez sohasem történhet meg.

Megállapodás hiányában a közös sajtótájékoztató is elmaradt, hiszen nem volt miről beszélni, Josep Borrell volt kénytelen végül összegezni a történteket. Mint mondta, van még idő szeptember 1-jéig, és bízik abban, hogy addig újra tárgyalni tudnak a felek. Ahogy fogalmazott: háború dúl Európában, most nem a feszültségeknek, hanem a béke és a stabilitás megőrzésének jött el az ideje. Hozzátette: a nemzetközi közösség nem szeretne újabb konfliktust, és a két fél lesz a felelős azért, ha a helyzet tovább feszül Koszovó északi részén.

Ezzel összefüggésben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is úgy nyilatkozott: a KFOR kész közbelépni, ha a helyzet elfajulna.
Egyelőre csak reménykedhetünk, hogy nem fajul sehova, egy újabb háború térdre kényszerítené Európát, arról nem is beszélve, hogy minket közvetlenül érintene, és az itt lakók már az elmúlt harminc évben bőven kivették a részüket a háborúkból, válságokból, menekülésekből és megszorításokból. Mondják, hogy a Balkán mindig is puskaporos hordó volt, és az is marad, de most már jó lenne egy kicsit másfelé görgetni azokat a hordókat.

Fotók forrása: Európai Tanács – www.europa.eu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..