home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Eltörölt járványügyi korlátozások
2022.01.28.
LXXVII. évf. 4. szám
Eltörölt járványügyi korlátozások

Európában a kormányok egymás után oldják fel a járvány miatt tavaly év végén elrendelt korlátozó intézkedéseiket. Az előző járványhullámhoz hasonlóan megint Dániában normalizálódik az élet elsőként a kontinensen.

A kormányfő visszavonta az összes járványügyi korlátozást szerdán.

Mette Frederiksen úgy fogalmazott, hogy kezdhetik ellazítani a vállaikat, visszatalálni régi mosolyukhoz. Ezzel a nappal fontos mérföldkőhöz érkeztek, hihetetlenül jó hírük van: az utolsó, még érvényben lévő járványügyi korlátozásokat is eltörölhetik.

A dánok február elsejétől szabadon járhatnak étterembe, színházba, moziba, múzeumba, az éjszakai szórakozóhelyek is megnyitnak, és még maszkot sem kell viselniük.

Az új típusú koronavírus omikron variánsa ugyanis egyértelműen enyhébb lefolyású betegséget okoz, így bár sok a fertőzött, kevesen szorulnak kórházi ápolásra.

Ausztriában is lazít a kormány, a kancellár közölte, hogy vége az oltatlanokra vonatkozó karanténnak.

Ezzel együtt az egy nap alatt regisztrált új koronavírusos esetek száma még mindig nagyon magas a legtöbb európai országban. Csehországban és Lengyelországban több tízezer új esetet jelentettek, és Magyarországon is 20 ezer fölött volt ez a szám szerdán.

Angliában megszűnt csütörtökön a koronavírus-járvány megfékezésére korábban elrendelt korlátozások zöme, bár fertőződés esetén még kötelező az elkülönítés. A brit kormány döntése alapján nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, amelyekben ezt eddig kormányzati rendelkezés írta elő.

Ugyancsak megszűnt a maszkviselési kötelezettség a közösségi intézményekben, köztük a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is. Johnson kormányfő múlt heti tájékoztatása szerint ez a maszkot nem viselők büntethetőségének megszűnését is jelenti, bár az egyes intézmények saját hatáskörükben továbbra is kérhetik, hogy a látogatók viseljenek szájmaszkot.

Sadiq Khan londoni polgármester be is jelentette, hogy a londoni tömegközlekedésben továbbra is elvárják az utasoktól a maszkviselést. Ennek elmulasztása a kormány intézkedése alapján immár nem jár bírsággal, de a tömegközlekedési hálózatok üzemeltetői megtilthatják az utazást a maszkot nem viselőknek.

Forrás: euronews

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..