home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Előzetes tájékoztató
Dudás Károly elnök
2012.02.29.
LXVII. évf. 9. szám

a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Balassi Intézet által a későbbiekben várhatóan megjelenő miniszteri ösztöndíj pályázatáról, mely a 2012/2013-as tanévben magyarországi felsőoktatási intézményekbe" nappali tagozatos alap- és egységes (osztatlan) képzésre " nappali tagozatos m...

a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériuma és a Balassi Intézet által a későbbiekben várhatóan megjelenő miniszteri ösztöndíj pályázatáról, mely a 2012/2013-as tanévben magyarországi felsőoktatási intézményekbe
" nappali tagozatos alap- és egységes (osztatlan) képzésre
" nappali tagozatos mesterképzésre
felvételt nyert szerb állampolgárságú, magyar nemzetiségű hallgatók számára kerül kiírásra.
Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az alábbiakban a Balassi Intézet által közzétett, a várható pályázati felhívásról készített előzetes tájékoztató olvasható, mely tartalmazza azon felsőoktatási szakokat, melyekre a miniszteri ösztöndíjpályázatot várhatóan be lehet nyújtani. A tájékoztató célja, hogy elérhetővé tegye a pályázaton várhatóan részt vevők részére az ösztöndíjak megpályázásához feltétlenül szükséges információkat.
A pályázat további feltételeit, valamint a pályázattal kapcsolatos egyéb tudnivalók teljességét a végleges pályázati felhívás teljes szövege tartalmazza majd, mely a www.kormany.hu, a www.martonaron.hu és a www.balassi-intezet.hu honlapokon, valamint a szülőföldi lebonyolító irodánál lesz elérhető.
Általános tudnivalók:
" A 2012/2013-as tanévre állami ösztöndíjas képzésre felvételt nyert határon túli magyar hallgatók a 2012/2013-as tanév időtartamára - tíz hónapra - a későbbiekben megjelenő pályázaton történő részvételükkel elnyerhetik a nemzeti erőforrási miniszter által adományozott ún. miniszteri ösztöndíjat. A miniszteri ösztöndíjat elnyert hallgatóknak további, felsőbb éves tanulmányaik során a miniszteri ösztöndíjra minden tanévben újra kell pályázniuk.
" A kedvezménytörvény hatálya alá tartozó határon túli magyar személyek, amennyiben
- nem állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztek, vagy
- állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztek, de a felvételi eljárás során nem érték el az állami ösztöndíjas ponthatárt, és akiket nem állami ösztöndíjas finanszírozási formára sorolt be az Oktatási Hivatal, illetve
- a pótfelvételi eljárásban nyertek felvételt
nem részesülhetnek miniszteri ösztöndíjban.
" A miniszteri ösztöndíj a hallgatót kizárólag a pályázatában szereplő, és a pályázatot elbíráló testület által is javasolt intézményben, szakon és a 2012/2013-as tanévben folytatott tanulmányai alatt illeti meg, és nem vihető át a Magyar Köztársaság Nemzeti Erőforrás Minisztériumának külön jóváhagyása nélkül más felsőoktatási intézményben, tagozaton vagy más szakon végzendő tanulmányok időtartamára.

A későbbiekben megjelenő pályázat során a pályázó a pályázaton való részvétellel elfogadja a következőket:

" A későbbiekben megjelenő miniszteri ösztöndíjpályázat alapvető célja az, hogy az ösztöndíjas hallgató magyarországi felsőoktatási tanulmányainak befejezése után visszatérjen szülőföldjére, ezért a megkötésre kerülő szerződés szerint a megszerzett bevándorlási vagy letelepedési engedély, illetve a magyarországi állandó lakóhely az ösztöndíjban való részesülést kizárja.
A későbbiekben megjelenő pályázaton pályázhat minden olyan szerb állampolgárságú, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alatt álló magyar nemzetiségű személy, aki a 2012/2013-as tanévben a megadott képzési formákban, a meghirdetett szakok valamelyikére felvételt nyer valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe.
A későbbiekben megjelenő pályázat során a pályázásból kizáró általános feltételek:
" Nem pályázhatnak a középiskolai tanulmányaik utolsó két tanévét részben vagy egészében Magyarországon végző személyek. A pályázati kiírás szempontjából nem minősül Magyarországon folytatott tanulmánynak a 2005. január 1. után Magyarországon letett érettségi vizsga.
" Felsőfokú szakképzésre, illetve levelező tagozatos felsőoktatási képzésekre jelentkezők nem részesülhetnek miniszteri ösztöndíjban.
" Nem pályázhatnak nappali tagozatos alap-, egységes (osztatlan) képzésre és nappali tagozatos mesterképzésre azok a személyek, akik a felvételi eljárásban a megpályázott szakon nem érik el az állami ösztöndíjas ponthatárt.
" Nem pályázhatnak azok a személyek, akik nem államilag elismert (akkreditált) intézménybe, vagy nappali tagozatos alap-, egységes (osztatlan) képzés, nappali tagozatos mesterképzés esetén olyan szakra nyernek felvételt, amelyen nincs állami ösztöndíjas képzés. (Az egyes intézményekre és szakokra vonatkozó információkat ld. a www.felvi.hu honlapon.)
" Nem pályázhatnak a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alá nem tartozó személyek.
" Nem pályázhatnak a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező személyek.
" Nem részesülhetnek miniszteri ösztöndíjban az adott képzési szinten nemzetközi egyezményen alapuló, vagy más magyar állami, illetve közalapítványi ösztöndíjban részesülő vagy részesült személyek.
" Nem pályázhatnak azok a személyek, akik a megpályázott szakon a 2012/2013-as tanévben nem első évfolyamos hallgatók lesznek.
" Nem pályázhatnak a magyarországi felsőoktatási intézménybe felvételi eljárás nélkül, intézményen belüli vagy intézményközi átjelentkezéssel bejutó személyek.
A későbbiekben megjelenő pályázat várható pályázati kategóriái:
1. Nappali tagozatos alap- és egységes (osztatlan) képzés
A pályázónak a 2012 szeptemberében induló képzésekre vonatkozó általános felsőoktatási felvételi eljárásban nappali tagozatra, állami ösztöndíjas alapképzésre vagy egységes (osztatlan) képzésre kell jelentkeznie.
Pályázni minden olyan a www.felvi.hu honlapon szereplő alap- illetve egységes (osztatlan) képzési szakkal lehet, amelyet tartalmaz a jelen pályázat 1. számú melléklete.
- Nem lehet pályázni a közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területhez tartozó szakokkal.
- Nem pályázhatnak továbbá azok, akik magyarországi vagy szülőföldi felsőfokú oklevéllel rendelkeznek.
A keretszámot a várható pályázati felhívás fogja tartalmazni.
2. Nappali tagozatos mesterképzés
A pályázónak a 2012 februárjában induló (ún. keresztféléves) felsőoktatási felvételi eljárásban kellett felvételt nyernie nappali tagozatos, államilag támogatott mesterképzésre, vagy a 2012 szeptemberében induló képzésekre vonatkozó általános felsőoktatási felvételi eljárásban (ld. a Magyarországon kiadott 2012. évi Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója - 2012. szeptemberben induló képzések diplomásoknak c. kötet 23. oldala) nappali tagozatra, állami ösztöndíjas mesterképzésre kell jelentkeznie.
Pályázni az alábbi mesterképzéses szakokkal lehet (a lentebb feltüntetett szakok kivételével):
ª a Magyarországon kiadott Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató - 2012. februárban induló képzések c. kötet 200-202. valamint 204. oldalain feltüntetett nappali tagozatos, állami támogatású mesterképzéses szakkal, illetve
ª a Magyarországon kiadott 2012. évi Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója - 2012. szeptemberben induló képzések diplomásoknak c. kötetben (180-188. és 193. oldalak), valamint a fenti kiadványnak - a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által 2012. január 31-én kiadott - hivatalos kiegészítésében szereplő nappali tagozatos, állami ösztöndíjas mesterképzési szakkal (az állami ösztöndíjas szakok mindkét kiadványban a mesterképzési szakok Intézményenkénti feltételek c. részében találhatók, valamint a www.felvi.hu honlapon elérhetőek).
Nem lehet pályázni azonban a következő szakokkal:
ª agrármérnöki (angol nyelven); kertészmérnöki (angol nyelven); növényorvosi (angol nyelven); takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki (angol nyelven); vadgazda mérnöki (angol nyelven); altajisztika; anglisztika (angol nyelven); arabisztika; asszíriológia; bolgár nyelv és irodalom; cseh nyelv és irodalom; egyiptológia; francia nyelv, irodalom és kultúra (francia nyelven); hebraisztika; horvát nyelv és irodalom; indológia; iranisztika; iszlám tanulmányok; japanológia; kulturális mediáció; lengyel nyelv és irodalom; mongolisztika; német nemzetiségi nyelv és irodalom; német nyelv, irodalom és kultúra (német nyelven); olasz nyelv, irodalom és kultúra (olasz nyelven); orosz nyelv és irodalom; román nyelv, irodalom és kultúra; ruszisztika; sinológia; skandinavisztika; szerb nyelv és irodalom; szlavisztika; szlovák nyelv és irodalom; szlovén nyelv és irodalom; történelem (német nyelven); turkológia; ukrán nyelv és irodalom;
ª közgazdálkodás és közpolitika (angol nyelven); közgazdasági elemző (angol nyelven); marketing (angol nyelven); nemzetközi gazdaság és gazdálkodás (angol nyelven); nemzetközi gazdaság és gazdálkodás (német nyelven); számvitel; turizmus-menedzsment (angol nyelven);
ª buddhista-tanító; katolikus kánonjogász; pasztorális tanácsadás és szervezetfejlesztés; rabbi; tanár -hittanár-nevelő tanár; teológia;
ª orvosi biotechnológia (angol nyelven)
ª európai és nemzetközi igazgatás (német nyelven); közigazgatási; kriminológia; munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási;
ª járműmérnöki (német nyelven); környezetmérnöki (angol nyelven); olajmérnöki (angol nyelven);
ª dokumentumfilm-rendező művész (angol nyelven);
ª tanár - horvát- és nemzetiségihorvát-tanár; tanár - horváttanár; tanár - inkluzív nevelés tanára; tanár-- közgazdásztanár (pénzügy és számvitel); tanár - lengyel- és nemzetiségilengyel-tanár; tanár - lengyeltanár; tanár - magyar mint idegen nyelv tanára; tanár - magyartanár; tanár - mérnöktanár (had- és biztonságtechnika); tanár - német- és nemzetiséginémet-tanár; tanár - ógörögtanár; tanár - orosztanár; tanár - román- és nemzetiségiromán-tanár; tanár - szerb- és nemzetiségiszerb-tanár; tanár - szlovák- és nemzetiségiszlovák-tanár; tanár - szlovén- és nemzetiségiszlovén-tanár; tanár - szlovéntanár; tanár-- ukrán- és nemzetiségiukrán-tanár;
ª kognitív tanulmányok (angol nyelven); kommunikáció- és médiatudomány; közösségi és civil tanulmányok; nemzetközi tanulmányok (angol nyelven); összehasonlító helyi fejlesztési tanulmányok (angol nyelven);
ª fizikus (angol nyelven); környezettudomány (angol nyelven).
Nem lehet pályázni továbbá a nemzetvédelmi és katonai területhez tartozó szakokkal.
A keretszámot a várható pályázati felhívás fogja tartalmazni.
3. Művészeti tehetséggondozó ösztöndíj (nappali tagozatos alap-, egységes /osztatlan/ és mesterképzés) - az ukrán, szerb és horvát állampolgárságú jelentkezők számára együttes keretszámban kerül majd meghirdetésre.
Azok a személyek pályázhatnak, akik kiemelkedő művészeti tehetséggel rendelkeznek, és művészeti tevékenységüknek megfelelő, a művészet képzési terület szakcsoportjába tartozó államilag támogatott, nappali tagozatos alap-, egységes (osztatlan) vagy mesterképzéses szakra (ld. www.felvi.hu honlapon a 2012 szeptemberében induló képzések művészet képzési területhez tartozó szakjai, valamint a 2012. évi Mesterképzések felsőoktatási felvételi tájékoztatója - 2012. szeptemberben induló képzések diplomásoknak c. kötet intézményenkénti feltételek c. rész művészet képzési területhez tartozó mesterképzési szakjai, valamint e kiadvány - a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által 2012. január 31-én kiadott - hivatalos kiegészítése) valamely magyarországi felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt, továbbá megfelelnek
ª alap- és egységes /osztatlan/ képzés esetében az 1. pályázati kategóriánál,
ª mesterképzés esetében a 3. pályázati kategóriánál
ismertetett egyéb feltételeknek.
E pályázati kategóriában nem lehet majd pályázni a művészetközvetítés képzési területhez tartozó szakokkal!
A későbbiekben megjelenő miniszteri ösztöndíj-pályázat benyújtására várhatóan 2012 július második felében kerül sor a szülőföldi lebonyolító irodánál.
Az érdeklődők az alábbi címen és telefonszámon kaphatnak további részletes felvilágosítást a várható miniszteri ösztöndíj-pályázatról:
Szabadkai Információs Iroda - Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH)
Szerbia, 24000 Szabadka, Ptuji utca 1.
Tel.: +381-24-670-031;
Fax: +381-24-552-519;
E-mail: cmh@gmail.com
1. számú melléklet
Meghirdetett képzési területek, a képzési területen belül pályázható bachelor (BA, BsC) alapszakok és egységes (osztatlan) szakok:
Képzési terület
Szakok
Agrár
földmérő és földrendező mérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, tájrendező és kertépítő mérnöki, élelmiszer-mérnöki, szőlész-borász mérnöki, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, informatikus és szakigazgatási agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, természetvédelmi mérnöki, vadgazda mérnöki, állattenyésztő mérnöki, mezőgazdasági mérnöki, növénytermesztő mérnöki, erdőmérnöki (osztatlan), állatorvosi (osztatlan)
Bölcsészettudomány
anglisztika, germanisztika, romanisztika, romológia, andragógia, pedagógia, pszichológia, szabad bölcsészet, néprajz történelem
Informatika
gazdaságinformatikus; mérnök informatikus; programtervező informatikus
Műszaki
anyagmérnöki, faipari mérnöki, könnyűipari mérnöki, biomérnöki, molekuláris bionika, környezetmérnöki, vegyészmérnöki, építészmérnöki, ipari termék- és formatervező mérnöki, építész, műszaki földtudományi, gépészmérnöki, járműmérnöki, közlekedésmérnöki, mechatronikai mérnöki, energetikai mérnöki, villamosmérnöki, műszaki menedzser, műszaki szakoktató, építész (osztatlan)
Művészetközvetítés
mozgóképkultúra és médiaismeret, elektronikus ábrázolás, képi ábrázolás, kézműves, környezetkultúra, plasztikai ábrázolás, ének-zene
Orvos- és egészségtudomány
ápolás és betegellátás, egészségügyi gondozás és prevenció, orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus, fogorvos (osztatlan), gyógyszerész (osztatlan), általános orvos (osztatlan)
Pedagógusképzés
gyógypedagógia
Sporttudomány
testnevelő-edző, humánkineziológia, rekreáció-szervezés és egészségfejlesztés, sportszervező
Társadalomtudomány
nemzetközi tanulmányok, politológia, szociális munka, szociálpedagógia, informatikus könyvtáros, kommunikáció és médiatudomány, kulturális antropológia, szociológia, társadalmi tanulmányok
Természettudomány
biológia, fizika, kémia, földrajz, földtudományi, környezettan, matematika
További információ a 024/670-031-es telefonszámon vagy személyesen Szabadkán a Ptuj utca 1-es szám alatt kapható.
Szabadka, 2012. február 20.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..