home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elkezdődött az év és a magyar EU-elnökség
Talpai Lóránt
2011.01.12.
LXVI. évf. 2. szám

Január elsejétől június 30-áig Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. Az első elnökség minden uniós tagállam számára jelentős próbatétel. Minden ország akkor érti igazán az EU bonyolult döntéshozatali mechanizmusát, ha egyszer már maga is irányította. Az elnökség egyszer...

Január elsejétől június 30-áig Magyarország tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. Az első elnökség minden uniós tagállam számára jelentős próbatétel. Minden ország akkor érti igazán az EU bonyolult döntéshozatali mechanizmusát, ha egyszer már maga is irányította. Az elnökség egyszerre politikai, diplomáciai, szakmai és kommunikációs feladatok sorozatával jár együtt, és az adott tagállam megítélését nagyban befolyásolja, hogy milyen eredményesen oldja meg őket.
Programja szerint a magyar EU-elnökség a gazdasági fejlődés serkentésére törekszik az uniós gazdasági kormányzás erősítésével, a munkahelyteremtésre és a társadalmi befogadásra koncentrál. Kiemelt cél az uniós szakpolitika hatékonyságának és versenyképességének növelése. Az elnökségi program alapvető céljai között szerepel az is, hogy az Európai Unió közelebb kerüljön a polgárokhoz, további feladat a bővítési folyamat folytatása és hitelességének fenntartása. Habár a magyar kormány korábban abban reménykedett, hogy Horvátország csatlakozási szerződését a magyar elnökség idején írhatják alá, jelenleg reálisabb az a cél, hogy a tárgyalásokat lezárják 2011 első felében, és a szerződést a következő, lengyel elnökség idején írják alá. A tervek szerint folytatódnak a tárgyalások a tagjelölt Izlanddal, és újabb fejezetet nyitnak meg Törökországgal.
Orbán Viktor újra erős Európát szeretne és a következőképpen határozta meg a magyar elnökség céljait: ,,Azt tapasztaltam, hogy mindenki erős Európát szeretne, mert ez a nemzetek számára támaszt és erőforrást jelent. A kommunizmus bukása óta az előttünk álló év lesz Európa legnehezebb éve, ami komoly kihívás. A magyar azonban sokat próbált nép, amely számos válságon túljutott már, így megerősíthetem: jó hír Európának, hogy ebben az időszakban magyar elnöksége lesz.''
Az elnökségi programból két konkrét kérdésre hívta fel a figyelmet: mint mondta, egyrészt esedékes egy közös, átfogó európai romastratégia megalkotása a magyar elnökség alatt, másrészt pedig a nyugat-balkáni országok számára ,,a térség stabilitása érdekében biztosítanunk kell az európai perspektívát''.
A fokozott európai gazdasági együttműködéssel kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte: ,,A világban elképesztő sebességű és mélységű átalakulás zajlik, és Európának az eddigieknél sokkal erősebb világversenyben kell helytállnia.''
Az elnökség kapcsán érdemes még kiemelni, hogy Bakos Piroskát, a magyar televízió híradós műsorvezetőjét választották a magyar elnökség arcának és belföldi szóvivőjének. Külföldi szóvivőknek pedig Polner Gergelyt és Hajdú Mártont nevezték ki. A jogász végzettségű Polner Gergely 2005 óta az Európai Parlament munkatársa, 2010 óta a londoni tájékoztatási irodájának közönségkapcsolati vezetője. A közgazdászdiplomával rendelkező Hajdú Márton pedig az Európai Bizottság versenyképességi főigazgatóságán dolgozik.
A jelenlegi ellenzék, amely az elmúlt nyolc évben kormányzásával minden tőle telhetőt megtett, hogy Magyarország szinte minden mutatóban az utolsók közé kerüljön az EU-ban, most is folytatja ,,áldásos'' tevékenységét.
Azzal a különbséggel, hogy jelenleg ellenzékből próbálja azt bizonyítani, hogy az EU tulajdonképpen magának az ördögnek adta át az EU-elnökség levezénylését, és majd meglátja minden nyugati ország, hogy tulajdonképpen Magyarország jelenleg egy diktatórikus állam. Kovács László volt szocialista külügyminiszter szerint még az is bekövetkezhet, hogy fél év múlva uniós szankciók születnek. ,,Az uniós elnökség idején békén leszünk hagyva, de utána jöhet a feketeleves'' -- fogalmazta meg fenyegetését az MSZP jelenlegi alelnöke.
A legfőbb kérdés azonban továbbra is az marad, hogy maga Kovács László, valamint a szocialisták és a volt SZDSZ-esek által alkotott politikai közösség, azaz ezen politikai közösséget alkotó úriemberek és úriasszonyok csoportja hol élt az elmúlt évtizedben?
Ha jóindulattal közelítjük meg a kérdést, akkor nem kezdjük el sorolni azt a hihetetlen mennyiségű negatív cselekedetet, amely az előző kormányok működését jellemezte, hanem pusztán feltételezzük, hogy a holdon töltötték az elmúlt időszakot.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..