home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Elfogadta a jövő évi költségvetést a parlament
Szerbiai RTV
2021.11.24.
LXXVI. évf. 47. szám
Elfogadta a jövő évi költségvetést a parlament

Megszavazták a 2022. évi köztársasági költségvetésről szóló törvényjavaslatot a képviselők a szerbiai parlament mai ülésén. A költségvetésnek két fő célja van: a lakosság életszínvonalának növelése és a további gazdasági növekedés.

Az új büdzsében 7 százalékos bérnövelést irányoztak elő a közszférában, 8 százalékosat a katonaság és az egészségügy számára, míg a nyugdíjakat 5,5 százalékkal tervezik megemelni. A nyugdíjasok emellett februárban 20 ezer dináros támogatásra számíthatnak. A jövő évi költségvetésben a tervezett bevételek összesen 1517 milliárd dinárt tesznek ki.

A kormány látható erőfeszítéseket tesz a gazdaság fejlődése, a közegészség és közbiztonság védelme, valamint a polgárok életszínvonalának megőrzése érdekében, ezért a költségvetésről szóló törvényjavaslatot a VMSZ frakciója is támogatja – mondta el Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője.


 Fotó: Szerbiai RTV

„A tőkeprojektekre előirányzott jelentős eszközök mellett a VMSZ parlamenti képviselőcsoportja szeretne rámutatni a helyi utak felújításának fontosságára is a lakosság életfeltételeinek javítása céljából a vajdasági helyi önkormányzatok területén.”

Pék Zoltán, a VMSZ parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, hogy mindenképpen támogatják az előirányzott bér- és nyugdíjemelést, valamint a szociálpolitikai intézkedéseket.

„Becslésünk szerint az infrastrukturális beruházások is elismerésre méltóak. Az egészségügyben tervezett beruházások, különösen az egészségügyi infrastruktúrában, tovább folytatódnak. Összesen 442 milliárd dinárt fektetnek be a közkórházak, rendelők, gerontológiai központok építésébe és felszerelésébe.”

Az ülésen Siniša Mali pénzügyminiszter kiemelte, a költségvetésnek két fő célja van: a lakosság életszínvonalának növelése és a további gazdasági növekedés. A költségvetésből kiemelte, hogy csak az Építésügyi Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium javasolt büdzséje 255 milliárd dinár.

A parlamenti ülés első napirendi pontját hat órán át tárgyalták a képviselők, miután megszavazták. Az ülés ma egyéb kérdések megvitatásával folytatódik.

Csütörtökön tárgyal a köztársasági parlament a népszavazásról szóló törvényről.

A jövő héten már a parlament előtt lesz majd az alkotmánymódosítás tervezete is, amiről egyébként január 16-án népszavazást tartanak Szerbiában. Az alkotmánymódosításra vonatkozó referendum igazságszolgáltatási kérdéseket érint majd, amelyekre a szerb uniós csatlakozás miatt van szükség. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..