home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyszer volt, hol nem volt…
Hodolik Boglárka
2021.11.03.
LXXVI. évf. 44. szám
Egyszer volt, hol nem volt…

Ha elromlik valami, netán felújítás előtt állunk, és eltervezzük, hogyan lenne a legjobb kivitelezni, az első gondolatunk az, hogy majd megcsinálom én. Amikor odaérünk, és rájövünk, hogy a feladat meghaladja a képességeinket, rászánjuk magunkat, hogy mestert hívjunk. Ilyen esetben szembesülünk azzal a ténnyel, hogy a jó szakember ritkább, mint a fehér holló. Számtalan telefonhívás és elkeseredett keresgélés után is csak hetek, netán hónapok kérdése, mire el tud jönni.

Mivel a problémát valahogy meg kell oldani, a Google a barátunk alapon utánaolvasunk a témának, majd néhány videótól felbátorodva megpróbáljuk kivitelezni a feladatot. Jobb esetben sikeresen vagy ideiglenesen megoldjuk a gondot, de ha nem ragyog az égen a szerencsecsillagunk, akkor nagyon drága mulatság lesz a próbálkozásunk.

Hová tűntek a mesterek? — merül fel a kérdés ezek után. A szerelők és a mesteremberek idősebb, munkásruhás bácsikként lelhetőek fel itt-ott, sehol egy filmbéli fiatal, erős férfiember. Vagy nem divat a kétkezi munka, vagy már árkon-bokron és határokon túl vannak. A szakmaválasztás küszöbén a fiataloknak vonzóbb a csillogó influenszerélet vagy azok a vállalkozások, amelyek gyorsan sok pénzt ígérnek, talán eszükbe sem jut, milyen szép szakmák vannak kihalóban, és mennyire megbecsült lett a szakmai tapasztalat és a tenni akarás.

Bizton mondhatom, a háztartásokban mindig akad egy-két javítanivaló, melyért nemcsak fizetség, hanem kedves szavak, forró kávé és itt-ott sütemény is jár a dolgos kezeknek. Mégis, aki hajlandóságot érez ilyen munkára, az külföldön próbál szerencsét, ahol korántsem olyan kedves a fogadtatás, a dolgozni akarókat ott bizony pihenés nélkül hajszolják, és a fizetség ellenére nem sok megbecsülést kapnak. A lelketlen pénzkeresés nem adhatja meg azt az érzést, hogy igen, itt a helyem, ez az én szakmám, ez az, amit nyugdíjig csinálnék.

Szerencsét próbálni mindig is divat volt, gondoljunk csak a magyar népmesék sokszor hallott részére, ahol az édesanya hamuban sült pogácsát csomagol édes kisfiának, aki ezek után hetedhét országon át vándorol, hogy megtalálja helyét a világban. De régen ez a nagy út a szomszéd faluig tartott, ma viszont akár több határon is át kell menni, és az út végén nem vár hősünkre a királyság és a királylány.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..