home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Egyre több a hamisított méz
VITKOVIĆ Aleksandar
2014.03.19.
LXIX. évf. 12. szám
Egyre több a hamisított méz

A korszerű méhészetben a technológiai váltáson kívül szemléletváltásra is szükség van — mondja Agárdi József, a szabadkai Méhecske Méhészegyesület vezetőségi tagja.

Az idén az agrártárca kaptáronként ötszáz dinárral támogatja a méhészeket. A szóban forgó összeg kevésnek tűnik. Ön hogyan tekint rá?

— Többéves harc, valamint a kérelmek folyamatos benyújtása után végre megkaptuk ezt a segítséget. Örömmel nyugtázom az illetékeseknek ezt a döntését. Azt viszont, hogy az említett összeg nagy vagy kicsi, nagyon nehéz eldönteni. Arra valószínűleg nem elegendő, amire a méheknek, illetve a méhészeknek szükségük van. Ha viszont úgy tekintünk erre az intézkedésre, mint a kormány jóindulatát tükröző első lépésre, akkor örülhetünk neki. Ezzel kapcsolatban azonban szeretnék leszögezni valamit: a társadalomnak, a méhészeknek meg kell változniuk. Nemcsak a gazdasági környezet, hanem a természet is megváltozott, ezáltal a méhészek nagyon nehezen tudnak boldogulni a régi módszerekkel és hozzáállással. A legfontosabb lépés, amellyel a méhészkedést gazdaságossá lehet tenni, a kaptárok számának növelése. Ha figyelembe vesszük azt, hogy már kétszáz kaptár kifizetődik, akkor szerintem a szóban forgó ötszáz dinárnyi támogatással fedezhető egy vándorlás vagy egy serkentő etetés. Első lépésként tehát a méhészek meg lehetnek elégedve ezzel az intézkedéssel. Fontos azonban ennek a támogatási formának a fenntartása és jövőbeli bővítése.

Mire gondolt, amikor a változás szükségességéről beszélt?

— A méhészetben nemcsak a technológiát kell követni, hanem szemléletváltásra is szükség van. Mint már említettem, a természet nagyon megváltozott, jelentősen csökkent a biodiverzitás, nincs tehát már olyan sokrétű, sokszínű növény virágporral és nektárral együtt, mint korábban. A természetben ugyanis találkozhatunk úgynevezett ipari nektárt kibocsátó növényekkel (a legjobb példa erre a napraforgó) és a természetben, erdőben található nektárt termelőkkel. Virágzásuk között nagyon kevés a legelő. Ezt sajnos pótolni kell. Régen a méhészek erre nem fordítottak különösebb figyelmet, manapság azonban enélkül nem lehet a két legelőt összehozni, így pótló etetésre van szükség, amellyel a méheket kondícióban lehet tartani.

Mit ért pótláson?

— A serkentő etetést értem rajta, amellyel áthidalható a legelők közötti időszak. Az anyaméhet tehát úgy kell edzésben tartani, hogy a fiasítást, azaz a családgyarapítást ne hagyja abba, függetlenül attól, hogy van-e nektár a természetben, vagy sem. Persze ha van, akkor a méhésznek semmit nem kell tennie, mert a méhek elvégzik a feladatukat, a hordástalan időszakokban azonban — amelyek sajnos egyre hosszabbak —, amikor nincs nektár, azt valahogyan át kell hidalni.

Milyen volt a 2013. esztendő a méhészet szempontjából?

— A tavalyi évet két részre lehet osztani. Az első fele nem volt kedvező a méhészek számára. Az első három hónapban ugyanis nagyon hideg volt, ezért a családok nem fejlődtek kellő mértékben, így a méhészek nem tudták kihasználni az akácvirágzást mint legfontosabb legelőt. Úgy tűnik, hogy az év második részében a napraforgónak megfeleltek az időjárási viszonyok, ezért ez az ipari növény nagyon szépen mézelt.

Mire kell most odafigyelniük a méhészeknek, és milyen következtetések vonhatók le a tavalyi év tapasztalataiból?

— 2013 második fele valóban száraz volt és virágporhiányos. A kora tavaszi fejlődés és a késő őszi beteleltetés elképzelhetetlen virágpor nélkül. A méhészek tudják ugyan pótolni az élelmiszert nektárral vagy cukorsziruppal, de a virágpor nem helyettesíthető. Ezért kora tavasszal, amikor ébredezik a méhcsalád, figyelni kell rá, hogy a kaptár közelében legyen virágpor. Amikor a méhek már telelésre készülődnek, augusztusban és késő ősszel is szükségük van pollenre. Nem azért, mert ezzel táplálkoznak, hanem mert virágpor segítségével fejlesztik ki az egészséges egyedeket, amelyek később a kas téli aktivitásáért felelősek. A természetben lévő sok vegyszer miatt legyengült a családok ellenálló képessége, ezáltal a legkisebb fertőzés is végzetes lehet. Ez azt jelenti, hogy erős, jó kondícióban lévő családokat kell beteleltetni, ezt viszont csak kellő mennyiségű virágporral lehet elérni. Azt hiszem, hogy a méhészek nagyon meg lennének elégedve, ha az idei év első fele jobb lenne a tavalyinál, a második fele pedig legalább olyan, mint amilyen 2013-ban volt.

Említette, hogy a méhek már augusztustól készülnek a télre. A szokatlanul enyhe időjárás vajon kihatással van rájuk?

— Valószínűleg a szárazság, nem pedig a hideg volt az oka annak, hogy a méheknél már decemberben megszűnt a fiasítás, és így léptek be a télbe. A januári lehűlés előtt, amikor néztük a kaptárokat, azt vettük észre, hogy ébredeznek a családok. Kisebb-nagyobb kiterjedésű fiasítás is megfigyelhető volt. Ezért úgy gondolom, hogy még nincs baj, a családok átvészelték a két hétig tartó hőmérséklet-csökkenést. Ha azonban az előttünk álló egy hónapban nem lesznek tartósan hideg napok, akkor szerintem a méhcsaládok tavaszig fel fognak fejlődni. Tavaly az volt a gond, hogy márciusban egy hideghullám érkezett. Ezt miért hangsúlyozom? Azért, mert a méhészetben a március a legkritikusabb hónap. Ilyenkor ugyanis a telelő népesség elpusztul, az új egyedek pedig még nem fejlődtek ki, így nagyon kevés méh marad az anyával a kaptárban. Ezért tehát az a cél, és az a jó, ha a telelő méheket jó kondícióban levő új egyedek váltják fel. A hideg időjárás azonban lassítja ezt a folyamatot. A méhekről tudni kell, hogy rendkívül racionális élőlények, és nem pazarolják feleslegesen az energiájukat. Ha a család fejlődésnek indulásakor hirtelen egy nagyobb mértékű lehűlésre (-10, -15 fokos fagyra) kerül sor, a méhek leállnak a fiasítással, a meglévő fiatal egyedeket pedig egyszerűen megeszik, mivel nem tudnak kellő hőmérsékletet fenntartani a kaptárban.

Milyenek a mézfogyasztási szokások Szabadkán és Vajdaságban?

— Úgy gondolom, hogy a kiállítások, melyeket a méhészek évről évre szerveznek Vajdaság-szerte, hozzájárultak a mézfogyasztás növekedéséhez. Az utóbbi néhány esztendőben a méhészek igen kellemetlen helyzetbe kerültek, mivel hamis méz jelent meg a piacon. Az ilyen mézet sajnos nem méhek, hanem emberek készítik, s noha nem mérgező, nincs semmilyen biológiai értéke. Egyedüli előnye, hogy jelentősen olcsóbb a természetes méznél. Ami az árakat illeti, a méhészek termékeiket sajnos nem tudják olcsóbban adni, mivel a termelési árhoz egy pici hasznot is fel kell számolniuk. Így ha a szokásos mézárakhoz viszonyítva 30-40-50 százalékkal olcsóbb termékek jelennek meg a piacon, akkor annak már eleve gyanút kellene ébresztenie a vásárlókban. Az ilyen méz ugyanis nem lehet természetes, még ha úgy van is feltüntetve, és ránézésre olyan is. Gyakran kérdezik tőlem, hogy melyik a legjobb méz. A válaszom az, hogy a természetes. Hogy lehet ehhez hozzájutni? Úgy, hogy ismerünk egy méhészt, és megbízunk a munkájában, a termékeiben. Ez az egyedüli garancia arra, hogy természetes mézet vásárolunk, nem pedig hamisítványt. A természetes méz az egyetlen olyan táplálék, amely a különféle hatások ellenére nem változott jelentősen. Ezt azért hangsúlyozom, mert táplálkozásunk sajnos iparosodik, ennek következtében élelmiszereink rengeteg adalékot tartalmaznak, amelyekkel a gyártók a természetes anyagokat helyettesítik. A szervezetnek szüksége van mikro- és makroelemekre, melyeket az iparilag előállított táplálék nem tartalmaz, a méz viszont igen. Ezért a szervezet ellenálló képességének fenntartása céljából ajánlatos napi egy kanál méz fogyasztása.

Mekkora az egy főre eső mézfogyasztás Vajdaságban?

— Mi csak azt tudjuk, hogy méhészeink mennyit termelnek, és olyan még sosem fordult elő, hogy termékeiket ne tudták volna eladni. Szabadka fejlett méhészeti központ, nemcsak a méhészek, kaptárok száma, hanem a méztermelés szempontjából is. Jelenleg jó a méz felvásárlási ára, ezért a méhészek zöme viszonteladóknak adja el termékét, melynek jelentős része külföldi piacokra kerül, nekünk meg marad a silány minőségű hamisítvány. Véleményem szerint ez a folyamat a következő időszakban még erőteljesebb lesz. Mi egyesületi szinten próbáljuk kiszorítani a mézhamisítókat, de ez sajnos nagyon nehéz. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..