home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Egyre több a fiatal, tehetséges képzőművész
KRIZSÁN Mónika
2005.08.24.
LX. évf. 34. szám
Egyre több a fiatal, tehetséges képzőművész

MűvészpalántákAdán kilencedik alkalommal rendezték meg a Novak Radoniæ festőtábort - a moholi születésű művész emléke előtt tisztelegve. A találkozót immár hagyományosan az előző évi művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítással nyitották meg, melyen az újvidéki Petőfi Sándor Művelődé...

Művészpalánták

Adán kilencedik alkalommal rendezték meg a Novak Radoniæ festőtábort - a moholi születésű művész emléke előtt tisztelegve. A találkozót immár hagyományosan az előző évi művésztelep alkotásaiból összeállított kiállítással nyitották meg, melyen az újvidéki Petőfi Sándor Művelődési Egyesület táncosai is bemutatkoztak. Az idei esemény különlegessége az volt, hogy a hivatásos művészek mellett a község fiatal tehetségeit is bevonták a munkába, hogy tapasztalatot szerezzenek, és a későbbiek során folytatói legyenek a rendezvénynek. A művésztelep munkájáról Barna Kolozsi Valéria, az adai Szarvas Gábor Könyvtár igazgatója számolt be.
- Az összejövetelt először 1995-ben a moholi általános iskola rendezte meg, de négy éve már átkerült Adára, ahol a Szarvas Gábor Könyvtár önállóan szervezi meg az adai önkormányzat és a tartományi művelődési titkárság támogatásával. A festőtábornak ez alkalommal a Park Hotel adott otthont, de a könyvtár egyes helyiségeit is festőműhellyé alakítottuk át. A hatnapos találkozón hivatásos hazai és külföldi művészek vettek részt, és alkotásaikban az adai tájat, hangulatot, az itteni embereket, a városhoz kötődő élményeiket építették be és örökítették meg. Az adaiak ritkán juthatnak el képzőművészeti kiállításokra, tárlatokra. Ez a tábor és az itt készült alkotásokból összeállított kiállítás kitűnő alkalom arra, hogy tehetséges művészekkel, új tartalmakkal, kifejezésmódokkal ismerkedjünk meg.
* Kik vettek részt az idei táborban?
- Igyekszünk minden évben olyan művészeket meghívni, akik különböző stílusban, más-más technikával alkotnak. A résztvevők közül többen az olajfestéket, mások a pasztellt részesítették előnyben, de akadtak olyanok is, akik kombinált technikával dolgoztak, és ún. objektumokat készítettek. A találkozónak állandó tagjai is vannak, de mindig próbálunk újakat is hívni. Ebben az évben tizenhét művészt láttunk vendégül: Kiss Butterer Márta, Vilèek Slobodan, Živiæ Ðorðe és Ivana Újvidékről, Boros György és Verebes Géza Szabadkáról, Kanyó Ervin Magyarkanizsáról, Strajin Danilo és Strajin Laubert Vladislava Pirosról, Vukojeviæ Boško Banja Lukáról, Brkušanin Radomir Zentáról, Borza Nagy Izabella Budapestről, Bakos Anita pedig Moholról érkezett. A találkozón négy adai művész: Pesznyák Erika, Pap Mária, Gubik Korina és Barna Kolozsi Valéria is részt vett. Az alkotáshoz szükséges alapanyagról a könyvtár gondoskodott, így csak olyan művészeket hívhattunk meg, akiknek megfelelő körülményeket tudtunk teremteni.
* Az idei művésztelep munkájába a fiatalokat is bevonták.
- Nagyon örülünk annak, hogy községünkben egyre több fiatal érdeklődik a képzőművészet iránt, és egyre többen iratkoznak iparművészeti középiskolába, vagy a képzőművészeti akadémián folytatják tovább tanulmányaikat. Ebben az évben ezeket a tehetséges tanulókat is vendégül láttuk, és meghívtuk azokat a helybeli fiatalokat - az óvodáskorúaktól egészen a főiskolás korúakig -, akikről tudjuk, hogy tudnak és szeretnek festeni. Az ő alkotásaik is helyet kapnak majd a következő tábor megnyitójára tervezett kiállításon.
* Mi lesz a sorsa a táborban született alkotásoknak?
- A művészek a rájuk legjellemzőbb képeket a könyvtárban hagyják, ezek közül néhányat a támogatóinknak, vendégeinknek ajándékozunk. A megmaradt alkotások pedig a könyvtár gyűjteményébe kerülnek - magyarázta Barna Kolozsi Valéria.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..