home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Egymásnak feszülő felek a Felvidéken
Talpai Lóránt
2010.09.29.
LXV. évf. 39. szám

A nyár közepén választották meg a Magyar Koalíció Pártjának új elnökét Berényi József személyében, akinek egy választási kudarcon átesett pártot kellene felráznia, és immár folyamatos versenyre felkészítenie, nemcsak a szlovák pártokkal szemben, hanem a részben magyar politikusokból álló Híddal szem...

A nyár közepén választották meg a Magyar Koalíció Pártjának új elnökét Berényi József személyében, akinek egy választási kudarcon átesett pártot kellene felráznia, és immár folyamatos versenyre felkészítenie, nemcsak a szlovák pártokkal szemben, hanem a részben magyar politikusokból álló Híddal szemben is. Az azonban nem mutatkozik túl jó előjelnek a versenyképesség kapcsán, hogy az új elnök egyelőre csak a párt jövő évi tisztújításig vállalta ezt a posztot, és már több fórumon is kijelentette, hogy nem a politikából kíván nyugdíjba vonulni. A párt nehéz helyzete miatt (amelybe nagyrészt a Híd előretörése következtében jutott) akár tiszavirág-életű is lehet az új elnökség. Komárom városa, azaz a polgármesteri címért folytatott harc ugyanis kulcsfontosságú és meghatározó lehet a jövő szempontjából. Hiszen még a pártban is felvetődött, hogy kudarc, illetve sikertelenség után az új elnöknek vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania. Pontosan a helyi, városi elnök követeli ezt, aki viszont lemondott tisztségéről. A választás sikeressége, illetve kimenetele pedig igencsak bizonytalan az MKP számára, hiszen mind a Híd, mind az egyes szlovák pártok is jóval népszerűbbek lettek a térségben. A két magyar, avagy a magyar és részben magyar párt a ,,szokásoknak megfelelően' széthúz, és elutasítja az együttműködést.
Mindenesetre az MKP tagságának kétharmada is elutasította a Híddal való együttműködést Komáromban. Ezért külön lista indul, de többen bejelentették, hogy függetlenként próbálkoznak. A párt legutóbbi gyűlésén a 95 megjelent közül csupán 30 tag támogatta a közös listát, és a tagságnak csaknem a kétharmada, 65 tag a külön listára szavazott. Ezután mondott le Andruskó Imre a pártelnöki posztjáról, és felfüggesztette tagságát. Függetlenként indul a választásokon. Hozzá hasonlóan döntött Fehér Csaba és ifj. Batta György is. Ideiglenesen Czíria Attila látja el az elnöki feladatokat a következő jelölőgyűlésig.
A taggyűlésen Andruskó Imre bejelentett, hogy függetlenként szándékozik indulni, és az alapszabály értemében, ha megjelenik ilyen formában a neve hivatalosan, akkor felfüggesztődik a tagsága. Amennyiben sikeresen szerepel a választásokon, akkor az alapszabály értelmében, a testületben a párt már MKP-sként tekint rá, amennyiben viszont nem kerül be a testületbe, akkor a párt dönthet kizárásáról.
De nemcsak az MKP és a Híd között alakul rosszul a viszony, hanem a Híd és a szlovák koalíciós partnerei között is furcsa szóváltás történt. Mikulás Dzurinda ugyanis Smer-közeliséggel (azaz Fico pártjához való közeledéssel) vádolja Bugár Béláékat. Hiszen a Híd részéről egyre több olyan jelölés történik, ami ezt támaszthatja alá. Mikulás Dzurinda kijelentette, aggályai vannak a Híddal kapcsolatban, részben azért, mert a párt a Smer ötödik hadoszlopa, másrészt pedig erős vállalkozói csoportok állnak mögötte.
Nemrég Csáky Pál még az MKP elnökeként fogalmazott meg hasonló kifogásokat, mondván: a Bugárék pártja a Smer trójai falova. Több múltbeli gyanús üzleti ügyre is utalt. Bugár Béla felháborodottan utasította vissza akkor az állításokat.
A Híd azonban visszavonta a legnagyobb mértékben kifogásolt, illetve kritizált jelöltjét (egykori Smer-politikust, aki ráadásul korrupcióba is keveredett), ezenkívül közölte, hogy a sajtóban megjelent információk alapján döntött így. Továbbá megjegyezték, hogy a Híd a jelöltek kiválasztásakor a szakmaiságra helyezi a hangsúlyt, nem világítja át a múltjukat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..