home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Egy zsák boldogságot vett
(gyg)
2012.04.25.
LXVII. évf. 17. szám
Egy zsák boldogságot vett

Kovács Frigyes színművész a Nyílt pályán című kötetből olvas fel részletet - Szalai Attila felvételeAnyagi támogatást nem kapott könyveinek megjelentetéséhez, ezért Szilágyi Károly újságíró, író, műfordító az olvasótoborzás hagyományát felelevenítve Móra Ferenc, Tömörkényi István, Csépe Imre...

Kovács Frigyes színművész a Nyílt pályán című kötetből olvas fel részletet - Szalai Attila felvétele

Anyagi támogatást nem kapott könyveinek megjelentetéséhez, ezért Szilágyi Károly újságíró, író, műfordító az olvasótoborzás hagyományát felelevenítve Móra Ferenc, Tömörkényi István, Csépe Imre nyomdokaiba lépett. Róluk vett példát, amikor előfizetőket gyűjtött, hogy kiadhassa publicisztikai kötetét, a Nyílt pályán címűt, melynek nyomdaköltségét így felerészben előre fedezhette. Ezt a kötetet mutatták be, még két másikkal együtt, április 17-én, kedden Szabadkán, a Városi Könyvtár olvasótermében.
Szilágyi Károly újságíró, író, műfordító, publicista Újvidéken kezdte pályafutását, majd 1992-ben Magyarországra költözött. A vidéktől azonban sosem szakadt el. Számos folyóiratban, vajdasági magyar médiumban publikál azóta is. Munkásságát a Magyar Művelődési Minisztérium, az Európa Könyvkiadó, valamint a Magyar Televízió Nívódíjjal jutalmazta, 1986-ban pedig neki ítélték a Bazsalikom Műfordítói Díjat.
A szerző Dudás Károly Magyar Örökség-díjas íróval folytatott beszélgetés során elmondta: a hetedik X-en túl az ember már azon gondolkodik, mit tett le az asztalra, mit hagy az utókor számára. Egy mondás szerint az ember nem élt hiába, ha nemzett gyermeket, ültetett egy fát, és írt egy könyvet. Szilágyi Károlynak van egy lánya, fát is ültetett, hátramaradt tehát a könyv írása.
Negyven év műfordítói munkásságáról árulkodik Mesélek egy tavaszról című kötete, melybe szerb, szlovén és macedón nyelvű fordításai közül válogatott. A kötet 2008-ban látott napvilágot.
Csaknem fél évszázados újságírói hivatásáról tanúskodik Nyílt pályán című kötete, melybe humoros írásai, újságcikkei, tanulmányai jelentek meg 2011-ben.
Szólnak, intenek, óvnak című interjúkötetében, amely a közelmúltban hagyta el a nyomdát, olyan kiemelkedő írókkal és közéleti személyiségekkel beszélget, mint Csoóri Sándor, Makovecz Imre, Nemeskürty István és Szabó Magda. Ennek a kötetnek a kiadásába, akárcsak az előző kettőébe, szintén támogatás nélkül vágott bele, csakhogy ezúttal az olvasótoborzás sem bizonyult járható útnak, ezért úgy döntött: a saját költségen adja ki a könyvet. Lelkiismeret-furdalást is érzett, amiért nem az unokáira, hanem saját ''hóbort”-jára költötte a pénzt, de a lánya azzal nyugtatta: egy zsák boldogságot vett, ezért nem neheztel az aggódó nagypapára.
Az esten Kovács Frigyes Jászai-díjas és Pataky Gyűrű-díjas színművész, valamint Marosváry Erika tolmácsolásában mind a három kötetből hallhatott ízelítőt a közönség. A könyvbemutató színesebbé tételéhez a Szabadkai Zeneiskola diákjai is hozzájárultak közreműködésükkel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..