home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Egy szelet mogyorós torta
Hodolik Boglárka
2022.11.23.
LXXVII. évf. 47. szám
Egy szelet mogyorós torta

Valamikor, talán nem is olyan régen nem volt minden ablakban ádventi koszorú, csak a templomban, ahol a plébános gyújtotta meg a fenyőkoszorún álló legmagasabb lila gyertyát.

Ősz végén a kertből és a földekről mindent betakarítottunk. A morzsolásból maradt csutkával és apró gallyakkal fűtöttünk, s a ropogó melegben kémleltük a hófelhőket a szürkéskék égen. Számoltuk a napokat Lucától karácsonyig, és szorgosan jegyeztük, milyen idő várható jövőre.

A diófák alatt a vastag avarban barangolva számtalan délutánon át gyűjtöttük a diót. A legfinomabb kincseket pedig a mogyorófa alatt találtuk. Ennek a kert végében álló egy szem fának egész évben hasznát vettük. Hajtásait levágtuk, a vastagabbak birkalegeltetésre mentek, a vékonyabbak pálcának Mikulás napján a csizmákba.

Külön tudománya volt, hogyan lehet a legszebben kibokszolni a téli lábbeliket, ezt még nagyapám mutatta meg, amikor a sparhelt mellett melegedve gyökérkefével suvikszoltuk a sarat, majd fekete pasztával kentük, végül tükörfényesre tisztogattuk az összes téli cipőt. Ezeket felsorakoztattuk az előszobában, így a Mikulás belehelyezhette az évi jóságért a jutalmat. Minden gyermek izgatottan várta a reggelt. Aki tudta, hogy rossz fát tett a tűzre, sejthette, hogy a Negro cukorka, a gyümölcs és a zselés édesség mellett a bűneihez mért nagyságban mogyorófavesszőt is találhat.

Ha az ünnepre gondolok, nem a mézeskalács és az ajándékok jutnak elsőként eszembe, hanem a mogyorós torta. Szinte minden évben, karácsony előtt néhány nappal, a konyhában vagy apuval a műhelyben törölgettük a fa alól gondosan begyűjtött termést. A szemeket a tüzelős sparheltben illatosra sütöttük, majd ledaráltuk. Ebből anyu varázsolt finom tortát, melynek a tésztájába is, és a krémjébe is került a pirított mogyoróból. A legfinomabb akkor volt, ha a család minden tagja egy asztalnál ült, és a részese lehetett.

Vasárnap meggyújtjuk az első adventi gyertyát, hétről hétre több fény ragyog majd a koszorún. Az emlékeinkből felidézett meghitt hangulatot a világ zordsága ellenére is megteremthetjük. A családdal eltöltött pillanatok vagy egy falat torta a szülői házból és a közös meghitt ünnep maradandóbb lehet bármi másnál.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..