home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
„Egy nagy feladatunk van: hogy világítsunk!”
Kartali Róbert
2022.12.15.
LXXVII. évf. 50. szám
„Egy nagy feladatunk van: hogy világítsunk!”

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette Léphaft Pál karikaturistát, újságírót Novák Katalin magyar köztársasági elnök a délvidéki magyar kulturális és művészeti életben folytatott több évtizedes alkotói tevékenysége elismeréseként. A nemzeti ünnepünk alkalmából adományozott állami kitüntetést Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja adta át a főkonzulátuson.

Amióta világ a világ, az értékes munkát megbecsülik. Ha valaki a kötelezőnél többet tesz, azt külön elismeréssel honorálják — emelte ki főkonzuli köszöntőjében Csallóközi Eszter. Mint mondta, Magyarország célja, hogy a nemzeti összetartozást erősítse, és segítse, hogy minden magyar a szülőföldjén teljes életet élhessen. A cél a szülőföldön egyénileg boldogulni és közösségként megmaradni. Az elismerések azt is kifejezik, hogy egyetlen nemzet, egyetlen magyarság tagjai vagyunk, mely akkor tud megmaradni, ha minden nemzetrésze megmarad, és ha minden nemzetrészében vannak olyanok, akik a magyarság megmaradásáért tevékenykednek.

Léphaft Pál 1952. január 17-én született Nagybecskereken. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Tanszékén szerzett diplomát. Az Újvidéki Televízió újságírója, majd nyugdíjba vonulásáig a Magyar Szó napilap karikaturistája volt. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének alapító tagja, egyik létrehozója a Telepi Rádió című politikai kabarénak, mely a miloševići rezsim és a délszláv testvérháborúk idején a humor eszközével, kíméletlen bátorsággal szegült szembe a nagyszerb nacionalista őrülettel. A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének vezetőségében fontos szerepet töltött be a határokon átívelő szakmai szervezet, a Külhoni Magyar Újságíró-egyesületek Konvenciója létrehozásában. Karikatúráit külföldi, anyaországi és szerbiai pályázatokon díjazták. Grafikai munkásságáért többször elnyerte a legszebb délvidéki magyar könyvért járó éves elismerést. Életművéért Aranytoll és Forum-díjjal jutalmazták az egyetemes és a magyar kultúra őrzéséért, a vajdasági magyar közösségért kifejtett több évtizedes alázatos és következetes munkájáért pedig 2020-ban a Magyar Kultúra Lovagja címben részesült. Számos külföldi kiállítása valósult meg, és nemzetközi díjakat nyert.

Fogyatkozó fényben és növekvő reménnyel a világosságra vágyunk valamennyien. Arra a fényre, melynek lámpáit valamennyien önmagunkban is hordozzuk. Hogy világítunk-e, azt csak közösségünk, nemzetünk tudja megítélni — emelte ki alkalmi beszédében Léphaft Pál.

— Ez a magas rangú kitüntetés most azt hiteti el velem, hogy én is lámpavivő vagyok, és olajam nem égett hiába eddig. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy itt állhatok, és szembesülhetek azzal, hogy nemzetem számontart. A haza nem az, amit az államhatár jelöl, a haza addig terjed, ameddig a nemzet lámpavivői eljutnak fényükkel. Írásaimmal, karikatúráimmal, talán magatartásommal is nemzetem kis lámpását igyekeztem magasra tartani, és lehetőségeim szerint világítani nemzettársaimnak és jó szomszédjaimnak. A karikatúra a másodperc tört része alatt kell, hogy elmondja azt, amit egy újságíró hosszasan magyarázhat. Természetesen meg kell találni azokat a kódokat, azokat a jelképeket, amelyekkel rövid idő alatt el lehet mondani a véleményünket a napi eseményekről, a napi politikáról, kultúráról, egyáltalán önmagunkról. Mert minden karikatúra rólunk szól — nyilatkozta lapunknak Léphaft Pál, aki miután átvette a kitüntetést, egy Szent Koronáról készített rajzot ajándékozott a főkonzulnak.


Léphaft Pál rajza


(Szalai Attila rajza)

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..