home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy muzslyai nótaénekes győzelme az Arany Cinegén
Kónya-Kovács Otília
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Egy muzslyai nótaénekes győzelme az Arany Cinegén

A muzslyai Nagy Zsoltot bizonyára sokan az Atlantic együttes frontembereként ismerik, azt azonban kevesebben tudják róla, hogy Erzsébetlakon tanítóként dolgozik. Még kevesebben értesülhettek arról, hogy nemrégiben Magyarországon megnyerte az Arany Cinege I. Országos Nótaversenyt...

A muzslyai Nagy Zsoltot bizonyára sokan az Atlantic együttes frontembereként ismerik, azt azonban kevesebben tudják róla, hogy Erzsébetlakon tanítóként dolgozik. Még kevesebben értesülhettek arról, hogy nemrégiben Magyarországon megnyerte az Arany Cinege I. Országos Nótaversenyt, amelyet a HAKME, azaz a Hálózat a Kultúráért, Művészetért Egyesület szervezett az Újpesti Polgárcentrumban. Mintegy 70-en neveztek be a vetélkedőre Magyarország 38 városából, de érkeztek versenyzők Romániából, Szerbiából (Vajdaságból) is. A fellépőket a HAKME hattagú cigányzenekara kísérte két prímással az élén: Berki Lászlóval és Fehér Gyulával, a Magyar Köztársasági Érdemrend Ezüstkeresztjével kitüntetett művészekkel.
Nagy Zsolt nótaénekléssel is foglalkozik. 2001-ben fellépett a VIVE vajdasági magyarnóta- és csárdásfesztiválon, első díjas lett, és a közönség díját is ő vehette át. Utána hosszabb ideig nem énekelt nótákat szólóban, de az együttesével továbbra is játszottak ilyen stílusú zenét.
— Ennyi idő elteltével ismét kedvet kaptam a nótaénekléshez. Böngészni kezdtem az interneten, hogy milyen lehetőségek vannak, így bukkantam rá erre a versenyre.

* Reggel 8-tól este 8-ig tartott a verseny...
— Valóban hosszú nap volt. A selejtezőn minden énekes két-két dallal lépett fel: egy hallgatóval és egy csárdással. Ezután következett a döntő, ahova már csak 24-en jutottunk be, és mindenki három nótával szerepelt: egy hallgatóval, egy csárdással és egy frissessel.

* Milyennek értékeled a mezőnyt?
— Sokszínűnek. Voltak fiatalok, középkorúak és idősek, jó énekesek és kevésbé jók, de mivel ez egy amatőr verseny, mindenkinek ott volt a helye.

* Mennyi felkészülés előzte meg a vetélkedőt? Mennyire tudtatok összehangolódni a zenekarral? Vagy ez egy zenésznek nem okoz gondot?
— Egy zenésznek ez valóban nem kellene hogy gondot okozzon. Én azonban a verseny előtt három-négy hétig hangszalaggyulladással küszködtem, itthon nem is mertem gyakorolni, mert féltem, hogy azzal csak rontok a helyzeten. A cigányzenekarral sem volt lehetőség a próbára, csak bemondtuk a hangnemet, és ők mint profi zenészek, kísérték a produkciót.

* Mit jelent számodra ez a győzelem?
— Az élmény, amiben ott részesültem, elmondhatatlan. Sok híres ember jött oda hozzám, gratulált és biztatott, hogy folytassam. Abban a pillanatban más nem is kellett, sőt még most is abból táplálkozom. Remélem, az eseménynek lesz utóélete, és az első helyet valamilyen módon kamatoztatni tudom majd.

* Milyen terveid vannak?
— Tervek mindig vannak. Szeretném folytatni, és már van néhány felkérésem ehhez hasonló versenyre, illetve nótaestre.
Nagy Zsolttal arról is beszélgettünk, hogy az Atlantic együttesre sok lakodalom, mulatság vár — az idei nyaruk már be van táblázva. Hét éve nem jelent meg újabb lemezük — a sok fellépés miatt ugyanis nem volt rá idejük —, ezért bizonyára a rajongóik örömére szolgál a hír, hogy az együttes tagjai új zenei anyagon dolgoznak.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..