home 2024. július 25., Kristóf napja
Online előfizetés
Egy kicsi lány hatalmas ereje
Bíró Tímea
2023.09.14.
LXXVIII. évf. 37. szám
Egy kicsi lány hatalmas ereje

Egy szülő nem kívánhat többet a gyermekének, mint egészséget, hiszen ez a legfontosabb. A temerini Varga család élete a semmiből vált aggodalommal és félelemmel telivé, amikor egyik napról a másikra kiderült, hogy a kisebbik lányuk, Heléna súlyos beteg. Az ő történetük a reményről, a határtalan szülői erőről, az élni akarásról szól, és bízunk abban, hogy a vajdaságiak ismételten bebizonyítják, segítenek egymásnak a bajban.

Varga Endre és Varga Gabrity Lilla 2016 óta élnek házasságban. Temerinben van a közös otthonuk, ahová két év házasélet után megérkezett az első gyermekük, Júlia. 2022. január 8-án bővült a család, megszületett Heléna, így teljes lett a négytagú család. Az édesanya december végén tért vissza dolgozni a munkahelyére, így már mindkét kislány közösségbe járt, amivel semmi gond nem volt, Heléna gördülékenyen viselte a beszoktatást, lelkileg és egészségügyileg is könnyebben, mint annak idején a nővére. Ő volt a csoportban a legfiatalabb, de ez nem ijesztette meg, ugyanolyan barátkozós és eleven volt, mint az otthoni közegben. Májusban, Heléna tizenhat hónapos korában derült ki, hogy a kislánnyal valami nincs rendben.

— A házassági évfordulónk napján, egy szerdán vettük észre, hogy Heléna a megszokotthoz képest furcsán jár. Egyéves korában már magabiztosan közlekedett, futkározott, így nem értettük a visszaesést. A változást az óvónő is észrevette és jelezte. Arra gondoltam, biztosan kinőtte a cipőt, és amiatt jár furcsán. Második nap rosszabbodott a helyzet, így felhívtam az egészségházat, és a következő napra kaptunk időpontot, hogy megnézzék Helénát. Úgy tűnt, mintha az egyensúlyával volna probléma, a bútorokba kapaszkodva közlekedett. A csípőultrahangon mindent rendben találtak, és a laboreredményei is jók voltak. Mivel szombaton már alig tudott járni, magánorvoshoz fordultunk, aki neurológiai problémára gyanakodott, és másfajta vizsgálatokat végeztetett el a kórházban. Az eredmények ezúttal is jók lettek, viszont Heléna vasárnap már nem tudott lábra állni, ezért folytatódtak a vizsgálatok, és hétfőn soron kívüli mágnesesrezonancia-vizsgálatra vitték. Ekkor derült ki, hogy neuroblastomája van, mely egy olyan rákos daganat, amely a csecsemők és a kisgyermekek idegszövetében alakul ki. A nagy méretű daganat a szíve és a tüdeje között volt, és egészen a gerincoszlopig terjedt. Ennek a betegségnek az a jellemzője, hogy nincsenek különösebb tünetei. A mi esetünkben a nagy szerencsétlenségben az volt a szerencse, hogy a gerinc felé terjedt a daganat, és járásbeli problémákat okozott, és így tudtuk időben észrevenni, hogy baj van. Heléna a határon van, ha ugyanis a gyermek másfél éves kora fölött diagnosztizálják ezt a betegséget, akkor a súlyos kategóriába tartozik, így viszont, hogy Helénánál tizenhat hónapos korában derült ki, hogy beteg, a középsúlyos és a súlyos kategória között van. Éppen ezért alattomos ez a betegség, mert nem produkál tünetet, csak amikor már súlyosabb stádiumban van — tudtuk meg az édesanyától.


Kohanec Leonora felvétele

A betegség felismerése után másnap reggel az újvidéki kórházban már meg is műtötték a kislányt, a négy és fél órás operáció során eltávolították a daganatnak azt a részét, amely a gerincoszlopot érintette, így megelőzték, hogy Heléna járásképtelenné váljon. A kislány erős szervezetének köszönhetően szépen felépült az operációból, és egy hónappal később már úgy járt, mint korábban.

— Amíg nem állították fel a diagnózist, addig a találgatások voltak a legfárasztóbbak, mindenki csak tapogatózott, hogy mi lehet a baj. A műtét előtt természetesen nagyon féltünk, és még jobban megijedtünk, amikor az aneszteziológus közölte velünk, hogy mivel a tüdőn van a daganat, ezért nem tudja, Heléna szervezete hogyan fog reagálni az altatásra. A műtét után egy hetet voltunk a sebészeten, és onnan kerültünk át az onkológiára, ahol eddig négy kemoterápiát kapott Heléna. A kezeléseket jól viselte, csupán a haja hullott ki. Egy-egy alkalommal négy napig voltunk a kórházban, a terápiák között hazamehettünk, sőt, még kerékpárra is pattanhattunk. Vigyáznunk kellett rá, nem igazán mehettünk sehova, hiszen semmiféle betegséget nem kaphatott el. A nagyobbik lányunkat, Júliát a fertőzések elkerülése érdekében kivettük az óvodából, rá az édesapja és a nagyszülők vigyáztak, amíg mi a kórházban voltunk, ahol jelenleg magas láz miatt vagyunk bent. Nem tudom, hogy minek a következménye, hiszen nem érintkeztünk beteg emberekkel. Annak viszont nagyon örülök, hogy a négy terápia során nem kapott el semmilyen fertőzést, így nem volt pluszban leterhelve a szervezete. Az megnyugtatott bennünket, hogy nincs áttét a csontokban, viszont azt látjuk, hogy más országokban sokkal több kezelési és gyógyulási lehetőség áll rendelkezésre. Rengeteg olyan, más országban élő szülővel beszéltünk már, aki megosztotta velünk a tapasztalatait, ezért tudjuk, hogy milyen lehetőségek vannak a nagyvilágban — mesélte Lilla.


Heléna

A héten esedékes az újabb mágneses rezonancia, melyen kiderül, műthető-e a daganat. Az operáció Amerikában vagy Németországban lenne, az utókezelést pedig az olaszországi Genovában kapná a kislány. A műtét és az utókezelések körülbelül 42 millió dinárba kerülnének. Az édesanya kiemelte, erre az összegre csak abban az esetben lesz szüksége a családnak, ha Helénának a műtét után utókezelést, kemoterápiát, sugárkezelést, csontvelő-átültetést, valamint immunterápiát írnak elő az orvosok:

— A legjobb sebészre kell bíznunk Helénát, hiszen egy ilyen pici lánynak a kis mellkasa a legnagyobb precizitást igényli, ráadásul a tumor rajta van a szívhártyán, az aortán, érinti a vitális szerveket, melyeket ha megsértenek, akkor elvérzik a műtét során. Nekünk ő ad erőt, a jókedve, az, hogy csicsereg, és a betegség ellenére hiperaktív, játékos maradt. Félek attól, hogy rosszabb lesz az állapota, hogy nem lesz mindig ilyen eleven, és tisztában vagyok azzal is, hogy mennyire nehéz egy ilyen fiatal szervezetnek felépülni egy ilyen nagy műtétből. Nehéz a sok bizonytalansággal együtt élni, de tudunk pozitív példákról, és hiszünk abban, hogy leküzdjük ezt a betegséget.

Heléna gyógyulásához a Budi Human Alapítvány által járulhatnak hozzá a jó szándékú polgárok. 200 dináros SMS-sel segíthetik a szükséges összeg begyűjtését: ehhez az 1550-es kódot kell elküldeni a 3030-as számra. A lakosok saját felajánlásaikat is megtehetik: ebben az esetben az adományt a 160-6000001725557-74-es, dináralapú számlaszámra vagy a 160-6000001726348-29 számú, devizaalapú bankszámlára utalhatják. Az utóbbihoz az IBAN: RS35160600000172634829, illetve SWIFT/BIC: DBDBRSBG azonosítókra van szükség. A segélyküldés menetéről részletesen a Budi Human Alapítvány oldalán tájékozódhatnak.

Kapcsolódó cikkek
Közlemény
Heléna gyógykezelése Genovában folytatódik
2023.09.28.
LXXVIII. évf. 39. szám
A temerini Varga Heléna szülei gyermekükkel egy, a közösségi médiában megosztott videóval fordultak a köz…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..