home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy helyett tíz évre bérelhetőek az állami földek
Kartali Róbert
2019.12.16.
LXXIV. évf. 50. szám
Egy helyett tíz évre bérelhetőek az állami földek

Az idén Szabadka területén 3740 hektár állami földre licitálhatnak a mezőgazdasági termelők. A bérbeadás időtartamát tekintve egy jelentős változásra számíthatnak, az eddigi gyakorlat helyett ugyanis most tíz évre szóló bérleti szerződést köthetnek az állami parcellákra.

E földek bérbevételénél az idén is elsőbbségi jogot élvezhettek az állattenyésztők, akik számos esetben visszautasították a számukra felkínált területeket, egyrészt azok minősége, másrészt a megnövekedett bérleti időtartam miatt is, így az idén jóval több állami terület kerülhet kalapács alá. Az árverés első körét december 11-étől 13-áig tartják meg, kataszteri községenként előre meghatározott napon és időpontban. A kilicitált területekre a bérleti szerződéseket januárban írhatják alá a gazdák.

Eddig mindössze egy évre lehetett bérbe venni az állami parcellákat, így a termelők nem is igazán törődtek velük a növényápolást és a tápanyag-utánpótlást illetően. Az ilyen hozzáállás érthető is, hiszen eddig senki sem volt biztos abban, hogy a következő évben is ugyanazt a parcellát műveli majd, így minimálisra vették a beruházást az érintett földterületeken — emelte ki lapunknak Bognár Pásztor Hajnalka, a Szabadkai Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja. Mint mondta, a hosszabb bérleti idő miatt az állam biztosítékot vár el a gazdáktól. 

— Ezt három módon oldhatják meg. Az első a banki biztosíték, egy garancia beszerzése egy ügyviteli banktól. Ez nem is olcsó, és gyakran jelzálogot is kérnek cserébe a termelőktől, arról nem is beszélve, hogy a gazdák általános eladósodása miatt erre nem nagy esély van. A második módja, hogy biztosítékot nyújtsanak a gazdák az államnak, egy jogi személy vagy vállalat kezessége. Ezt már alkalmazzák a termelők, itt azonban oda kell figyelmi arra, hogy a kezes éves forgalma tízszerese kell hogy legyen a kezességi összegnek. Ez járható út, de nem kedvez a gazdáknak, hiszen függőségi viszony alakulhat ki a kezes és a termelő között. Így előfordulhat, hogy a gazdának ettől a cégtől kell majd beszereznie az újratermelési anyagokat, vagy köteles lesz neki átadni a terményt, mégpedig nyomott áron. A leginkább járható út a termelők számára a két bérleti díj egyszerre való befizetése, tehát az első és az utolsó esztendő bérletéé. Noha ez tűnik a legdrágábbnak, ez lenne a legjobb megoldás a termelő szempontjából.

A földek tíz évre való bérbevétele megrémítette és elgondolkodtatta a földműveseket, hiszen a terepet járva azt lehet tapasztalni, hogy elég sok az idős gazdaság, és a korosodó termelők már nem igazán terveznek öt vagy tíz évre előre — nyilatkozta Vitković Aleksandar, az önkormányzat mezőgazdasági és környezetvédelmi titkárságának titkára. Mint mondta, ennek ellenére nyugodtan lehet licitálni, és nem kell félni a tízéves futamidőtől, hiszen a bérleti jogviszony megszüntethető az állam és a bérlő között azzal, hogy az utolsó évre befizetett bérleti díjból az állam arányosan levonja a bérleti költséget, a maradékot pedig visszautalja a gazdának.

— Mindent összevetve hatalmas az érdeklődés a földekre, a tízéves bérleti lehetőségnek köszönhetően már lehet tervezni, és a termelők jó gazda módjára tudnak majd bánni a termőfölddel, így elláthatják megfelelő mennyiségű szerves vagy szervetlen trágyával, valamint beállíthatják a vetésforgót is. Az állami parcellákat integrálni tudják saját gazdaságukba.


Bognár Pásztor Hajnalka Vitković Aleksandar (a szerző felvételei)
 

A tíz évből akár harminc is lehet 

Hosszú évek óta az a gyakorlat, hogy csak a rosszabb minőségű földek lettek bérbe adva, és kevés volt a termelésre alkalmas terület, csupán mintegy 500—1000 hektár. Tekintettel arra, hogy a licitációt az elsőbbségi jogi bérleti szerződés megkötése előzte meg, s előfordult, hogy az idős gazdák elálltak ettől a lehetőségtől, és nem vették bérbe a felkínált földterületet, az automatikusan licitációra került. További lehetőség, hogy ha valaki bérbe vesz egy gyengébb minőségű, homokos talajt tíz évre, de lát benne fantáziát arra, hogy ott ruházzon be, akkor a bérbevétel után a minisztérium felé fordul egy szándéknyilatkozattal, hogy például egy mogyoró- vagy burgonyaültetvényt szeretne telepíteni locsolórendszerrel, akkor a minisztérium revideálhatja a tízéves jogviszonyt, és akár harminc évre is kiterjesztheti, ami már-már tulajdonnak is tekinthető. Tehát már emiatt sem kell félni attól, hogy csak a rosszabb minőségű földterületek kerülnek kalapács alá — mondta a titkárság vezetője. — A bérleti díjat a minisztérium határozza meg, az első és az utolsó évre befizetett összeg változatlan, ám a következő években módosulhat. A gyakorlat viszont azt mutatja, hogy ezeknek a földeknek a bérleti díja jóval a piaci ár alatt van. Amit az állam kér, az nagyjából 200 euró, és ez messze elmarad a 350, 400 vagy 450 eurótól hektáronként. A licitáció útján bérbe vett állami földterületek bérlőire és az előnyt élvező állattenyésztőkre is ugyanazok a feltételek vonatkoznak: ha szeretnék felbontani a bérleti szerződésüket, akkor azt idejében kell jelezniük az illetékeseknek.

Az előnyt élvező állattenyésztők évről évre értesíthetik a megfelelő állami szervet, hogy időközben megnövekedett az állatállományuk, így az új számok tükrében igényt tarthatnak további földterületek bérlésére. Viszont súlyos következményekkel számolhatnak azok a gazdák, akik a bérleti időszakban felszámolják a jószágállományukat, és ez a mezőgazdasági felügyelőség tudtára jut. Ez passzív státuszt és pénzbüntetést von maga után, továbbá az ilyen személyek ezután már nem jogosultak semmilyen mezőgazdasági állami támogatásra.

 

A bérlés során a vagyon-visszaszármaztatás sem okozhat gondot

Noha a vagyon-visszaszármaztatást 2018 végéig be kellett volna fejezni, az önkormányzat még októberben is kapott olyan határozatot, amelynek értelmében az egykori tulajdonos jogutódja visszakapott bizonyos állami területeket. Azoknak a gazdáknak, akik bérbe veszik tíz évre az állami földet — legyenek ők állattenyésztők, akik elsőbbségi jog alapján kapták bérbe a területet, vagy olyanok, akik kilicitálták —, nem kell tartaniuk attól, hogy az általuk művelt állami föld közben visszakerül eredeti tulajdonosához. A minisztérium ezt is szabályozta: ha megtörténik egy terület vagyon-visszaszármaztatása, akkor az aktuális termelési év végéig a bérlőnek nem kell foglalkoznia az új tulajdonossal, ezt november 1-jéig az állam rendezi. Továbbá az új tulajdonosnak minimum három évig kell „megtűrnie” a bérlőt, aki nem köteles több bérleti díjat fizetni, mint amennyit az államnak fizetett korábban. Az új tulajdonos szempontjából pedig fontos, hogy ő sem kaphat kevesebbet a bérlőtől, mint amennyit a gazda az államnak fizetett. A két fél, immár az állam közvetítése nélkül, három év leteltével újratárgyalhatja a szerződés feltételeit.

Az is előfordulhat, hogy a termelő olyan földterületet szerez meg a licitáció során, amelyről később kiderül, hogy egy objektum, erdő, út vagy csatorna található rajta. Ebben az esetben az a teendő, hogy a bérlő hivatalos geodétával kiméretteti a területet, hogy megállapítsák, mekkora a művelhető rész. Az elkészített jegyzőkönyvben fel kell tüntetni a fent említett zavaró tényezőket — kivéve, ha legelőről vagy nádasról van szó, hiszen ezek kihasználhatóak —, majd ezzel a dokumentummal lehet kérvényezni a bérleti szerződés módosítását, így a továbbiakban már a csökkentett terület után kell bérleti díjat fizetni, az előre átutalt kétévi összegből pedig visszajár a különbözet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..