home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Egy furcsa Forma—1-világbajnokság
Lábadi Loránd
2020.12.30.
LXXV. évf. 52. szám
Egy furcsa Forma—1-világbajnokság

Nagyon sok vélemény alakult ki az idei F—1-versenysorozat, sorrendben a 71. megtartásának módjáról. Mint tudjuk, március 15-én indult volna a huszonkét futamot magában foglaló szezon, a koronavírus-járvány miatt azonban törölték őket. Eleinte még reménykedtünk, hogy csupán néhány versenyhétvége marad el, de aztán a járvány terjedése egészen a szezon közepéig felülírta az eseményt. Voltak, akik azt szorgalmazták, hogy egyszerűen le kell mondani az egész évadot, mert fél szezont nem lehet igazságosan pontozni, illetve hogy a nézők nélkül megrendezett versenyek nem kifizetődőek.

Ahogy az évad végén kiderült, lehet igazságosan pontozni a versenyzőket és a csapatokat annak ellenére, hogy ez egy csonka évad volt. A márciusi kezdés júliusra tevődött a fránya koronavírus miatt, de ha ez volt a feltétele annak, hogy legyen verseny, akkor elfogadjuk, elfogadtuk. Nos, a futamokon voltak érdekességek, legalábbis nekünk, nézőknek, és ha nem lett volna megrendezve a 2020. évi versenysorozat, akkor azt sem tudjuk meg, hogy a Forma—1-es autó milyen külső hatásoknak áll ellen. Ehhez sajnos Romain Grosjean majdnem tragédiával végződő balesetének kellett bekövetkeznie. Szerencsére nem lett súlyos baja, de a pszichikai sérülés még sokáig megmarad. Most azok is láthatták, hogy tévedtek, akik azt mondták, hogy a sok biztonsági kellék, melyet a FIA kitalál, mind szükségtelen. Nézzük, milyen érdekességek voltak még a futamokon, melyek, az igazat megvallva, igen színvonalasakra sikeredtek.

Az elsőn már tapasztalhattuk, hogy a Ferrari nincs a legjobb kondícióban, ami végigkísérte az egész évadban, de voltak kiugrások, ami arra utalhat, hogy talán a jövő évi versenyeken jobb lesz, amit nagyon szeretnénk. A McLaren a Renault erőforrással itt is meglepő eredményt produkált, ahogy a többi versenyen is, tehát megállapíthatjuk, hogy az új motorral jobban boldogult, mint a Hondával. A Mercedes hozta a tökéletességet, ami nem is volt kérdéses, de jobb lett volna, ha néha-néha a többi csapatot is engedi szóhoz jutni. Igaz, voltak esetek, amikor egy kicsit háttérbe szorult, de ez csak rövid ideig tartott. Emlékezzünk vissza a Michael Schumacher-korszakra, amikor a Ferrari volt ilyen dominanciában, akkor ugyanez volt a vélemény, aztán egyszer csak elkezdett visszaesni a csapat, és ez az áldatlan állapot most is látható volt. A Red Bull Honda motorja jól teljesített, és ami váratlan volt az első futam után, hogy versenyképes autóval áll szemben a többi csapat, ami akár gondot is okozhat bárkinek. Ez így is történt, és ez a csapat volt az egyetlen, amely igazán harcba szállt a legerősebb versenyautóval. Mindvégig tökéletes munkát végzett, leszámítva néhány balszerencsés esetet, de ennek ellenére dicséret illeti. A Williams csapat végig szenvedett, de talán a jövő év jobb lesz. Ami George Russellt illeti, minden elismerés neki, mivel bebizonyította, hogy egy jó versenyautó nagyon fontos ugyan, de a pilóta hozzáértése legalább annyira. A Mercedes csapatnál tett vendégeskedés különösen jól sikerült neki, ami a pályafutására is nagy hatással lesz, és remélhetőleg be fog majd kerülni egy jó istállóba. A gyári Renault csapat is teljesítette az elvárásokat, hiszen egy ütőképes autót szerelt össze, mely a közeljövőben akár a dobogóért is versenyezhet. Az AlphaTauri egy kicsit elmaradt a várt teljesítménytől, de még semmi sincs veszve. A Haas sokat villogott, de nem eleget, ami a végeredményen meg is látszott. Az Alfa Romeo szintén megmutatta magát, de még többet kell dolgoznia, hogy ebből dobogó is legyen. A Racing Point viszont meglepetés volt, és ezt az első futamon Sergio Pérez tudomásunkra is hozta, amit az utolsó futamig, amíg ki nem esett, tapasztalhattunk is.

Most pedig nézzük a végeredményt: 1. Lewis Hamilton, 2. Valtteri Bottas, 3. Max Verstappen, 4. Sergio Pérez, 5. Daniel Ricciardo, 6. Carlos Sainz, 7. Alexander Albon, 8. Charles Leclerc, 9. Lando Norris, 10. Pierre Gasly, 11. Lance Stroll, 12. Esteban Ocon, 13. Sebastian Vettel, 14. Daniil Kvyat, 15. Nico Hülkenberg, 16. Kimi Räikkönen, 17. Antonio Giovinazzi, 18. Kevin Magnussen, 19. Nicholas Latifi, 20. George Russell, 21. Pietro Fittipaldi. A konstruktőrök versenyében a sorrend: 1. Mercedes-AMG Petronas, 2. Aston Martin Red Bull, 3. McLaren, 4. SportPesa Racing Point, 5. Renault, 6. Scuderia Ferrari, 7. Scuderia AlphaTauri, 8. Alfa Romeo Racing, 9. Haas, 10. Williams Martini Racing.

Ami a versenyzőket illeti, többen is csapatot cserélnek a 2021. évi versenysorozatra, de olyanok is vannak, akik távoznak a Forma—1 világából. A nagy kérdés — ha lehet így fogalmazni anélkül, hogy az ember elfogult volna egy versenyzővel — Pérez, akinek nem volt biztos helye még az Abu-Dzabi Nagydíj után sem. Másnap már megerősítették, hogy jövőre a Red Bull istállónál fogjuk látni, aminek minden Forma—1-rajongó örül. Felröppent a hír, mely szerint nagy valószínűséggel távozik a száguldó cirkuszból Romain Grosjean. A balesete, melyből csodával határos módon nem lett tragédia, nyilván hatással van a döntésére, de talán még meggondolja magát, és marad.

A távozó pilóták tehát Grosjean és Magnussen, az új versenyzők pedig Nikita Mazepin és Mick Schumacher, akik a Haashoz szerződnek. Ricciardo a Renaulttól a McLarenhhez, Sainz a McLarentől a Ferrarihoz, Pérez a Racing Pointtól a Red Bullhoz, Vettel pedig a Ferraritól az Aston Martinhoz kerül. A nagy meglepetés viszont az, hogy Fernando Alonso visszatér az F—1 be.

Annak ellenére, hogy furcsa világbajnokságnak vagy csonka évadnak neveztük az ideit, meglehetősen izgalmas volt valamennyi futam. Ami a lényeg: nem maradtunk Forma—1 nélkül ebben a vészterhes időszakban sem, és ezzel bebizonyítottuk, hogy ha valamit nagyon szeretnénk, akkor azt együtt el is érhetjük.

Továbbra is vigyázzunk magunkra és egymásra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..