home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy évtizedes kultúrmisszió
LENNERT Tímea
2011.12.07.
LXVI. évf. 49. szám
Egy évtizedes kultúrmisszió

November 29-én tízéves fennállását ünnepelte a zombori Berta Ferenc Zsebszínház. A számunkra fontos emberekkel, barátokkal, művekkel való Találkozások rendezvénysorozatának 140. alkalma volt ez egyben. Fekete J. József elnök mindenekelőtt egy gyászhírt közölt. Elhunyt a Barácius Zoltán rend...

November 29-én tízéves fennállását ünnepelte a zombori Berta Ferenc Zsebszínház. A számunkra fontos emberekkel, barátokkal, művekkel való Találkozások rendezvénysorozatának 140. alkalma volt ez egyben.
Fekete J. József elnök mindenekelőtt egy gyászhírt közölt. Elhunyt a Barácius Zoltán rendező, a Zsebszínház elnökségi tagja.
A Magyar Polgári Kaszinó nagytermét zsúfolásig megtöltő közönséget dr. Samu János, a Zsebszínház tanácsának elnöke levélben köszöntötte. Személyesen hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni, sorait az állandó házigazda Fekete J. József tolmácsolta. Többek között elhangzott, hogy 2001. november 27- én Bence Erika Ibolya utca című kötetének bemutatójával kezdett havi rendszerességgel tevékenykedni a Zsebszínház. Máig 1164-en kaptak bemutatkozási lehetőséget, a nézőszám eddig a 18 000 főt is meghaladja, ha a Zsebszínház által színre vitt négy drámabemutató közönségét is tekintetbe vesszük. Misszióként határozta meg a tevékenységét, amit folytatnak. Lényege: a beszélt nyelv révén a közönségnek továbbítani azokat a kortárs művészeti és tudományos eredményeket, amelyeket zömmel a környezetünkben élő magyar alkotók, kutatók, tudósok mondhatnak magukénak. Ezt közkinccsé tenni Zomborban, de a Nyári Találkozások tájolási programja keretében, egész Nyugat-Bácskában is.
Dr. Silling István elnökségi tag mindenekelőtt Fekete J. József elnökkel beszélgetett. Összegeztek, és a tervekről is szó esett. Mint hangsúlyozták, a közönség támogatása a legfontosabb, mivel azonban a Találkozások a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt fontosságú rendezvény, ideje volna, hogy méltányos anyagi támogatásban is részesüljön. Fáradhatatlan és lelkes vezetőként még a Győrfi házaspárt, Klárát és Sándort emelték ki, a megalapításnál bábáskodók közül pedig a zommbori Kiskároly Erikát és Rezicska Lászlót, szenttamási Robotka Istvánt és Robotka Angélát, a verbászi Dognár Jánost és Dognár Zoltánt, az őrszállási Bittó Tamást és néhai Bittó Etelkát, valamint a bezdáni Horváth Attilát. Köszönetet mondott továbbá a Zsebszínház Kisegyüttesének, Bábity Tibor ügyelőnek, Szlákó Józsefnek és zenekarának, a sajtó képviselőinek, valamint a testvérszervezeteknek: a '76-os Képzőművészeti Csoportnak, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületnek, a nagybecskereki Madách Amatőrszínháznak és a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek.
Beke Ottó, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusa, a szabadkai magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanársegédje elmondta, a Találkozások már tudományos kutatásokban is szerepel. Kiderült, az effajta beszélgetős, személyes találkozásokhoz kötött rendezvények iránt ma nagy igény mutatkozik, a magas szintű technika korában, nem beszélve a szórványban élő közösségekről, ahol a magyar nyelv mindinkább kiszorul a közéletből. Beke Ottó az ünnepi alkalommal élve átnyújtotta Fekete J. Józsefnek a szabadkai egyetemi kar A magyar nyelv a többnyelvű Vajdaságban, a korszerű európai közegben elnevezésű projektumának keretében megjelent első tanulmánykötet tiszteletpéldányát.
Győrfi Klára a színpadi művek színreviteléről beszélt. Profi rendező irányításával, a tartomány egész területéről összeverbuválódott szereplőgárdával dolgoznak. A Zsebszínházhoz fűződik az amatőrizmus újjáélesztése Veprődön, Verbászon és Bajmokon is.
Dr. Silling István a közönség soraiban ülőket szintén szóra bírta. Egybehangzóan tanulságosnak, ismeretterjesztőnek, közösségépítőnek ítélték meg a Berta Ferenc Zsebszínház programjait. A születésnaposok is ajándékoztak, volt tombola. Értékes festményt nyertek hárman a nézőtérről. Az este alatt ,,kalapba gyűlt” adományokat pedig a súlyos balesetet szenvedett, nehéz körülmények között élő bácskertesi (kupuszinai) kisfiú, Nagy Dominik és családja megsegítésére ajánlotta fel a Zsebszínház. A támogatókhoz társult még Milorad Rađenović és Stipan Kovač alkotók, akik egy-egy festményüket ajánlották fel erre a célra. Kísérőrendezvényként egy tárlat is nyílt, amely az elmúlt évtized során a Zsebszínháznak adományozott festményeket, fotókat és fafaragásokat vonultatta fel.
Az ünnepi alkalmat jelenlétével megtisztelte Józsa László, a Szekeres László Alapítvány kuratóriumi elnöke, Siflis Zoltán, a Magyar Nemzeti Tanács művelődési bizottságának elnöke, valamint a távolabbi és környékbeli művelődési egyesületek képviselői. A következő Találkozások (december 20-én lesz), s a karácsony jegyében telik majd el.
Amíg az idén a feltörekvő tehetséges fiataloknak adott bemutatkozási lehetőséget a rendezvénysorozat, 2012 a tervek szerint az összekovácsolódás éve lesz. A környező művelődési egyesületek szakcsoportjaival találkozhatunk majd.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..