home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Egy évtizede az olvasókkal
Tóth Lívia
2013.01.30.
LXVIII. évf. 5. szám
Egy évtizede az olvasókkal

Babits Mihály Ritmus a könyvről című versének részlete jutott eszembe a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ tornyosi fiókkönyvtárában, amely január 22-én, a magyar kultúra napján ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját.

„Óh, ne mondjátok, hogy a Könyv ma nem kell,
hogy a Könyvnél több az Élet és az Ember;
mert a Könyv is Élet, és él, mint az ember —
így él: emberben könyv, s a Könyvben az Ember.”

Babits Mihály Ritmus a könyvről című versének részlete jutott eszembe a zentai Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ tornyosi fiókkönyvtárában, amely január 22-én, a magyar kultúra napján ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az Ady Endre Művelődési Egyesület székházának olvasóteremben mintegy négyezer kötet közül válogathatnak az oda betérők, de Bencsik Katalin könyvtáros a segítőivel arról is gondoskodik, hogy különféle eseményekkel, író-olvasó találkozókkal, kiállításokkal, kézműves-foglalkozásokkal stb. színesítse a falu életét. Tavaly például negyven rendezvényük volt.

A jubileumra egész napos programmal készültek, amely Lennert Móger Tímea Kollázs című verseskönyvének a bemutatójával kezdődött. A délelőttbe belefért még Hajnal Anna óvodásoknak tartott népdal- és néptánc-foglalkozása, kora délután pedig a kézművesek vették át a terepet. Az érdeklődők a bajsai hagyományápolókkal és a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagjaival gyékényeztek és szalmáztak, majd a topolyai Dimény Ibolya és Borsodi Ákos a gyöngyfűzés rejtelmeibe vezette be őket. 

A művelődési ház nagytermében a korábbi évek kiállítói alkotásainak színpompás kavalkádja várta a látogatókat, a másik helyiségben festményeket tettek közszemlére, de az alkalomhoz illően könyveket is lehetett vásárolni a topolyai Solymosy Könyvesház jóvoltából. A kiállítás megnyitóját a helybeli Tömörkény István Általános Iskola képzőművészeti szakkörének bemutatkozása egészítette ki. A diákok a SzékelyKapuk-ZöldKapuk című pályázatra készített környezetvédelmi összeállításukról számoltak be.

Az ünnepi műsor kezdetén Kormányos Katona Gyöngyi, a zentai önkormányzat oktatással, művelődéssel és tájékoztatással megbízott tanácsosa szólt az egybegyűltekhez, akik között Juhász Attila, tartományi művelődési segédtitkár, Ceglédi Rudolf, Zenta polgármestere és Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója is helyet foglalt.

— A könyvtáraknak kell felvállalniuk az olvasási kultúra népszerűsítését és az írott anyanyelv terjesztését. A család és az oktatási intézmény mellett a könyvtár feladata, hogy neveljen, tájékoztasson, és munkájával elősegítse nemcsak a felnőttek, hanem a fiatalabb korosztály általános és szakmai műveltségének a gyarapítását, serkentse az igényes olvasóvá nevelést és felhívja a figyelmet az olvasás és a könyvek fontosságára. A könyvtárnak a művelődési élet központját kell képviselnie, hiszen a könyvespolcokon olyan kincs helyezkedik el, amely nemcsak tudást biztosít, hanem rólunk, az életünkről, a mindennapjainkról szól — hangsúlyozta Kormányos Katona Gyöngyi.

A programban részt vett az Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, a Mosoly Vers- és Énekmondó Együttes, a helybeli Kokrehel Elina, Bakos Viola, Bakos Emőke, a Tallós Virág — Kalmár Erik táncospár, Utasi Árpád csantavéri mesemondó, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör leánykara, tánccsoportja és a Kócos zenekar.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..