home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Egy európaibb világban bízva
Tóth Tibor
2007.01.17.
LXII. évf. 3. szám
Egy európaibb világban bízva

Talán a választások után Kúlára is szebb napok várnakSzerbiában mindenki lázasan készül a január 21-i köztársasági parlamenti választásokra, melytől az Európához való felzárkózást, a lakosság életszínvonalának javulását várjuk. Kúlán is nagy reményekkel néznek a soron következő választás el...

Talán a választások után Kúlára is szebb napok várnak

Szerbiában mindenki lázasan készül a január 21-i köztársasági parlamenti választásokra, melytől az Európához való felzárkózást, a lakosság életszínvonalának javulását várjuk. Kúlán is nagy reményekkel néznek a soron következő választás elé, hiszen a közép-bácskai városban a politika színterén szinte egyfolytában forr a levegő.
- Kúlán az elmúlt két évben négyszer-ötször tartottak helyhatósági választást, s biztos vagyok benne, hogy ezzel csúcstartók vagyunk a szerbiai képviselő-testületek között. Itt volt elnökvisszahívás, újelnök-választás, hadd ne soroljam a többit, és a politikai helyzet most is meglehetősen labilis. A demokratikus tömb nem tud stabil többséget biztosítani a helyi parlamentben, mert rengeteg az olyan köpönyegforgató, aki hol az egyik, hol a másik oldal mellett teszi le a voksát. Sajnos, ilyen polgártársakkal, ennyire felelőtlen képviselőkkel nem lehet komolyan és felelősen kormányozni. A képviselő-testület már egy hónapja döntésképtelen, s minden valószínűség szerint a községi költségvetést sem lesz képes elfogadni, ebben az esetben pedig kényszerigazgatás várható. Ez a helyzet nem felel meg senkinek, legfőképp a polgároknak nem. Az idő múlik, a községi tisztviselők nem foglalkozhatnak a polgárok érdekeit szolgáló kérdésekkel: beruházásokkal, ipari parkok létesítésével, a külföldi tőke idecsalogatásával, az infrastruktúra javításával. A községi elnök, a demokrata párti Svetozar Bukvić megteszi a tőle telhető legnagyobb erőfeszítéseket, de gyakran meg van kötve a keze, és folyton attól kell félnie, mikor döfik hátába a kést. Remélem, hogy január 21-e után minden jobbra fordul, Szerbiában egy demokratikus, európai irányultságú kormány kerül hatalomra, a múlt erői pedig kapnak egy nagy pofont - reméljük, azt az utolsót, de azt a legnagyobbat -, s Szerbia és Vajdaság végre elindul az Európába vezető úton - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai helyi szervezetének az elnöke.
Valka azzal folytatta, hogy azért kedvező dolgokról is lehet beszélni: a városban a radikális párt soraiban éles megosztódás következett be. A múlt legsötétebb erőit tömörítő pártból kidobtak jó néhány olyan tanácsnokot, akik nem értettek egyet szervezetük felsőbb vezetőségének politikájával, s ennek következtében, ha a politikai színtérről ugyan el nem is tűnnek, de a hatásuk jelentős csökkenése várható.
Korábban beszámoltunk már róla, hogy a helyi Petőfi Brigád Általános Iskola - mely hétszáznyolcvan diákot számlál, köztük százharmincegy magyarral - igazgatónőjét, Blaskó Erzsébetet néhány hónappal ezelőtt leváltották, s helyére az SZSZP-s Ratko Miletićet nevezték ki.
- Akárcsak a községben, az iskolában is nagyon zavaros a helyzet. Az SZSZP-nek három tagja volt az iskolaszékben, holott a városban a legutóbbi választásokon ez a párt még a cenzust sem érte el. Egy olyan párt döntött az igazgatóválasztásról, amelynek nincs nagy kihatása a kúlai politikai életre. Talán nem is az a legnagyobb baj, hogy az új igazgató szocialista párti, hanem az, hogy nem folytatja azt a lendületes munkát, amelyet elődje elkezdett. Lépéseivel állandóan az iskola előbbre jutását fékezi, a volt igazgatónő által kiharcolt eredményeket feleslegesnek tünteti fel, márpedig ha egy iskola épületén a tetőszerkezetet kicserélik, új emeletet húznak rá, számítógépeket vásárolnak vagy elektronikus naplót vezetnek be, az csak dicséretes lehet.
Az igazgatónő saját igaza védelmében a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, felkereste Jeges Zoltán tartományi oktatási titkárt is, sőt a minisztériumban is járt, de kedvező eredmény még nem született ez ügyben.
- Erzsébet már huszonöt éve dolgozik az iskolában, a tanári kar hetven százaléka őt támogatta eredményes munkájáért, s mert vezetésével az iskola rohamos fejlődésnek indult. Egyesek politikai zűrzavart szerettek volna kelteni a tanintézményben, méghozzá abban a tanintézményben, amely - nyugodtan állíthatom - Kúla községben mind rendezettség, mind tanulmányi eredmény tekintetében a legjobb - tudtam meg Valka Károlytól.
A VMSZ kúlai helyi szervezetének az elnöke a választásokon való tömeges részvételre szólítja fel a lakosságot, sorsunkat ugyanis végre a saját kezünkbe kell vennünk, mivel gondjainkat, problémáinkat senki sem oldja meg helyettünk.
- Mindennap meg kell küzdenünk azért, ami nekünk jár. A demokratikus tömbbel vállvetve kell harcolnunk a bennünket megillető jogokért: többek között az iskolákban érvényesülő többnyelvűségért, az anyanyelven való iskoláztatásért és tájékoztatásért, a vajdasági magyar vállalkozók támogatásáért. Nagy szükség van a vajdasági magyar vállalkozók minél nagyobb számban való jelenlétére, mert a politikai jogok mögött gazdasági érdekeknek is állniuk kell - mondta Valka Károly.
A lendületes, mindig optimista szemléletmódú vezető a VMSZ kúlai helyi szervezetének elnöki posztján kívül a Népkör Művelődési Egyesület elnöki tisztjét is betölti. Az egyesület sikeres évet zárt: csoportjaik több rangos szemlén, versenyen vettek részt, és rendszerint elismerésekkel tértek haza.
- A Népkör Művelődési Egyesület néhány csoportja Magyarországon is vendégszerepelt, mi pedig vendégül láttuk a balatonkenesei Dalkört, mely szép élményekkel tért haza Kúláról. Ezek a baráti kapcsolatok azt bizonyítják, hogy Vajdaságban vannak jóakaratú emberek, s itt is szeretik a kultúrát. A vajdasági rendezvényeken is felléptek csoportjaink, kézimunkázóink a MIRK-en is és a vajdasági kézimunka-kedvelők kiállításán is részt vettek, és több elismerésben részesültek. Nemrégiben a Topolyán szerveztek kiállításon gyerekcsoportunk a természetes anyagokból készített betlehemmel első helyezést ért el. Kórusaink rendszeresen megjelentek a kórustalálkozókon, továbbá Kúlán tartottuk a Durindó gálaműsorának záróünnepségét, amelynek a Népkör és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség volt a házigazdája - összegezte az év eredményeit Valka Károly.
Az idei terveket felvázolva az elnök elmondta, hogy már most megkezdik a Népkör fennállása 140. évfordulójára 2008 februárjában tervezett ünnepség előkészületeit. Emellett továbbra is képviseltetik magukat a különböző helyi rendezvényeken, táborokban, de a tervek között külföldi utak is szerepelnek, ennek megvalósulása azonban elsősorban a pénzügyi helyzettől függ.
Persze, jelentős javulás e téren is csak akkor várható, ha az országban január 21-én a demokratikus erők győzedelmeskednek, s az országot hátrahúzó ,,erők" vereséget szenvednek. Ennek érdekében éljünk állampolgári jogunkkal, s minél többen járuljunk az urnák elé, hogy január 22-én már egy európaibb országban köszönthessük a reggelt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..