Dúrmoljunk januárban!
Dr. Csermák Zoltán
2022.01.10.
LXXVII. évf. 1. szám
Dúrmoljunk januárban!

Téli népzenei tábor Délvidéken

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet negyedik alkalommal rendezte meg Tóthfaluban januári népzenei táborát. A jeles eseményt ismét kiemelt érdeklődés övezte.

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet ismét megrendezte január 2–6. között Tóthfaluban a Dúrmoló Téli Népzenei Tábort. A találkozó vezérfonala ezúttal sem változott: a vajdasági népdalok megismerése csoportokban, és a közös éneklések alkalmával. Emellett a vonósok, hegedűsök, brácsások, nagybőgősök foglalkozásain három, a népi énekeseknél két korcsoportban folyt a munka. A szervezők fontosnak tartották a citerások és tamburások bevonását a közös zenélésekbe, ennek nyomán az ifjú zenészek megismerték egymást és barátságok is szövődtek.

A tábor immár hagyománnyá vált, és kialakult a visszajárók népes köre – beszél a részletekről Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa.  Ők, akik elviszik jó hírünket, így a meghirdetés utáni órákban egy tucat jelentkező iratkozott fel a listára, a kilencvenfős, limitált létszám hamar betelt. Ebbe természetesen a tizenegy oktató és a két nevelő is beleszámít. Az idei évben távolabbi tájakról, Újvidékről, Muzslyáról, Temerinből is fogadtunk vendégeket. Az érkezők hamar összeszoktak, ez köszönhető a jó társaságnak, a már említett ’törzsgárdának’, az elkötelezett oktatóknak és a tóthfalusi házigazdák vendéglátásának.  A mostani táborban a vonósok, ezen belül a hegedűsök voltak túlsúlyban, mintegy harmincan lehettek velünk a legkisebbektől a tapasztaltabb zenészekig. Oktatásukat a Fokos zenekar, valamint a Juhász zenekar tagjai vállalták magukra. Az ismert zenészek visszatérőek a találkozókon és szívesen osztják meg tudásukat és tapasztalataikat a gyerekekkel.”

A közös munka során egyéni konzultációra is nyílik lehetőség, s a zenélés mellett hagyományos mesemondókat is hallgathattak az egybegyűltek.

A tábor idei különlegessége a nyugat-bácskai népdalanyag megismerése volt. A vidéken Dunántúlról, Sárközből érkezők telepedtek le, s dallamkincsüket is magukkal hozták, aminek különlegessége a hangnemváltó dunántúli terc. Minden este vendégzenekarok látogattak a táborba, így a jó hangulat is biztosított volt.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Kárpát-medence rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..