home 2024. február 26., Géza napja
Online előfizetés
Díjak, oklevelek, elismerések sora
HAJNAL Árpád
2007.07.18.
LXII. évf. 29. szám
Díjak, oklevelek, elismerések sora

Fridrik KláraA magyarországi Város- és Faluvédők Szövetsége képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdetett Gyermekek az épített és a természeti környezet védelméért címmel. Vajdaságból egyedül Fridrik Klára, a zombori Testvériség-egység Általános Iskola második osztályos tanulója küldte el...

Fridrik Klára

A magyarországi Város- és Faluvédők Szövetsége képzőművészeti és irodalmi pályázatot hirdetett Gyermekek az épített és a természeti környezet védelméért címmel. Vajdaságból egyedül Fridrik Klára, a zombori Testvériség-egység Általános Iskola második osztályos tanulója küldte el pályaművét, s igen szép sikert aratott. A térségünket képviselő kisdiák munkája - amely egy fogalmazásból, rajzból és fotóból állt - a saját kategóriájában kiemelt első díjban részesült.
Klárikának felejthetetlen élményben volt része Budapesten. Személyesen vehette át a kitüntető elismerést a művelődési minisztertől a Budavári Palotában, a Budapesti Történeti Múzeum Királypincéjében, ahol kiállítás nyílt a díjazott művekből. Az elismerő oklevél, az ajándékkönyv és a vásárlási utalvány mellé jutalomként - a többi győzteshez hasonlóan - Fridrik Klárika is meghívást kapott a Szövetség nyári, egeralji táborába, ahol két héten át biztosítottak számukra tanító- és szórakoztató foglalkozást.
Ez volt tehát a kezdet, mégpedig nem is akármilyen.
- Ötször vettem részt ezen a nemzetközi pályázaton és mindig nyertem, egy ízben az osztálytársaimmal együtt. Ennyire fontos számomra a környezetvédelem. A képzőművészeti pályázatokon is ezzel a témával foglalkoztam. Budapesten egyebek között az állatkertben is volt díjátadás. Nagyon fontos volt számomra 2003-ban a Magyarságismereti mozgótábor, amire Magyarország területén került sor. Ennek köszönhetően sikerült megismerkednem az anyaországgal. Ez a tábor egyébként azzal járt, hogy tagja lettem a Rákóczy Családi Körnek - közölte velünk beszélgetőtársunk. Az eddigiek során részt vett a képzőművészeti, irodalmi, történelmi pályázatokon, szavalóversenyeken, de nem maradt el számára az elismerés a fafaragók vetélkedőjén sem...
A kitűnő tanulmányi eredménnyel befejezett általános iskola után következett a középiskola. Több lehetőség is adódott számára, végül is a gimnázium mellett döntött. A harmadik osztályt fejezte most be színkitűnő eredménnyel. Természetesen azóta sem szakított a különféle pályázatokkal, tudásfölmérőkkel, irodalmi műsorokban való föllépésekkel, a zombori Magyar Polgári Kaszinóban történő eseményeknek is tevékeny részvevője. Unatkozni még véletlenül sem ér rá Klárika. Mint elmondta, igencsak érdekli a történelem, főként a magyar történelmi témák. De természetesen más területeken is egyre otthonosabban mozog, sokoldalúsága valóban dicséretre méltó.
Amikor arról faggatom, hány díjat, oklevelet, elismerést is vett át az eddigiek folyamán, mosolyogva válaszolja, hogy nem tudja pontosan, de több tízről van szó. Azt is elárulja, hogy mindegyik díjátadáson nem is vehetett részt. Természetesen az idei esztendőben se idegenkedett a különféle pályázatoktól, vetélkedőktől. De - tegyük hozzá: igen szerényen - csak három díjat említ meg. A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén, Óbecsén Fridrik Klára harmadikos gimnazista Mesevirág című fafaragásának ítélte a képzőművészeti zsűri a harmadik díjat ötven pályázó mintegy kétszáz pályamunkája közül.
A padéi Takáts Raffael Magyar Kultúrkör Keszég Károly újságíró, a Napló hetilap főszerkesztőjének emlékére az idén is meghirdette a Közegellenállás című jeligés riportpályázatot, amelyre 38 munka érkezett. A három helyezett mellett két pályaművet érdemesített könyvjutalomra a tollnokokból és a tavalyi pályázat győzteséből álló zsűri, és köztük az egyik Frikrik Klárának Műsor a megmaradásért című riportja, amelyben a nyugat-bácskai ,,fogatozás' négy évtizedes történetének fölidézése mellett az idei Ötösfogatról tudósít, megszólaltatva a nemesmiliticsi, bácsgyulafalvi, bezdáni, csonoplyai és zombori részvevőket.
Doroszlón az idén is kiírták a Herceg János novellapályázatot. Három pályázó között egyformán megosztott díj volt, Fridrik Klára is megkapta. Ott jártunkkor még nem volt ismeretes a VMDP ifjúsági tagozatának Szülőhelyem magyar emlékei című esszépályázatának eredménye. Vendéglátónk egyébként ezen is részt vett.
Nem hiányzott a Magyar Polgári Kaszinóban zajló eseményekről sem, különféle műsorokban szerepelt az idén is. Nagyon szeret szavalni, több alkalmi rendezvényen is föllépett versekkel, de tagja volt az Ötösfogat rendezvény zombori gárdájának is. Jelen volt Zombor testvérvárosában, Baján is a trianoni megemlékezésen.
- Még egy tanév és itt a pályaválasztás. Hogyan tovább?
- Először Esztergomra gondoltam, végül azonban valószínűleg amellett fogok dönteni, hogy itthon tanulok tovább, mégpedig Újvidéken. A tavaszi szünetben barátnőimmel már jártam Újvidéken, megnéztük a minket érdeklő egyetemeket és úgy gondolom, a Bölcsészeti Karon magyar média szakon fogok fölvételizni. Elsősorban a televíziós újságírás érdekel.
Ami az érdeklődési körömet illeti, szeretek olvasni, faragni, rajzolni, karikatúrát készíteni, festeni, kirándulni, a természetben lenni, úszni, zenét hallgatni, kötni, varrni, ruhát tervezni és hétvégeken mindenképp nagyokat bulizni a barátaimmal. Szinte minden érdekel, csak van, ami jobban, és van, ami kevésbé. Aktív tagja vagyok a Kaszinó ifjúsági csoportjának - hangzik a csöppet sem szokványos és mindenképpen őszinte válasz. - Örülök különben, hogy itthon maradtam, mert úgy érzem, a zombori gimnáziumban megkaptam és megkapom azt az alapot, amihez szükségem lesz a továbbtanuláshoz. Néha nagyon kiakaszt a sok tennivaló, de ezzel biztos más is így van - teszi hozzá.
Hogy számára milyen az idei nyár? Éppen ott jártunkkor készült Bezdánba szavalni az ottani fiatalok irodalmi estjén, aztán következett a gombosi búcsú igen gazdag programmal. A napokban érkezett haza a németországi Altöttingenből. Ott töltött egy hetet egy nagyszabású nemzetközi rendezvényen, hála a zombori Német Egyesületnek. Utána következik néhány nap a szomszéd falvakban: Bácskertesen, Bezdánban, talán Doroszlón és Szilágyin, majd strandolás a Ferenc-csatorna partján, a Duna-Tisza-Dunán Bácskertesnél, majd Bezdánnál a Korlátoson. Utána következik a zentai ,,nagy buli'.
- Augusztusban a barátaimmal nemesmiliticsi szervezésben a franciaországi Taizébe utazunk, egy hetet töltünk ott elmélkedéssel, lelki elmélyüléssel, istentisztelettel, meg persze ismerkedünk a világ minden tájáról érkező korunkbeliekkel... Odafelé megnézzük Canes-t, Monte Carlót stb., visszafelé pedig Prágát és Pozsonyt. Hát, remélem nem fogok unatkozni.
Klárika, ebben egészen biztosak vagyunk...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..