home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Csókai pástétom Oroszországba?
(Tha)
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Csókai pástétom Oroszországba?

Miután a csókai húsgyárat 2005-ben, a csődeljárás után megvásárolta egy verbászi magáncég, az új gazda többször is megkísérelte beindítani a termelést, de egyik kezdeményezése sem bizonyult hosszú életűnek. Az üzemi termelés jelenleg is stagnál, pedig 2006-ban a Tartományi Fejlesztési Alap százmillió dinárral járult hozzá a kezdéshez.

Az egykor számos csókai és környékbeli családnak munkát adó vállalat iránt mostanában egy orosz befektetői csoport érdeklődik. Képviselőik március végén az észak-bánáti településen jártak, és megerősítették: jelentős összegű — 14 millió eurós — beruházással újra szeretnék indítani a termelést, kifizetik az adósságokat, és bővítik a felszerelést. Terveik szerint teljes egészében az orosz piacon értékesítik a gyár termékeit, kezdetben csak 200 grammos pástétomot gyártanának. Szándékukról írásban is értesítették a többségi tulajdonost, a verbászi Golia Impex Plus céget, majd a stratégiai partnerszerződés aláírására is sor került.
A hírek szerint az orosz partner megtartaná az egykor híressé vált Csóka terméknevet, ezenkívül a csomagolás formája és a feliratozás módja is maradna a régi. Terveik között szerepel még a bioelektromos energia előállítására szolgáló berendezések felszerelése a húsüzem területén. A folyamatos üzemeltetéshez mintegy kétezer termelővel, állattenyésztővel és nyersanyag-beszállítóval kötnének együttműködési szerződést, valamint silót és takarmánykeverőt is szeretnének építeni.
A szerződés aláírásával az orosz befektetői csoport többségi tulajdonos lesz, átvállalja a volt munkások elmaradt bérének kifizetését, és kezdetben mintegy 150 dolgozót alkalmazna.
Csókán, ahol egyébként hatalmas a munkanélküliség, a lakosság nagy reményeket fűz a húsgyár május közepére beharangozott újraindításához. Több száz jelentkező izgatottan várja, hogy kik lesznek azok a szerencsések, akik elhelyezkedhetnek az üzemben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..