home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Csodálatos űrutazás — képzeletben
Molnár Krekity Olga
2014.06.18.
LXIX. évf. 25. szám
Csodálatos űrutazás — képzeletben

Budapest nevezetességei nagy kihívás elé állítanak minden (át)utazót, kirándulót. Érdeklődési körtől, életkortól, zsebpénztől függetlenül is fejtörést okozhat, hogy épp merre tartsunk, mivel üssük el tartalmasan az időt. Egy családi vagy társas kiruccanás alkalmával pedig még tüzetesebben át kell böngésznünk a műsorkalauzt, hogy felnőtt és gyerek egyformán kedvét lelje az adott helyen és az adott pillanatban anélkül, hogy számottevő anyagi kiadásban lenne részünk.

Amolyan „visszajáró lélekként” már sok-sok csodáját láttam a fővárosnak, noha, elismerem, szívem mindig inkább a színházak felé húzott, mint, mondjuk, egy visegrádi hajóút felé, de az évek hosszú során azért keresztül-kasul bejártam Budapestet. Gondoltam... Amíg a vajdasági nagycsaládosokkal be nem tévedtem a Planetáriumba. Mi tagadás, most is húzódoztam az űrkalandtól, noha már régóta tudok a Népligetben álló objektumról (1977. augusztus 20-án adták át a nagyközönségnek). A csillagos égbolt látványossága engem másutt, mondjuk, falusi éjszaka egy szénakazal tetején varázsolna csak el... Az univerzum szabad szemmel nem látható „lakói” pedig mind-mind hidegen hagynak. Persze ez is olyan dolog, mint némelyeknél a spenót: nem szeretem, mert nem is tudom milyen az íze, sohasem kóstoltam...

Ha már egy autóbusznyi ember „beveti” magát a Planetáriumba, te sem maradhatsz veszteg, nemde? Örökre furdalna a kíváncsiság, vajon mit láthattak... Hát ennek a csodálatos ösztönömnek köszönhetően jutottam el a nevezetes intézménybe. Nem bántam meg. Azóta is fel-felidézem néha azt a képzeletbeli repülést, csodálatos űrutazást, amelyet ott az egyórányi, jól előkészített csillagászati földrajzórán átélhettem. Hatvan perc alatt többet tudtam meg Földünkről, mint az általános és a középiskolai tananyagból.

A didaktikus szövegkeretet egy pofonegyszerű, de lenyűgöző sztori adta. Sok év után visszatér a Földre egy űrhajó, melynek fedélzetén olyan gyerekek utaznak (nem marslakók, hanem valahol az univerzumban született földi lények), akik még soha nem látták az emberiség igazi otthonát. Hazafelé tartva a szülők afféle útikalauzként elmagyarázzák a látottakat: a nap- és a csillagrendszert, bemutatják a Föld körül kerengő bolygókat, a Hold mozgását, a hold- és a napfogyatkozás titkát, az évszakok és az éghajlati övek kialakulásának rejtélyét... Közben „űrhajónk” hol erre, hol arra billen, mozog körülöttünk a világ, már-már azt hiszem, tengeribeteg lettem, a gyomrom ugyanúgy jelzi az irányváltásokat, mintha tényleg, mondjuk, egy Apollón volnék. (Az égitestek mozgását felgyorsítva láthatjuk a Planetáriumban. Bonyolult fogaskerékrendszer gondoskodik róla, hogy e mozgások a valóságnak megfelelő sebességarányokkal történjenek). Persze a tudat is rájátszik a látottakra... Immár nagyokat sóhajtozunk, mélyeket lélegzünk, s szívdobogva várjuk a „landolást”. Bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha az Utazzunk a Marsra! vagy a Leszállás a Marsra című oktatófilmet választottuk volna... Esetleg a Bolygóközi társasutazást... Netán a Földönkívüliekkel való találkozást... (melyet a programfüzet különben is csak felnőtteknek ajánl!).

A Népligetben a „csoda” mindennap megismétlődik: úgy érezheti itt magát az ember, mintha a valódi csillagos égbolt alatt ülne a Planetárium csaknem 1000 négyzetméteres kupolája alatt. Az élmény tökéletes. A látványról a különleges vetítőműszer, a planetáriumgép, valamint a több mint félszáz kiegészítő effektusvetítő és speciális vetítő gondoskodik. A műsorok szórakoztatóak, de egyúttal tanítanak is. A nagyjából egyórás előadások a tudományos ismereteket egy-egy keretjátékban, dramatizálva, zenei aláfestéssel és számtalan gyönyörű diakép vetítésével, videofilmrészletekkel tálalják a látogatók elé.

A TIT Budapesti Planetárium ismeretterjesztő, független civil szervezetként, kiemelten közhasznú egyesületként működik, és a Planetáriumon kívül az Uránia Csillagvizsgáló is hozzá tartozik. Eldöntöttem, legközelebb ott kötök ki, elmegyek egy távcsöves bemutató órára, amelyet minden hétfőn és csütörtökön tartanak sötétedés után. Derült idő esetén a 105 éves Heyde távcső segítségével leshetem meg például a Göncölszekeret, a Sarkcsillagot és sok más ragyogó gyönyörűséget.           

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..