home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Csernyeiek találkozója és falunap
NAGY Erzsébet
2013.08.07.
LXVIII. évf. 32. szám
Csernyeiek találkozója és falunap

Július 26-a és 28-a között tartották meg a Csernyeiek 18. Találkozóját és a Falunapot. A háromnapos ünnepségsorozatra az elszármazott csernyeieken kívül vendégek érkeztek a testvértelepülésekről, Nagyszénásról és Erdélyből, Dózsa György községből, valamint jelen voltak a fábiánsebestyéni tűzoltóegyesület képviselői is.

Július 26-án nagyon jól sikerült könyvbemutatóval kezdődött az ünnepség. Szilágyi Mária fiatal magyarcsernyei építész Fényben és árnyékban című könyvével ismerkedett meg a szépszámú közönség. A könyv Magyarcsernye építészetének fénykorát és hanyatlását mutatja be, és Csányi Mihály nyugalmazott tanár, Mirjana Đekic, a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet néprajzkutatója és Biacsi Antal, Szabadkán élő elszármazott magyarcsernyei méltatta. Biacsi Antal kiemelte, hogy a 200 éves településnek voltak és vannak értékei, melyeket illik megőrizni. Ennek ékes bizonyítéka Szilágyi Mária munkája. Ez a könyv ott kellene, hogy legyen minden magyarcsernyei könyvespolcán. A könyvbemutató után a helyi közösség tanácsa tartott díszülést, melyen Bicók Tibor tanácselnök és Iszlai Tibor, az erdélyi Dózsa György község polgármestere aláírta a testvér-települési szerződést — így a magyarországi Nagyszénáson és Bakonycsernyén túl most már a Székelyföld kapujában fekvő községgel is testvéri kapcsolata van a közép-bánsági településnek.

Július 27-én, szombaton megtartották a Csernyeiek klubjának ünnepi, 18. ülését, melyen helybeliek, elszármazottak és a vendégek vettek részt. Az ülés előtt a megjelentek megtekintették a kézimunka-kiállítást, majd az alkalmi műsorban citerajátékkal és néhány szavalattal bemutatkoztak a helybeli fiatalok. Szekula István, a klub munkaelnökségének elnöke üdvözölte a vendégeket, majd Halász György, a klub elnöke mondott ünnepi beszédet. Bicók Tibor, a helyi közösség tanácsának elnöke röviden beszámolt a faluban zajló eseményekről. A közös ebédet a vadászcsárdában tartották. Délután sor került az utcák közötti kisfocitornára, majd a Szent Ágota-templomban Szemerédi Pál helybeli plébános ünnepi szentmisét tartott. Este Anna-bálban tölthettek feledhetetlen perceket a vendégek, a focipályán pedig a zentai DJ Noyz és az újvidéki DJ Groover (Radio AS) lemezlovas hajnalig szórakoztatta a közönséget. 

Csernyeiek találkozója és falunapVasárnap a helybeli Hagyományápoló Egyesület szervezésében pörköltfőző versenyt rendeztek a futballpályán, és egész napos szórakoztató program várta az érdeklődőket. Az Ifjúsági Klub szervezésében ügyességi játékokat tartottak a gyerekeknek, és megrendezték a III. Délvidéki Parasztolimpiát is. A helyi Önkéntes Tűzoltótestület bemutatója után kezdetét vette a művelődési műsor, melyen felléptek a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület tagjai, a tordai táncosok, a magyarittabéiek, a hetiniek, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör tagjai és a bácsfeketehegyi néptáncosok. Késő este lemezlovasok és a törökbecsei Playboys együttes szórakoztatta a megjelenteket.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..