home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
,,Csendes estéken leülni veletek''
(mko)
2012.04.18.
LXVII. évf. 16. szám
,,Csendes estéken leülni veletek''

Szülőfalujában ma már kevesen ismerik. Korántsem volt olyan népszerű, mint Csépe Imre. Nevét egy utca és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének rendezvénye, a Dudás Kálmán Nemzetközi Versmondó Találkozó őrziDudás Kálmán 1912-ben született Kishegyesen. Általános iskolai tanulmányai után...

Szülőfalujában ma már kevesen ismerik. Korántsem volt olyan népszerű, mint Csépe Imre. Nevét egy utca és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének rendezvénye, a Dudás Kálmán Nemzetközi Versmondó Találkozó őrzi

Dudás Kálmán 1912-ben született Kishegyesen. Általános iskolai
tanulmányai után a verbászi gimnáziumba járt. Szülei papi pályát szántak neki, el is küldték a diakóvári (đakovói) szemináriumba, de nem volt maradása. Zágrábba utazott, és végül ott diplomázott gyógyszerészként 1935-ben. Később a travniki tiszti iskolát is elvégezte, hadnagyi rangot szerzett. Már középiskolás korában megjelentek első versei és műfordításai a Vajdasági Írásban, a Bácsmegyei Naplóban, az újvidéki Reggeli Újságban, majd a Kalangyában. Az erdélyi irodalmi lapoknak is írt. 1935 és 1944 között gyógyszerészként dolgozott Csáktornyán, majd a II. világháború idején hazatért szüleihez. Noha a szocialista eszmék elkötelezettje volt, soha sem lépett be a kommunista pártba. Hogy elkerülje az 50-es évek politikai viharát (és Goli otokot), 1948-ban Budapestre költözött, ahol meg azzal gyanúsították, hogy jugoszláv kém, és börtönbe csukták másfél évre. Szabadulása után az irodalomnak szentelte életét. A délszláv irodalom (Krleža, Ivo Andrić, Oskar Davičo...) egyik legjelesebb ismerője és fordítója. Munkásságáért 1971-ben megkapta a szerb PEN Club díját, 1978-ban pedig a horvát Julie Benešić-díjat is.
Megjelent kötetei: Déli szél (versek, Szabadka, 1930), Vád helyett (versek, Bp., 1941); Szederillat (25 év verseiből, Bp., 1961); Percek pillaközén (versek, Bp., 1975); Sugaras evezőkkel (versek, Bp., 1971); Kettős szélárnyék (versek, Bp., 1981).
Az irodalomtörténet Dudás Kálmánt a Nyugat nemzedékét követő költők közé sorolja. Formavilága impresszionista. Időmértékes, jobbára jambikus verseket írt, melyekben mindenekelőtt a festői hatások váltak az árnyalás eszközeivé. Verseinek az egyik fő témaköre a szülőföldhöz való ragaszkodás és szeretet. A kishegyesi táj ihlető hatása később még jobban nyomon követhető költészetében. De a szülőföld Dudás Kálmán számára nemcsak a tájat vagy az ifjúkort idézte, hanem a szellemi horizontot is jelentette. Talán ezzel magyarázható, hogy a pesti kritika igazából sohasem fogadta el költőként, líráját, formaérzékét, technikai tudását kisszerűnek ítélték meg, s inkább műfordítói tevékenységét hangsúlyozták.
,,Dudás Kálmán tehetsége, szerencsés helyzete, tartalmi gazdagsága, amit a Délvidék adott táji és szellemi hatásaival, egyénibb szerepbe és sajátosabb helyre vihette volna a költőt. Ahogy Tompa László Erdély, úgy ő -- és egyedül ő! --a Délvidék költője lehetett volna. Ez pedig több mint a Nyugat egyébként kitűnő fiataljaival kórust alakítani... Dudás Kálmán az a költő, aki a Délvidéket, ezt az egészen sajátos geográfiai és szellemi egységet ki tudta volna fejezni. S akkor szülőföldjéről lépett volna ki, mint hódító, nem pedig Budapestről tért volna vissza, hogy megcsodáljuk'' -- írta róla Herceg János, majd hangsúlyozta: ,,A kor költészetének együttesébe beállni jó, emberi és irodalmi szempontból is dicséretes, mert csak így vihetők diadalra azok az eszmények, amelyeket a háború utáni magyar fiatalság vállalt magára. A magatartással azonban még nem kellett volna átvenni a modort és hangot is. Reméljük azonban, hogy Dudás Kálmán fejlődésében ez az eltérés a hazai tájakról nem végleges. Hogy előbb-utóbb maga is belátja, ennyi gazdagságot és költészetében az egyéni, mindenki mástól megkülönböztető elemeket nem szabad könnyelműen feladnia. Mert csak ezekkel juthat az őt megillető magasabb helyre és csak így maradhat a mienk.''
Az irodalmi esten megjelenteket Vörös Julianna, a kishegyesi könyvtár igazgatónője üdvözölte. A költő munkásságát, életútját Papp Imre, a Magyar Szó újságírója méltatta. A 75 éves Vígh Rudolf pedig gyermekkori élményeit idézte fel: mikor és hogyan találkozott tízéves korában a költővel, hogyan várták haza Dudás Kálmánt 1962-ben Illyés Gyula és Veres Péter társaságában...
,,Galambszemű, nagyon szelíd, barátságos ember volt Dudás Kálmán, noha a későbbiek folyamán azt is hallottam egykori tanítványaitól, pl. Németh Istvántól, hogy a topolyai gimnáziumban kíméletlenül nyírta a hegyesi fiatalokat. Később ő volt az, aki Csépe Imrét is eltanácsolta a versírástól. Hosszú időre nekem sem volt ínyemre a rímfaragás, miután az egyik költeményemet jól megkritizálta. Következetesen ragaszkodott az időmértékes verseléshez, a jambushoz, hexameterhez, a görög strófákhoz. Legkedvesebb költője József Attila volt. Szinte bálványozta őt. Egy József Attila-kötetet lobogtatott a kezében akkor is, amikor a kishegyesi vasúti töltésen legeltette a teheneket, s én Csépe Imre társaságában mentem őt megismerni. Nagyon termékeny irodalmár volt, hét verseskötetén túl mintegy harminc kötetnyi fordítása jelent meg, és csaknem ötven tankönyv társszerzőjeként ismert. Annak idején ő lopta be olvasókönyvünkbe Ivan Goran Kovačić Tömegsír című versét is'' -- emlékezett Vígh Rudolf, aki többek között elmesélte azt is, hogy saját szemével látta Zágrábban, az ottani Ady Endre Kultúrkörben azt az emléktáblát, amelyen ez állt: ,,Itt járt Dudás Kálmán, a magyar irodalom kiemelkedő alakja, aki Miroslav Krleža leghitelesebb fordítója''.
A költészet napi műsorban láthattunk egy vers-filmet is Hajvert Ákos rendezésében, amelyben Bojko Andrej, Dudás Nikolett és Lengyel Ágnes -- az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákjainak tolmácsolásában néhány Dudás Kálmán-vers is felcsendült.
















 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..