home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Civil központ az összetartozás jegyében
Hodolik Boglárka
2021.06.11.
LXXVI. évf. 23. szám
Civil központ az összetartozás jegyében

Megemlékezést tartottak Gunarason a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A jelenlévők szentmisén vettek részt a helyi Kisboldogasszony római katolikus templomban. Ezután az országzászlótartó emlékműnél a Dózsa György Általános Iskola és a József Attila Művelődési Egyesület műsora következett, majd átadták a múlt évben befejezett civil központot.

Zsolnai István gunarasi plébános prédikációjában arra mutatott rá, hogy a jövő építésében mindenkinek feladata van.

— Tudnunk kell, honnan származunk, milyen értékeink vannak, mit képviselünk, mi az anyanyelvünk, mi az, ami magyarrá tesz bennünket, akár a határon belül, akár azon túl, és ezt kell továbbvinni, továbbadni. Arra kell törekednünk, hogy eggyé kovácsolódjunk, erősítsük önmagunkat, és ezáltal nemzetünket.


A szentmisén

Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere elmondta, az önkormányzat minden évben Gunarason emlékezik meg a nemzeti összetartozás napjáról. Azért itt, mert a település rendkívül összetartó közösség. Ennek köszönhetően épült meg 2020-ban a civil központ is. A létesítményt a múlt évben a járványhelyzet miatt nem tudták átadni rendeltetésének, de bíznak abban, hogy minden hamarosan visszatér a megszokott kerékvágásba, és élettel tölthetik meg az objektumot.

Csorba Ottó tanácselnök hangsúlyozta, a gyerekeket azért vonták be a megemlékezés programjának előkészítésébe, mert ezáltal megismerhetik a múltjukat, és olyan tapasztalattal gazdagodnak, amelyet továbbadhatnak az utánuk következő generációknak is.


Részlet az ünnepi műsorról

— Büszkének kell lennünk arra, hogy Gunarason ez a megemlékezés létrejöhet. A helyi közösség épülete előtt álló országzászlótartó az egyetlen olyan a Délvidéken, amelyet a magyarok emeltek az 1942. évi bevonulás után. Ezt az emlékművet sokáig nem tudtuk úgy gondozni, hogy ne tűnjön provokációnak, tehát nagy előrelépés, hogy ezt a rendezvényt megtarthatjuk előtte. Az eseményre mindig egy nappal előbb gyűlünk össze, így hangolódunk rá június 4-ére, és bízunk abban, hogy ez tradícióvá válik.

Az ünnepélyes átadó után Zsolnai István plébános megáldotta a civil központ új termét.

A civil központ átadója: Kovács Viktor, az Univerzum Ifjúsági Klub elnöke, Szatmári Adrián, Topolya polgármestere és Csorba Ottó tanácselnök

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..