home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Civil fórum a kisoroszi Tájházban
monaRa
2013.02.13.
LXVIII. évf. 7. szám
Civil fórum a kisoroszi Tájházban

A vajdasági magyar civil stratégiáról szóló tervezetét 2012 májusában fogadta el a Magyar Nemzeti Tanács, decemberben pedig megnyitotta négy központját. A zombori, a szabadkai, a zentai és a kisoroszi az idén januárban kezdte meg működését.

A MNT Civil Konzultatív Testületének tanácskozásán elhangozott: intézményesített tanácsadó és kommunikációs hálózat létrehozását tervezik. Az intézményfejlesztés legfőbb célja a civilek közötti együttműködés és kommunikáció elősegítése. Aktív civilszervezetek nélkül nem beszélhetünk erős helyi közösségekről, érdembeli  közszolgáltatásokról. A civilszervezetek a civil társadalom intézményei, a társadalom életképességének fontos mutatói, munkájukkal hozzájárulnak az adott közösségek megerősítéséhez.
Az Észak-Közép-Bánáti Civil Központ nemrégiben fórumot tartott Kisoroszon három község több mint harminc civilszervezetének képviselői részvételével. A Torontál Magyar Oktatási Művelődési és Ifjúsági Központban megtartott összejövetel vendége dr. Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke, illetve a Civil Konzultatív Testület elnöke volt. Előadásában felvázolta a stratégia lényegét és működését, valamint bemutatta azokat a felméréseket, amelyeket látogatásaik során végeztek az elmúlt években. Vajdaságban mintegy 500 civilszervezet működik — ez kevesebb, mint a szerbiai átlag. A szórványban inkább művelődési egyesületek működnek.
A fórumon jelen volt Harmat Éva könyvelő. A leginkább civilszervezetek könyvelésével megbízott szakember az új törvény előírásaival kapcsolatban adott hasznos tanácsokat az egybegyűlteknek.
Talpai Sándor, a Torontál Központ elnöke kifejtette: a legfontosabb feladat kijelölni a célokat és megkezdeni a csoportmunkát. Mivel a szórványközösség többszörösen is veszélyeztetett közösség, az ő területükön a legsürgetőbb a központok megteremtése, a magyarság fogyatkozásának megfékezése érdekében. A civileknek Észak- és Közép-Bánságban közös erővel kell kidolgozniuk egy stratégiát, a nemzetközi pályázatokon való részvételhez viszont partnereket kell keresniük az anyaországban. 
Az Észak-Közép-Bánság koordinátorának, irodavezetőjének, Mészáros Izabellának a feladata a szervezetek közötti kapcsolattartás, pályázatok figyelemmel kísérése, rendszeres kommunikáció, közös programok szervezése.
A fórumok ezentúl is folytatódnak, községenként találkoznak majd központ illetékesei a civilszervezetekkel, hogy rámutassanak mind az eredményekre, mind   a hibákra.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..