home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Büszke vagyok arra, amit elértünk”
Tóth Lívia
2020.06.12.
LXXV. évf. 24. szám
„Büszke vagyok arra, amit elértünk”

Az idén húszéves Juhász Zenekarnak eddig hét önálló lemeze jelent meg: A juhászok így élnek (2007), Heje-huja vigalom (2009), Jubileum (2010), Köszöntő (2013), Jó helyen vagyunk itt… (2014), 13 (2016), Mulassunk (2018). Az alábbi interjúban természetesen a Kárpát-medence egyik legismertebb népzenei együtteséről is szó lesz, hiszen Juhász Gábort másként nem is lehetne bemutatni.

Mivel beszélgetőtársamról a népzenei tevékenységén kívül mást is szerettem volna megtudni, elsőként a következő kérdést tettem fel neki: Ki vagy te, Juhász Gábor?


Juhász Gábor

— A közösséget és a hagyományokat tisztelő, konzervatív gondolkodású, családcentrikus embernek tartom magam. A Juhász Zenekar vezetője, a Pannon TV újságírója, a Közügyek című műsornak a felelős szerkesztője vagyok.

Nyugodtan mondhatom, hogy a Juhász Zenekar az én gyerekem, hiszen én hoztam létre két évtizeddel ezelőtt, amikor még mindannyian jóval fiatalabbak voltunk, én például húszéves. Az egész életemet átjárta a népzene, melynek rengeteget köszönhetek: barátságokat, utazásokat, világnézetet. Nagyon sokat tanulhatunk abból, ahogyan a régi zenészek, a régi emberek gondolkodtak. Ez mind rárakodott arra, amit otthonról, a családból hoztam, mert én azt nagy kincsnek tartom: a nagyszüleim tanyáját, a közös vasárnapi ebédeket, a család összetartó erejét. Nekem is van saját családom, a feleségem és a kisfiam, akik nagyon fontos szerepet töltenek be a mostani életemben. Korábban állandóan rohantam, de ez a néhány hónap kényszerszünet még inkább megtanított értékelni a családommal eltöltött időt. A kisfiammal rengeteget játszottunk, sok dalt tanultunk, két és fél éves, és már szívja magába ezeket a dolgokat. Nos, ez mind én vagyok.

* Honnan, kitől örökölted a népzene iránti szeretetet?

— A népzene mindig jelentős helyet kapott a mi nagy családunkban, a nótázás, az éneklés benne volt az életünkben. Apukám tordai származású, amikor még a régi Renault 4-essel mentük a faluba meg Becskerekre, mert ott is éltek rokonok, végigénekeltük az utat. Az öcsémmel, Gyulával már gyermekkorunkban sok népdalt ismertünk, de intézményes keretek között későn kezdtünk el ezzel foglalkozni. Zeneiskolába soha nem jártam, valamikor régen a gitározást magánórákon tanultam három-négy éven át. Tizenhét-tizennyolc éves voltam, amikor a nagynéném és a férje rábeszélésére — a Soós házaspár, akik Szöllősy Vágó Laci bácsiékkal megalakították az egykori Ballangó együttest — bementem a Népkörbe egy próbára, majd egy fellépésre. Aztán a tóthfalusi népzenei táborban láttam, hogy a népzenét nemcsak az idősebbek, hanem nagyon sok fiatal is műveli. Akkor már az öcsémet is bevontam, egyre többször hallgattunk népzenét. A Népkörben tamburán kezdtünk játszani, de amikor megismertük a vonós zenét, és rájöttünk, hogy azokon a hangszereken sokkal több tájegységnek a dalait lehet muzsikálni, váltottunk, én hegedűre, az öcsém brácsára. 2000 májusában alakult meg a Juhász Zenekar, a bőgősünk Szabó Ottó volt. Ez abban az időszakban történt, amikor a Csalóka zenekar kint volt Erdélyben, a Szökős együttes pedig Lajkó Félixszel muzsikált, ezért azonnal sokfelé hívtak bennünket, pedig még nagyon kezdők voltunk. Az akarat azonban megvolt bennünk, jó hangulatot tudtunk teremteni, és gyorsan népszerűek lettünk. Mivel Ottó egyedül vezette a családi gazdaságot, egy idő után nem tudta vállalni a zenekar sokasodó kötelezettségét, akkor jött Dvorácskó Szebasztián, és azóta ő a bőgősünk. Vass Endre — Pasi barátunk (hegedű), valamint Ölveczky Tamás (fúvós hangszerek) is csatlakozott, így állt össze a mostani zenekar.

* Hogyan értékelnéd az elmúlt húsz évet?

— Amikor összeállt ez az ötös, még inkább elindult velünk a szekér. A Juhász Zenekar szolgálatot teljesít, igyekszünk a megrendelésnek eleget tenni. Kiszolgáljuk a közönséget, hiszen ez volt a régi zenészek feladata is. Érkeztek az elismerések, itteniek és magyarországiak egyaránt, Európa szinte összes országában zenéltünk, sőt, eljutottunk Kínába, Ausztráliába, Törökországba, Tunéziába, összejártuk az egész világot. A hétvégék több mint tíz évig úgy múltak el, hogy pénteken, szombaton, vasárnap fellépésekre utaztunk. Ehhez jöttek még hétköznap a gyermekkoncertek, hangszerbemutatók, melyeket szintén jelentősnek tartunk, hiszen a második lemezünket tudatosan a gyermekeknek készítettük. A jövőben talán nem ugyanazzal a lendülettel kellene folytatni a munkát, mint korábban, mert az otthon töltött két hónap sok mindenre ráébresztett bennünket. Szép, hogy a család mellett is tudunk együtt muzsikálni, barátkozni, utazni, a párom — akárcsak a többieké — nyitott erre, mert nem zsákbamacskát vett, amikor engem választott. Büszke vagyok, hogy ez nálunk húsz éve működik, ami kevés zenekarról mondható el. Egyébként én vagyok ennek az egésznek a mozgatója, szervezője is. 2013-ban alapítottuk meg a Juhászok nevű civil szervezetet, mely a Juhász Zenekar ügyes-bajos dolgait intézi a számlázástól a szerződéskötésig, a pályázatokon való részvételtől a nagyobb szervezetekkel való kapcsolattartásig. A végzettségem közgazdász, és tudom, hogy a megjelenés, az emberekkel való beszélgetés, a közönséggel való kommunikáció mellett ez mind hozzátartozik a hosszú távú, kiváló teljesítményhez. Egyéniségnek maradni, de a szolgálatot ellátni, ez a célunk. Hét saját hanghordozónk van, ezek között felnőtteknek és gyermekeknek szánt is található, illetve kortárs táncszínházi darab zenéjét tartalmazó kiadvány is. Több lemezen zenei szerkesztőként dolgoztunk, és mi is végzünk kutatásokat. Ezek elsősorban szakmai kiadványok, melyeket a koncertjeinken is felhasználunk. Nekünk fontos, hogy a mi vajdasági örökségünket megmutassuk, népszerűsítsük a Kárpát-medencében.

* Közgazdász vagy, és zenész, emellett miért lettél újságíró is?

— Munkát kerestem közgazdászként, és éppen akkor volt a Pannonban egy meghirdetett munkahely. 2012 decembere óta dolgozom, mára a Közügyek felelős szerkesztője lettem, és megtisztelőnek tartom, hogy bizalmat kaptam a Pannon TV-ben. Fiatal, szorgalmas társaság van a szerkesztőségben, jó ilyen emberekkel együtt dolgozni. És szívesen vagyok itt, pedig mi a muzsikálásból is meg tudunk élni.

 

 

* Hogyan és mikor ünneplitek a zenekar fennállásának huszadik évfordulóját?

— A mikor és a hogyan még mindig bizonytalan. Május 28-án lett volna a szabadkai városházán a nagy jubileumi koncertünk, előtte pedig egy tizenkét fellépésből álló Kárpát-medencei turné, melyet már szintén megszerveztünk. Ez persze nem valósult meg a rendkívüli helyzet miatt. Én viszont létrehoztam egy hivatalos YouTube-csatornát, ahova az elmúlt időszakban feltöltöttük a Juhász Zenekar összes lemezét, sőt, még a lemezbemutatók és más koncertek is felkerültek. Az anyagokat heti rendszerességgel raktam fel, és amikor a végére értem, egy online minikoncertet tartottunk. Magyarországon és Szerbiában stábot, hangosítást, operatőrt szerveztünk a rögzítéshez, majd Szabadkán raktuk össze a hanganyagot, mely a YouTube-csatornán tekinthető meg. Egyelőre ezzel ünnepeltünk. Az őszre tervezem a szokásos népzenei fesztivált, a palicsi Folk Music Festet, és annak a nulladik napján szeretnénk a szabadkai városházán megtartani a jubileumi koncertünket. Társasági esemény lesz meghívóval, szép ruhában, pezsgővel. Adjuk meg a módját, hogy húszéves a Juhász Zenekar. Több mint két hónap szünet után, május 28-án találkoztunk először a fiúkkal, a Népkörnek muzsikáltunk fel néhány koreográfiát. Gyulával időnként összefutottunk, de a zenekar két tagja Mórahalmon, egy pedig Baján lakik. Ismét kezd telni a koncertnaptárunk, június 22-étől pedig megtartjuk a Juhász Népzenei Tábort. Reméljük, ugyanúgy dolgozhatunk a jövőben is, mint eddig! Persze, szem előtt tartva a családot, a gyerekeket, meg egy kicsit a nyugalmunkat is, mert nemegyszer rohantunk szinte alvás nélkül egyik fellépésről a másikra. Biztosan mondtam már, de megismétlem, nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..