home 2024. február 26., Géza napja
Online előfizetés
Búcsúi Napok Gomboson
BÚZÁSI Ibolya
2007.07.11.
LXII. évf. 28. szám
Búcsúi Napok Gomboson

Gomboson immár hagyományosan a Szent László király napját (június 27.) követő első hétvégén tartják a Búcsúi Napok rendezvénysorozatot. Az idei ünnepség péntek délután, a Meseautó című film vetítésével vette kezdetét. Szombaton, a kora délutáni órákban a gombosi József Attila Általános Iskol...

Gomboson immár hagyományosan a Szent László király napját (június 27.) követő első hétvégén tartják a Búcsúi Napok rendezvénysorozatot. Az idei ünnepség péntek délután, a Meseautó című film vetítésével vette kezdetét. Szombaton, a kora délutáni órákban a gombosi József Attila Általános Iskola földszinti terme adott otthont az alkalmi kiállítások számára. A népművészeti kiállításon néhány egyedi népviseleti tárgyat csodálhatott meg a közönség. A kéziszőttes-technikával készült, háztartásban használatos tárgyak, a gyöngyösbokréta népviseletbe öltöztetett babák, a köcsögök, a hímzéssel díszített függönyök, asztalterítők, falvédők, törülközők az elmúlt évszázadokban élő emberek lelkiismeretes munkáját dicsérik. A méhészeti kiállítás bemutatta a gombosi Tamaskó József Méhész Egyesület tagságának fényképeit és tevékenységének néhány mozzanatát, Nemes Szilvia pedig készséges magyarázatokkal szolgált a méhészettel kapcsolatos kérdésekre. Édesapja, Nemes István gombosi polgármester méhészcsaládból származik, akit apja, Nemes Fábián vezetett be a mesterség rejtelmeibe.
Az ünnepi művelődési műsort (június 30.) megtisztelte jelenlétével Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója, Csíkos János, a Tartományi Sport- és Kulturális Titkárság képviselője, Szakács Csaba, a VMSZ körzeti vezetője, åsze József, Gombos régi pártfogója (åcsény), Drakulić Marija, Hódság község Idegenforgalmi Szervezetének elnöke, a harkányi, kishegyesi, haraszti, bezdáni és péterrévei művelődési egyesületek képviselői. Huszár Izabella magyar, Klenanc József szerb nyelven üdvözölte a vendégeket és a közönséget, majd Hajnal Viktor, a gombosi Arany János Művelődési Egyesület elnöke. A gombosi József Attila Általános Iskola Gyöngyösbokréta tánccsoportja lépett elsőként a színpadra -- Hózsa Gál Gizella felkészítésével, a táncosok egy gombosi néptánccsokrot mutattak be. Az újjászervezett gombosi, Nefelejcs néven bemutatkozó asszonykórus -- művészeti vezetőjük: Szakál Szebasztián -- csárdásokat énekelt. A gombosi Gyöngyösbokréta tánccsoport, Stricki András zenekarának közreműködésével és Uzelac Katica felkészítésével, Ritka búza elnevezéssel, gombosi néptánc-összeállítással mutatkozott be a közönségnek, a bezdáni művelődési egyesület pedig a palotás tánccal. A péterrévei Tiszavirág énekkar magyar népdalcsokrot nyújtott át a jelenlevőknek, a péterrévei Tisza Művelődési Egyesület tánccsoportja pedig rábaközi táncokat mutatott be. Bingó József és Kónya Sándor baranyai és egri népdalokat énekelt. A péterrévei tamburazenekar műsorszáma után harkányi citeraszóló került sorra. A műsort a péterrévei néptánccsoport zárta. Nemes István köszönőszavai után a fellépő csoportok tagjai és a megjelent vendégek ünnepi vacsorán vettek részt a művelődési otthon tánctermében.
A Fesztivál az eperfa alatt búcsúi rendezvénysorozat július 1-jén ünnepi szentmisével folytatódott, melyet ft. Verebélyi Árpád mutatott be a ministránsok közreműködésével. A szentmisét követően a hívek a templom előtti Szentháromság-szobor elé vonultak, hogy megemlékező ünnepi műsoron vegyenek részt a szobor 100. évfordulója alkalmából. A művelődési műsor műsorszámok közötti perceiben Nemes István és ft. Verebélyi Árpád szólalt fel: elődeink munkássága előtt tisztelegtek, és az álmok megvalósításának fontosságáról beszéltek.
Az esti órákban a művelődési otthon tánctermében búcsúi táncon vehettek részt az érdeklődők, melynek alkalmával a gunarasi Napsugár zenekar szórakoztatta a vendégeket. A Sörsátorban hűtött üdítők, bor és sör mellett hajnalig hallgathatták a vendégek az Új Fiúk együttes által játszott nagyszerű zeneszámokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..