home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Bringával és hajóval a Dóm térre
(—)
2013.06.05.
LXVIII. évf. 23. szám
Bringával és hajóval a Dóm térre

Kulisszatitkok a Szegedi Szabadtéri Játékok első előadásáról

A Szegedi Szabadtéri Játékok Leányvásár című operettprodukciójába válogatott bicikliket nemrégiben a Dóm téren Nagy Ervin, a darab főszereplője és Juronics Tamás koreográfus. A vállalkozó kedvű szegedi bringások a két művész vezetésével a Reök-palota elől indultak el, átkerekeztek a térre, majd egyenként felvonultak a szigorú szabályok alapján pontozó kétfős zsűri előtt.

Nagy Ervin elmondta, hacsak teheti, biciklivel rója a pesti utcákat, részt vett nemrég a Critical Masson is. Juronics Tamás pedig örömét fejezte ki: a szegedi lokálpatriotizmusnak köszönhetően szép számban megjelentek a bringások, hogy kerékpárjukkal hozzájárulhassanak a produkció sikeréhez. A versenyzőkkel elcsevegő, jókedvű művészek alaposan megvizsgálták a járműveket, melyek fontos szerepet kapnak majd a Gothár Péter rendezésében színre kerülő darabban.

Maja, Hófehérke, Rozsdás és Bosziseprű is benne szerettek volna lenni az előadásban, a szigorú zsűri azonban hosszas tanakodás után csak tizenkilenc kerékpárt választott ki: volt, amelyiket azért, mert egyedi dizájnnal tűnt ki a tömegből, és volt, amelyiket technikai tudása tett alkalmassá a színpadi szereplésre. Nagy Ervinék még szépségversenyt is tartottak a produkcióba bekerült járgányok között, díjazták a három legtakarosabbat, büszke tulajdonosaik pedig az előadásra szóló jegyekkel is gazdagodtak.

Tizenhat méter hosszú és tizenkét méter magas az a hajótest, amelyben a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójának, a Leányvásárnak több jelenete is játszódik. Az óriási díszletelem egyik különlegessége, hogy bonyolult szcenikai megoldások révén meg is fordul a mindössze huszonnégy méter mély színpadon. Az első felvonásban „beúszik” a színre, ekkor a külsejét láthatjuk, a másodikban pedig már a belsejét, majd az előadás végén „kiúszik” a színpadról.

Érdekesség, hogy a hajóbelső a legendás Szőke Tisza békebeli kinézetét fogja felidézni. A gesztus a helyi közönségnek várhatóan rendkívül kedves lesz, és nosztalgikus emlékeket ébreszt majd benne, miközben az operett dallamai — például a Gilolo vagy a Kettecskén — andalítják a csillagfényes nyári éjszakán. Mindebben a két világháború közt készült, eredeti fényképek lesznek a kivitelező segítségére.

Az operettjátszás megújítása már évek óta szerepel a Szabadtéri tervei között, a Leányvásár dramaturgiai változása is e törekvésnek a része. Gothár Péter rendező — aki egyben a díszlet tervezője is — az eredetileg westernkörnyezetben játszódó darab cselekményét szerzőtársaival, Varró Dániellel és Vinnai Andrással egy egzotikus szigetre ültette át. A frissített szövegkönyv szerint itt élnek a kövérek.
A szigetlakók a hajóval érkező soványakkal az eltérő életvezetési elképzeléseik miatt összetűzésekbe kerülnek, melyből természetesen szerelmi bonyodalmak is támadnak.

Az óriáshajón kívül a díszlet érdekessége még a hat darab, egyenként kilenc méter magas világítótorony, illetve egy benzinkút. A soványak ez utóbbi végett kénytelenek kikötni a szigeten, hiszen tengeri utazásuk közben kifogy az üzemanyag a hajójukból.

A július 5-ei bemutató után július 6-án és 7-én is színre kerülő produkcióban a főszerepet Nagy Ervin játssza, olyan partnerekkel, mint Schell Judit, Hegedűs D. Géza, Szombathy Gyula, Ujlaki Dénes, Keresztes Tamás, Bordás Barbara, Kiss Diána Magdolna és Kocsis Gergő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..