home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Bombák, vulkánok, rejtélyek
Talpai Lóránt
2010.11.17.
LXV. évf. 46. szám

EGYESÜLT ÁLLAMOK - ELSÖPRå REPUBLIKÁNUS SIKERBarack Obama első igazán nagy politikai vereségét szenvedte el az Egyesült Államokban megszokott félidős választások nyomán. Obama és pártja ugyanis elveszítette abszolút többségét a képviselőházban, és a szenátusban is csak minimális a fölénye. A képvise...

EGYESÜLT ÁLLAMOK - ELSÖPRå REPUBLIKÁNUS SIKER

Barack Obama első igazán nagy politikai vereségét szenvedte el az Egyesült Államokban megszokott félidős választások nyomán. Obama és pártja ugyanis elveszítette abszolút többségét a képviselőházban, és a szenátusban is csak minimális a fölénye. A képviselőházi helyeken ezentúl 243 republikánus és 179 demokrata képviselő osztozik a jövőben. Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója szerint az Obama-adminisztráció csak retorikájában baloldali, eddigi politikáját középutasság jellemezte, és a demokrata szavazók egy része emiatt elfordult tőle. Utóbbiak erőteljesebb gazdasági beavatkozást vártak, úgy érezték, hogy az egészségügyi reformot erősen felvizezték, és a háború kérdésében is Obamától balra eső álláspontot foglaltak el.
Barack Obama még a választás éjszakáján telefonon gratulált John Boehnernek, a jövendő házelnöknek, s felhívta a szenátus kisebbségi republikánus vezetőjét, Mitch McConnellt is. A demokrata elnök sajtóértekezletén elismerte: az amerikaiak nem érzékelik, hogy javult volna a helyzetük az elmúlt két évben, s kiábrándultságuknak adtak hangot. Obama vállalta a felelősséget a választási kudarcért, s rámutatott: a jövőben egyik párt sem diktálhat a másiknak, kompromisszumra kell jutni. Közölte, kész leülni a republikánus vezetőkkel, s közös megoldásokat keresni.

JOHN BOEHNER AZ ÚJ HÁZELNÖK

Az új házelnök, John Boehner könnyezve mondta el köszönőbeszédét. Az ohiói republikánus képviselő tehát januártól az amerikai elnök és alelnök után a harmadik legfontosabb ember Washingtonban. å válthatja fel az Egyesült Államok első női házelnökét, Nancy Pelosit, aki 2007 óta irányította a kongresszust.

LEVÉLBOMBÁK ATHÉNBåL

Európa-szerte nagy az aggodalom az Athénben szétküldött levélbombák miatt.
A görög fővárosban a napokban összesen tizenegy levélbombát találtak, de hasonló robbanószerkezetre bukkantak Németországban és Olaszországban is. A görög hatóságok eddig két személyt vettek őrizetbe a bomba elkészítésének gyanújával. Hírek szerint mindketten egy szélsőbaloldali szervezetnek, a Tűz Cellái Összeesküvésnek a tagjai. További öt személyt keresnek, róluk fantomképet készítettek. Ez a csoport eddig más országokban követett el kisebb terrorakciókat. A görög rendőrség továbbra is riadókészültségben van.

BERLUSCONINAK IS KÜLDTEK ,,LEVELET”

Maga Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek is küldtek levélbombát - de még a bolognai repülőtéren észrevették, és értesítették róla a rendőrséget. A küldeményt a TNT csomagküldő szállította Olaszországba. Hatástalanítása során lángra lobbant, de senki sem sérült meg - közölte egy rendőrtiszt. A feladó személye ezúttal sem volt ismeretes.

MEGTÉVESZTå CSOMAG A MAGYAR NAGYKÖVETSÉGNEK

A görög rendőrség csak egy iratokkal teli csomagot talált az athéni magyar nagykövetség épülete előtt, azaz hiábavaló volt az aggodalom, ezúttal ugyanis nem levélbombás fenyegetésről volt szó, hanem megtévesztő szándékról, félrevezetésről.

MERAPI VULKÁN - 70 000 EZER MENEKÜLT

Október végén lépett működésbe a Merapi tűzhányó, amely azóta már 44 ember halálát okozta.
A vulkán többször is kitört az elmúlt időszakban, jelenleg is forró hamut és köveket lövellt ki magából, minek következtében további ezrek menekültek pánikszerűen a Jáva szigetén található hegy környékéről. Szakértők szerint a tűzhányó működése kiszámíthatatlanná vált, elképzelhető, hogy még intenzívebb kitörésekre kell számítani a következő hetekben. A Merapi környékét már több mint 70 ezer ember hagyta el és keresett menedéket a hatóságok által létrehozott zsúfolt átmeneti táborokban. Valószínűleg még hetekig, sőt hónapokig nem térhetnek vissza otthonukba.
Még Barack Obama amerikai elnök is kénytelen volt lerövidíteni az amerikai érdekek szempontjából fontosnak tartott indonéziai látogatását, mert a Merapi kitörése nyomán keletkezett hamufelhő terjedése meggátolhatta volna későbbi elutazását.

A CEAUSESCU-REJTÉLY

A törvényszéki orvostani intézet DNS-vizsgálatai szerint valóban Nicolae Ceausescu egykori román kommunista diktátor földi maradványi vannak a bukaresti Ghencea temető egyik sírjában. Ennek alapján megoldódott a Ceausescu-rejtély. Az 1989 decemberében kivégzett diktátort és nejét júliusban exhumálták. Rokonaik ugyanis úgy vélték, hogy nem ők fekszenek a koporsóban.
A Nicolae Ceausescu maradványaiból vett DNS-mintákat fiától - Valentin Ceausescútól - és egy testvérétől vett mintákkal hasonlították össze. A vizsgálati eredmény szerint a holttest minden kétséget kizáróan a diktátoré. Az exhumálás Valentin Ceausescu, a házaspár fia és Zoe Ceausescu, a házaspár lánya kérésére történt. Az időközben elhunyt Zoe Ceausescu éveken keresztül próbálkozott bebizonyítani, hogy nem a szülei nyugszanak a Ceausescu házaspár sírjának tartott helyen. Többször kérte az exhumálást, az ügyben döntő bírák azonban sorozatosan elutasították.
2005 áprilisában Zoe Ceausescu ki akarta váltani szülei sírhelyét. A temetőgondnokság viszont elutasította, mondván: semmilyen dokumentum nem bizonyítja, hogy valóban szüleit temették az igényelt sírba. Ugyanerre hivatkozva a bíróság is elutasította a kérést, de kötelezte a védelmi minisztériumot, hogy bizonyítsa be: valóban a kivégzett diktátor és felesége nyugszik ott. Az elmúlt években nem történt előrelépés az ügyben. Zoe halála után Valentin, a házaspár kisebbik gyermeke érte el, hogy kihantolhassák szülei feltételezett maradványait.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..