home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bolydalom és társai
Bíró Tímea
2023.03.02.
LXXVIII. évf. 9. szám
Bolydalom és társai

Hogy hányféleképp lehet hozzányúlni egy verseskötethez, arra kiváló példa volt február 23-án Csík Mónika legújabb könyvének bemutatója és Janovics Erika kiállításának megnyitója, melynek a Népkör Magyar Művelődési Központ adott otthont. A képzőművészet mellett a zene és az előadó-művészet is a saját hangjára formálta a játékos gyerekverseket.

A képzőművészeti alkotások mellett Janovics Erika néhány jelmeze is helyet kapott a Népkör Körgalériájában a Kicipzárolható világ című kiállításán. A tárlatot dr. Káich Katalin professor emerita, művelődéstörténész nyitotta meg, aki ismertette a jelenlevőkkel Janovics Erika eddigi munkásságát, valamint kiemelte, hogy a képzőművész alkotásai hozzájárulnak a gyermeki képzelőerő kiteljesedéséhez, nemesítéséhez és gyarapításához.


A tárlat kicsiknek és nagyoknak is szólt

A tárlatmegnyitó után az est a Garay Béla teremben folytatódott, ahol Csík Mónika Nincs rajta gatya (Állati állatsoroló) című könyve került a középpontba. Az Életjel Kiadó gondozásában megjelent könyvet Janovics Erika illusztrálta, és nemrégiben elnyerte a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legszebben gondozott kiadvány díját a gyermekkönyvek kategóriájában.

A beszélgetést Beke Ottó egyetemi tanár vezette, aki arról is kérdezte a szerzőt, hogy szerinte mitől jó egy gyerekvers. Csík Mónika tapasztalatai és olvasói visszajelzései azt bizonyítják, hogy a jó gyerekvers játékos, dallamos, a gyerekek szeretik a különleges csengésű szókapcsolatokat, mint például a bolydalom, mely a szerző saját kreálmánya, és a hangyabolyban zajló nyüzsgést, forgalmat próbálja visszatükrözni. Elmondta, számára a versírásnak az a legjobb része, amikor megpróbálja kizárni a külvilágot, és magába szippantja a készülő vers, mese. Szó esett arról is, hogy a kötet 27 limericket, vagyis kötött formájú, ötsoros verset tartalmaz, és mindegyikben szerepel egy állat, illetve egy település- vagy egy országnév. A legújabb kötet mellett szóba került a Hangyafarsang is, mely 2020-ban jelent meg. Csík Mónika ebben a kötetben is megpróbálta valamilyen módon leképezni az emberi világot a hangyák mikrovilágára, hiszen farsangolnak a hangyák, úgy viselkednek, mint a gyerekek vagy a játékos felnőttek. A Nincs rajta gatya állatszereplői emberi tulajdonságokat hordoznak, és felismerhetjük bennük a környezetünkben élőket.

Janovics Erika elmondta, mindig nyitott a költőnő véleményére, elküldi neki a vázlatait, illetve a fiai véleményét is kikéri, hogy elég fantáziadús és vicces-e egy-egy rajz.

A gyerekverseket Kónya Sándor is megzenésítette, melyeket elő is adott az esten, valamint a Népkör Fabula Rasa Színjátszó Grundjának fiatal színésznövendékei is felolvastak a kötetből.


Az est főszereplői: Csík Mónika és Janovics Erika

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..