home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Bizonyított a fogyatkozó magyarság
monaRa
2012.12.26.
LXVII. évf. 52. szám

Nagykikinda község falvaiban december elején helyi-vezetőségi választást tartottak. A község helyzete egyedi, mivel a településeken helyi közösségi elnököket választanak, a helyi tanács tagjait pedig majd az elnökök nevezik meg.

A rossz időjárás ellenére a lakosság többsége élt a választás lehetőségével, de Töröktopolyán a vincehídi és Basahídon a bikácsi szavazóhelyeket nem tudták megnyitni. Lapunk megjelenéséig azonban ezeken a helyeken is lezajlott a szavazás. 
Homokréven a polgárok 25,18 százaléka szavazott, minek eredményeképp ismét Goran Dumitrov lett a helyi közösség elnöke. Nákófalván Mladen Đuran kapott bizalmat. Kisoroszon a szavazótábor 42,60 százaléka járult az urnákhoz, és ismételten Kabók Imrét választotta meg. Tiszahegyesen 52,29 százalékos volt a részvételi arány, az elnök Vasa Dudej lett. Szajában a lakosok fele szavazott, és ismételten Apró Kornél irányíthatja a falut. Szethuberten meg kell ismételni a választást, mert a két jelölt, Olga Kovačević és Gojko Rodić egyaránt 387 szavazatot kapott.
Talpai Sándor, a VMSZ nagykikindai községi szervezetének elnöke elmondta: a községben nem a politikai pártok állítanak jelölteket, hanem a polgárok csoportjai, de szinte minden jelölt mögött áll egy-egy politikai párt is. Szajánban Apró Kornélt, Kisoroszon Kabók Imrét támogatta a Vajdasági Magyar Szövetség.
Szaján többségében magyarlakta település, és Apró Kornélon kívül még három jelölt indult a választáson. Kisoroszon a polgárok több mint kétharmada szerb nemzetiségű, Kabók Imre mégis a harmadik mandátumát kezdheti meg. Csaknem 100 szavazattal nyerte meg a megmérettetést a haladó párt által támogatott jelölttel szemben. 
— Ez olyan eredmény, amire Kisorosz, sőt a község magyarsága is büszke lehet. A kisoroszi magyarság hozzáállása példaértékű lehet a tömbben élők számára is. A VMSZ munkáját elismerik a polgárok, az eredményhez az előző négy év tevékenysége is hozzájárult. A fogyatkozó magyarság ismét bizonyított, és becsüli vezetőinek az  elmúlt időszakban elvégzett munkáját — nyilatkozta Talpai Sándor.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..