home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bizakodva
Tóth Tibor
2009.12.09.
LXIV. évf. 49. szám
Bizakodva

A noszai templomSzerkesztőségünk szerdán este élőújságot tart a hajdújárási helyi közösség nagytermében. Ezért kicsit körülnéztünk a két és fél ezer lelket számláló településen, melyhez a 850 lakosú Nosza is hozzátartozik. Lőrincz Gábor, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke a gazd...

A noszai templom

Szerkesztőségünk szerdán este élőújságot tart a hajdújárási helyi közösség nagytermében. Ezért kicsit körülnéztünk a két és fél ezer lelket számláló településen, melyhez a 850 lakosú Nosza is hozzátartozik. Lőrincz Gábor, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke a gazdasági válság ellenére elégedett az idei év eredményeivel, bár a kívánságlista korántsem teljes.
- Szeptemberben készültünk el a Dózsa György utca aszfaltozásával, jelenleg pedig a Szarajevó utcáé folyik. Végre-valahára telefonközpontot is kapott a falu, így lehetőség nyílik a hálózat bővítésére: újévig négy utca (Dózsa György, Csépe Imre, Május 1-je, Boris Kidrič) háztartása csatlakozhat rá, később pedig lassanként a többi igénylő is. Annyit tudunk, hogy a sűrűn lakott részeken a következő év elején folytatódik a hálózatbővítés, a ritkábban lakott településrészeken pedig lehet, hogy 2011-nél előbb nem kerül rá sor. A megoldást egy újabb telefonszolgáltató jelentené. Készül a vízvezeték-hálózat tervdokumentációja is, és jövőre elkezdődhetnek a központi vízvezeték-hálózat építési munkálatai - mondta a tanácselnök.
Hat év utánajárásával legalizálták a helyi közösség épületét, melyet az érkező támogatási pénzek ütemében bővítenek hamarosan. Az épület tetőterében iroda-, klub-, próba- és raktárhelyiség, valamint kilenc szoba, sőt edzőterem is helyet kap. Ennek a Hajdújáráson és környékén edzőtáborozó labdarúgó-együttesek veszik majd hasznát, de a helybeliek is használhatják. A falu rendezési terve is elkészül 2010 folyamán, aminek a befektetők idecsalogatása szempontjából van óriási jelentősége. Tágabb és szűkebb pátriánkban mind többet lehet hallani a falusi turizmusról, melynek lehetőségeit a hajdújárásiak is ki szeretnék használni.
- A központtól 4 km-re, az országhatártól pedig 500 méterre található egy forráskút, amelyet még 1969-ben fúrtak, de azon nyomban le is zártak. A kút mint bányakincs a szerb államé volt, ma viszont már orosz tulajdonban van. A kútnak hatvan-egynéhány fokos vize van, mely házak, fóliasátrak fűtésére alkalmas, de két-három csillagos szórakoztató és wellnesszközpont létesítését is latolgatjuk. Mi nem akarunk vetekedni se Paliccsal, se Magyarknizsával, elsősorban a vékonyabb pénztárcájú emberek igényeinek megfelelő szolgáltatásról szeretnénk gondoskodni, ezáltal pedig a falusi turizmust fellendíteni, valamint a munkanélküliséget a minimálisra csökkenteni - fejtegeti az elképzeléseket Gábor.
A vezetőség kapcsolatot teremtett a tompai és a mórahalmi vezetőkkel, és a segítségükkel pályázat révén sikerült Hajdújárásnak (Királyhalommal, Ludassal és Paliccsal együtt) sátrat nyernie, melyet rendezvények alkalmával, például a Szüreti napokon hasznosíthatnának. Ugyancsak pályázati támogatásból kerülhetnek tájékoztató táblák a falu más-más részeire. A művelődési élet is fellendülőben van, a helybeli Lifka Sándor ME és a noszai Hinga ME szakosztályai folyamatosan gondoskodnak a sikerekről. Az év legnagyobb eseménye a Szüreti napok rendezvénysorozat, ezenkívül azonban az év szinte minden hónapjában tartanak valamilyen színvonalas, érdeklődésre számot tartó programot.
A falu legégetőbb problémájának a gyümölcstermelők kilátástalan helyzete tekinthető. A falu lakosságának nagy része ebből él, alig van olyan háztartás, amely ne foglalkozna a Hajdújárás védjegyévé vált alma termesztésével.
- Alig van vevő, a külföldieket nem érdekli a vajdasági alma. A kevéske hazai viszonteladó mindössze 15 dinárt kínál érte, és ez nagyon kevés a tavalyi 30 dinárhoz meg ahhoz képest, hogy többet költöttünk az idén a termesztésre. Ilyen alacsony felvásárlási ár esetén haszonról szó sem lehet, még a befektetett pénzünk sem térül meg belőle. Szüret idején alig hittem a szememnek, amikor láttam: a termelők a terméssel együtt veszik ki a földből a gyümölcsfákat. Úgy tűnik, a termelési kultúra is megváltozhat, az almát felválthatja a szőlő, körte, meggy, cseresznye, szilva - mondja a gyümölcstermesztéssel is foglalkozó tanácselnök.
Hajdújáráson a december hónap az advent jegyében telik. Vasárnap, december 13-án 16 órától Advent a falunkban elnevezéssel gyertyás körmenetet tartanak, majd szentmise következik. Az eseményt gazdag művelődési műsor és kirakodóvásár teszi hangulatosabbá, ünnepélyesebbé.
Noszán sem ültek az idén ölbe tett kézzel: az általános iskola területét kivilágították, több faluszépítési munkaakciót szerveztek, valamint harminc személy ingyenes ebédjéről gondoskodtak, és csomagosztásra is sor került. A nyár folyamán megalakult a VMSZ Női Fórumának noszai szervezete, mely bográcsfőző versennyel és retro-partyval kiegészített sportdélutánt szervezett. Nagy fontosságot tulajdonítanak a művelődési életnek, ezért a település színjátszótábornak is otthont adott, a falu legnagyobb ünnepének azonban az augusztus végi templombúcsú számít. A kicsi, de annál fejlődőképesebb faluban jövőre néhány jelentős beruházást szeretnének megvalósítani.
- Remélem 2010-ben aszfaltburkolat kerül a Nosza és Szalatornya közötti határút mintegy 1,5 kilométernyi szakaszára, egészen a boltig. Erről tudni kell, hogy az utca egyik fele Noszához és Szabadka községhez, a másik fele Kispiachoz, azaz Magyarkanizsa községhez tartozik. Ennek az elképzelésnek a megvalósításával egy afféle körforgalom jönne létre, és polgárainknak nem kellene többé sáros úton közlekedniük. Elkészült a művelődési ház tervdokumentációja is, azonkívül jövőre megkezdődik a művelődési otthon építése is - mondja Bicskei István, a hajdújárási helyi közösség alelnöke.
Mindkét településen bizakodóan tekintenek a jövőbe, s hiszik, hogy kitartó, becsületes munkával valóra válthatják elképzeléseiket. Úgy legyen!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..